Leijonien osalta Tshekin EHT-turnaus saa päätöksensä sunnuntaina, jolloin kello 15 Suomen aikaan alkavassa kamppailussa vastassa on Ruotsi.

Brnossa paikalla oleva toimittaja ja Kiekkoministeri Ilari Savonen käy läpi tärppejä otteluun liittyen.

1. Alla hyvä loppu ja hyvä alku – mitä nyt?

Savonen: Tshekkiä vastaan torstaina Leijonien otteet paranivat ottelun edetessä ja päätöserä oli heiltä jo hyvää kiekkoa. Venäjää vastaan käyrä oli juuri päinvastainen. Mitä nyt? Pystyvätkö joukot löytämään tasaisuutta kaikkien kolmen erän osalta? Ja ylipäätänsä miten joukkue pystyy selvittämään mahdolliset vaikeudet?

2. Ruotsi täysin erilainen vastustaja aiempiin verrattuna – miten Leijonat pystyvät vastaamaan?

Savonen: Tshekkiin ja erityisesti Venäjään verrattuna Ruotsi on selvästi erilainen vastustaja pelityyliltään. Kun Venäjä keskittyi passiivisempaan puolustamiseen, tulee Ruotsi kovaa päälle koko pelin ajan. Hyvin liikkuva ja aggressiivisesti pelaavan ryhmän kanssa Suomen puolustus saa olla todella hereillä. Samalla mitataan myös se, että miten Leijonien pelinopeus riittää tänään. Pystyykö Ruotsi kääntämään peliä keskialueella, vai saako Leijonat painetta hyökkäyspäätyyn?

3. Viimeiset näyttöpaikat

Savonen: Leijonilla Ruotsi-ottelun kokoonpanossa ovat muun muassa tiukasti viimeisistä puolustajien pelipaikoista MM-kisojen suhteen taistelevat Mikko Kousa, Ville Lajunen ja Sami Lepistö. Kuka antaa parhaat näytöt? Kuka tuo sitä jo monta kertaa aiemmin kuulutettua lisäarvoa joukkueelle? Kenen otteet menevät vielä turnauksen sisälläkin nousujohteisesti eteenpäin? Näihin yksityiskohtiin varsinkin valmennusjohto tulee varmasti kiinnittämään huomiota.

4. Johtavien pelaajien maalintekovastuu

Savonen: Venäjää vastaan Suomen hyökkäyspään johtavilla pelaajilla oli lukuisia paikkoja koko ottelun ajan. Mutta. Juha-Pekka Hytöstä lukuunottamatta viimeistely oli hyvin nihkeää. Hyville paikoille Juhamatti Aaltonen, Janne Pesonen, Sakari Salminen ja Juha-Pekka Haataja pääsivät, mutta tulos oli laiha. Mitä nyt? Pystyvätkö nämä ja Pesosen sijaan ykkösketjun laidassa oleva Antti Pihlström tuomaan tehoja? Pystyvätkö he antamaan luottoa siitä, että MM-kisoissa heiltä saadaan tulosta? Kiperiä kysymyksiä.

Ilari Savonen, Brno
Twitter: @ilarisavonen