Surullista, niin surullista.

Jääkiekossa tuomarointi on todella haasteellista. Peli on koko ajan nopeampaa ja nopeampaa, tilanteet siirtyvät nipsnaps tuosta noin vain päästä toiseen, koko ajan tapahtuu ja niin edelleen.

Jos katsotaan vaikka viiden tai kymmenen vuoden päähän, on peli mennyt selvästi vauhdikkaammaksi.

Silti.

”Ken leikkiin ryhtyy, sen kestäkööt.”

Hyvälle tuomaritoiminnalle voisi antaa enemmänkin kiitosta mediassa. Se on kuitenkin vaikeaa, sillä hienosti tehtyä maalia on niin paljon helpompi kehua ja hehkuttaa. Tuomarin onnistuminen jää selkeästi pelin lopputuloksen ja tapahtumien alle.

Totta kai SM-liigassa on nähty tällä kaudella hyviä suorituksia raitapaidoilla. Paljonkin. Moni aiemmin hieman vaihtelevasti viheltänyt tuomari on saanut vihellyksiin lisää tasaisuutta ja linja on paljon jämäkämpi.

Mutta.

Tilanne on kärjistymässä. En voinut uskoa silmiäni, kun näin tämän päivän kommentteja.

– Ne (NHL-pelaajat) tuovat sellaisen määrän taitoa sarjaamme, tuomareidemme taito ei välttämättä aina riitä, Arto I. Järvelä Jatkoaika.com:n haastattelussa.

– Itse sain varoituksen jo kahdeksan minuutin kohdalla, mutta onneksi pidin turpani kiinni, etten minäkin saanut jäähyä, Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta valitteli TPS-Kärpät-ottelun raportissa Jatkoajassa.

Ja kirsikkana kakun päälle. Nämä ovat todella ihmeellisiä kommentteja:

Ensin JYP-Ilves-kamppailun otteluvalvoja Juha Pajunen antoi rehellisen vastauksen pelissä sattuneesta pahasta tuomarivirheestä, jonka johdosta Ilves tasoitti kamppailun. Tilanteessa kiekko pomppasi yli reunuksen muikkuverkkoihin, mutta peliä ei vihelletty poikki ja Niko Peltola iski lopulta maalin.

– Omiani puolustan loppuun asti, mutta tuo oli karmea virhe. Karmea virhe, Pajunen toisteli Keskisuomalaiselle.

– Kyseessä oli ihan perustilanne, joka jonkun tuomarin pitäisi ehdottomasti nähdä. Tässä ei ole mitään seliteltävää tai puolusteltavaa. Ei mitään, Pajunen jyrisi.

Kunnes.

– Näitä sattuu. Katsomo muodostaa aika tumman taustan ja kiekko hukkuu sinne helposti. Tuollaisessa tilanteessa on niin paljon muutakin seurattavaa. Sitä paitsi, 99,9 prosenttia ihmisistä paskoisi housuunsa, jos heidät laitettaisiin tuonne kaukaloon pilli suussa pyörimään, ottelun toinen päätuomari Tom Laaksonen tuhahti.

Mitä?

Okei, voit perustella sitä, miksi virhe sattui, mutta mikä tämä vastahyökkäys on? Mitä ihmettä SM-liigassa tapahtuu?

Ovatko nämä Laaksosen mainitsemat 99,9% ihmisistä myös samalla tyhmiä, kun lähemmäs jokaisella kierroksella ihmetellään tuomarilinjaa ja heitetään valmennusta tai pelaajia pihalle heille huutelusta?

Tuomareita koskevassa kritiikissä on pidettävä tietyt rajat yllä median ja katsomon puolella. Nyt on tehtävä jotain myös liigakin puolella.

Koko soppa on karkaamassa aivan täysin käsistä.

Tuomarit onnistuvat lähemmäs aina silloin, kun he eivät vaikuta oleellisesti pelin kulkuun. Pitävät linjan selkeänä ja rehellisenä. Vastaavat kiekkojannujen kieleen kiekkokielellä. Eivät peräänny vastuuta, eivätkä selittele.

Ja voi virheitä myöntää, jos niistä kysytään. Voin minäkin myöntää olevani tässä koko kirjoituksen ajan väärässä, jos todella olen. On rehtiä myöntää virhe, jos niin on käynyt.

Mutta että paskat housuun ja niin edelleen.

Surullista.

Ilari Savonen (@ilarisavonen)