TAMPERE. Leijonat raivasi tiensä välieriin jääkiekon MM-kisoissa helatorstaina, kun Slovakia kaatui vaikean alun jälkeen 4-2.

Suomi jäi pelissä 0-2-tappioasemaan, mutta tuossa vaiheessa kriittisen vaiheen – pelin – kolmannen maalin iski kukapa muukaan kuin Marko Anttila.

Myöhemmin olympiavoittaja ja maailmanmestari tasoitti ja summasi lopulta pisteet 2+1. Anttilan uroteot eivät jääneet tähän.

Suomi joutui toisen erän lopulla 2-2-tilanteessa alivoimalle puolustuksen vaihtomatkan ollessa pidempi. Suomen luottosoturi Atte Ohtamaa joutui olemaan askissa peräti 104 sekuntia putkeen – eli minuutin ja 44 sekuntia.

Jokainen jääkiekosta ymmärtävävä tajuaa, että vaihtoaika on tolkuttoman pitkä. Ja etenkin alivoimalla.

– Ei oikeastaan hapottanut. Annettiin hyökkääjien tehdä hommia siinä hetkessä. Välillä se on sellaista, vastustaja yrittää kääntää nopeasti ja käyttää suoria hyökkäyksiä. Ei voi oikein lähteä sieltä alta poijes, täytyy olla kärsivällinen, kaikkiaan 14.36 pelannut Ohtamaa virnistää.

Tilanne raukesi, kun Anttila purki kiekon suoraan slovakialaisveskari Adam Huskan syliin. Hannes Björninen painoi päälle, ja molari joutui pitämään kiekon pelitauon ollessa täten tosiasia.

– Varmasti sattumaa ja onnea myös mukana. Monta kertaa sitä koittaa löytää vain vapaan väylän. Mielellään sitä ennemmin sinne kulmiin sijoittaa, niin sitä on vähän vaikeampi hakea.

Suomi on pelannut kotikisoissa alivoimaa nyt 26 minuuttia ja 45 sekuntia päästämättä maaliakaan.

– Ollaan saatu yhteisiä kokemuksia ja uskalletaan olla aktiivisia ja rohkeita – ja sitä kautta saadaan sekoitettua vastustajan rytmiä heidän ylivoimassa.

– Ja totta kai hyvä alivoima tarvitsee loistavan maalivahdin, Ohtamaa kiitteli torstaina 19 torjuntaa ottanutta Jussi Olkinuoraa.

Leijonilla on nyt siis kahdeksan pelattua matsia ilman yhtään takaiskua omilla alivoimillaan. Muistaako Ohtamaa törmänneen vastaavaan?

– En kyllä muista. Totta kai se on ollut hyvää, mutta pitää muistaa sekin, että ollaan otettu jäähyjä tosi vähän. Se pitää pitää jatkossakin.

Kärppä-mestari pelasi päättynellä liigakaudella runkosarjassa keskimäärin 24.56, joka oli isoin kaikista. Pudotuspeleissä aika 23.56 oli toiseksi isoin.

– Hyvin jaksaa. Tänäänkin pelin aikana kotiyleisöstä ja tämmöisestä pelistä sai virtaa vain enemmän. Ei tässä hirveästi ole kautta jäljellä kenelläkään, joten tässä jaksetaan oikein hyvin painaa!

Miten peli eteni noin muutoin?

– Oltiin sitkeitä, alku oli vaikea. Paranettiin pelin edetessä, kolmas erä oli hyvä. Toisessakin erässä nostettiin paljon, Ohtamaa tiivisti.