NHL:n venäläispelaajat ovat vaikeassa asemassa. Tiukentava pakotepolitiikka ajaa heitä ahtaalle. Monet heistä pohtivat Yhdysvaltain tai Kanadan kansalaisuuden hakemista.

Syy tähän on selvä. Venäläispelaajat ovat huolissaan, että Yhdysvallat ja Kanada lopettaa työlupien tai viisumien myöntämisen venäläisurheilijoille. Ukrainakin on vaatinut tätä kovaan ääneen, sillä urheilu on Venäjällä iso väline politiikassa.

Asianajaja Joe Kirkwood hoitaa yli 25 NHL- ja AHL-seuran pelaajien viisumiasioita. Hän kommentoi arkaa tilannetta TSN:n haastattelussa.

– Joukkueeni ovat peloissaan. He ovat huolissaan, että heidän organisaatioissaan olevian venäläispelaajien täytyy lähteä, tai ettei heidän viisumeitaan uusita. Huoli koskee pakotteita. Yhdysvallat ja Kanada lisää uusia pakotteita melkein joka päivä ja on mahdotonta sanoa, mitä se tarkoittaa uusien viisumien antamisessa ulkomaalaisille työntekijöille, Kirkwood kertoo.

– En usko, että Yhdysvaltojen hallitus peruisi työviisumeita venäläisiltä ammattipelaajilta, jotka ovat jo täällä. On kuitenkin suuri ja oikeutettu huoli siitä, mitä tapahtuu uusille viisumeille tulevaisuudessa.

Toinen maahanmuuttoon erikoistunut asianajaja Thomas Arkell on kohdannut myös samanlaisia huolia.

– Useat eurooppalaiset pelaajat ovat olleet huolissaan uhista, jotka kohdistuvat heihin, heidän perheisiinsä ja heidän maahansa. Olen saanut paljon tiedusteluja agenteilta ja yksilöiltä liittyen pysyvän kansalaisuuden hakemiseen Yhdysvaltoihin.

Venäjällä kiekkoilijoiden kaksoiskansalaisuus olisi vaikea pala nieltäväksi. Muutama vuosi sitten maassa nousi iso kohu Jevgeni Malkinin kaksoiskansalaisuudesta. Malkin oli jo vuosia sitten hankkinut Yhdysvaltain kansalaisuuden, mutta asia oli pidetty salassa.