Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen on tullut haastatteluissa tutuksi ihmisenä, joka puhuu pelistä toiseen naama peruslukemilla. Pokerikasvot ovat tuttu näky hyvin usein otteluiden tuloksista, saatika panoksista riippumatta.

Maailmanmestari ja olympiavoittaja herkistyi tipan tullessa silmiin, kun hän sunnuntaiaamuna lähetti TV5:n lähetyksessä kiitoksia Pekingin olympiaturnauksen huipennuttua kultaan.

– Tässä on ollut niin paljon hyviä tyyppejä. Jokainen hoitaa ruutunsa viimeisen päälle. Kaikkia arvostetaan roolista huolimatta. Se näkyy, kotiin vaimolle Sarille ja terveiset, pojille kanssa.

Sitten Jaloselle tuli tippa linssiin, kun hän lähetti lisää terveisiä.

– Äitille ja siskolle.

– On tämä iso juttu suomalaiselle kiekolle, ja saa itse tehdä töitä huippujen kanssa. Ehkä teon arvo kolahtaa myöhemmin.

– Vähän ei vielä tajua, mutta kun aletaan rentoutumaan, niin ehkä sitten kolahtaa kunnolla, Jalonen pohti.

Hän painotti sitä, että joukkueesta löytyy johtajia, joilla on kirjaimia rinnassa. Tällä Jalonen viittasi C- tai A-kirjaimeen, jotka ovat kapteenin ja apukapteenin merkkejä.

– Ansaitusti voitettiin.

– Johtoryhmä on todella ammattitaitoinen porukka. Kaikkia arvostetaan, se näkyy.

Leijonat ei hävinnyt Pekingissä yhtään peliä. Suomi löysi tapoja voittaa lyhyelläkin ”varoitusajalla” tiivissä turnauksessa.

– Ei siihen yhtä tekijää tai taikatemppua ole. Ollaan pystytty keskittymään oleellisen, prosessi, pelitapa ja roolit ovat olleet kunnossa.

– Ollaan yritetty ottaa painetta pois yksittäiseltä pelaajalta. Tänään (Hannes) Björnisen ketju löi naulan arkkuun. Huomenna se olisi voinut olla joku muu ketju.

Olympiakullan havittelu ei kuulemma ole ollut ykkösmotivaattori, vaikka aina tavoitteena onkin voitta.

– Enemmän motivoi prosessi. Sen yrittää tehdä mahdollisimman hyvin tietäessä, että se on pienistä asioista kiinni ja kaikkeen ei voi vaikuttaa.

– Mutta on jonkinlainen unelma totta kai päästä pelaamaan kultamitalista valmentajana. Hienolta tämä tuntuu.