Liigakausi pärähtää pian käyntiin, kun avauskiekko tiputetaan jäähän Raumalla vajaan viikon kuluttua 9. syyskuuta. Ennen sitä käymme SuomiKiekon ennakkopaketissa vuorollaan läpi jokaisen liigajoukkueen.

Ennakoimme runkosarjan suoritusta, listaamme mielenkiintoisimmat hankinnat ja esitämme viisi väitettä tulevasta kaudesta. Tällä kertaa vuorossa on hallitseva Suomen mestari Lukko.

Mihin vie Lukon tie?

”Uusi kausi, uudet kujeet”.

SaiPaan siirtyneen päävalmentaja Pekka Virran lähtö näkyy ja ei näy – se on varma. Pelillinen perintö on säilynyt tasapainoisessa Lukossa taatusti – ja sitä CHL:kin on näyttänyt -, mutta mikä on henkisen puolen kapasiteetin tila? Mestariluotsi oli viime kaudella sivussa penkin takaa koronan takia, mutta samalla Lukko tuntui vain yhdistyvän. Tulokset eivät laskeneet, kun ruorissa oli ylöspäin missä vain katsottava luotsi.

Sellainen on Marko Virtanenkin taatusti. Se on kuitenkin ymmärrettävä, että jyväskyläläislähtöisen paikka on kaikkea muuta kuin helppo. Mitä, jos peleissä alkaa puristamaan mailaa, ja tulokset alkavat mennä yhtäkkiä väärään suuntaan? Virralla oli keinot kaikkeen, eikä Lukko sitä paitsi edes kokenut tällaisia hetkiä usein.

Lyhyesti ja ytimekkäästi tiivistettynä järkevästi kasattu raumalaisnippu on esiintynyt edukseen jo CHL:ssä, eli suunta on yhä oikea. Ainakaan toistaiseksi mistään perinteisestä mestaruuskrapulasta ei ole ollut viitteitä joukkueessa, joka hyökkää edelleen todella suoraviivaisesti ja räväkästi kohti kohdetta. Tämän vauhdin kruunaa armoton karvaaminen vastustajan puolustuspäässä.

Virtanen luotsasi Lukon alle kaksikymppiset Suomen mestareiksi viime kaudella, joten pelaajat ja seuran arvot ovat tuttuja. Se on hyvä lähtökohta.

Viisi väitettä

1. väite – Vili Saarijärven vastuu alakerrassa tulee kasvamaan tolkuttomaksi liigakauden aikana – osaksi myös Robin Pressin lähtemisen takia. Kun tähän lisätään mahdolliset ja todennäköiset EHT-komennukset sekä varusmiespalvelu, voi arjen työmaa olla raskas.

Rovaniemeläislähtöinen nuorten maailmanmestari kuulunee silti kauden ykköspakkeihin niin kokonaisvaltaisen pelaamisen kuin pinnojen takomisenkin valossa. Saarijärven peliaikakeskiarvo oli viime kaudella runkosarjassa 21.03 – eli ei kohtuuttoman iso.

2. väite – Josta päästääkin seuraavaan aiheeseen. Press on äärettömän vaikeaa paikata, ja kun esimerkiksi syöttökone Lukas Klok’kin on jo muualla, tarvitsee vauhdikasta hokia pelaava joukkue yhden täsmäaseen pakistoon. Sellaisen, joka pelaa isoja minuutteja vähintään hyvin tehoin.

3. väite – Lukko ei kestä Lassi Lehtisen loukkaantumisia tai muita terveyshuolia, maajoukkuekomennuksetkin voivat tehdä hallaa raumalaisille. Tietysti Samuel Jukuri näytti viime kaudella Jokereissa sen, että kiekot tarttuvat.

Samalla on tajuttava se, että Lukossa on vähän sama tilanne kuin vaikkapa TPS:ssä sen maalivahtisastolla Andrei KarejevEmil VuorioEetu Anttila. Turussa on Liigan selkein ykkösvahtiasetelman, Raumalla kenties toiseksi selkein.

Lehtisen mahdollisten poissaolojen aikaan kakkoseksi Jukurin paikalle nousee luultavasti liigakartalle kokematon, turkulaislähtöinen Juuso Helomaa.

4. väite – Lukon ja SaiPan ensimmäisessä kohtaamisessa Raumalla Pekka Virta ollessaan mukana tulee saamaan isot ablodit ja suosionosoitukset – vaikka Idän Sputkinik voiton veisikin.

Joskus vastaavissa tapauksissa vaihtoehtoina ovat buuauskonsertit ja ”takinkääntäjä”-huudot, mutta kaikesta päätellen tällainen ajatusmalli ei kuvaa raumalaista (kiekko)väkeä.

Virta sai Suomen mestaruuden lisäksi aikaan muutakin hyvää, joka tulee näkymään Raumalla pitkään. Pelitapa toi mestaruuden, mutta ei se napsusta mihinkään häviä. Sen ympärille on hyvä rakentaa jatkossakin.

Ensimmäinen Lukko-SaiPa pelataan ohjelman mukaan 5. marraskuuta.

5. väite – Vauhdikkaan hyökkäämisen, kovan karvaamisen ja muutenkin kovavauhtisen pelitavan takia joskus voi räiskyä vahingossakin. Ei olisi suoranainen ihme, jos esimerkiksi ikiliikkuja-ihmiskuula Kristian Pospisil olisi pelistä tai toisesta sivussa kymppitilin täyttymisen takia. Tai että hän nousisi jäähypörssissä jopa terävimmän kärjen taakse.

Tämä ei sitten ole epäluottamuslause. ”Tekevälle sattuu ja räpätessä roiskuu”.

Mielenkiintoisimmat hankinnat

Samuel Jukuria on heitelty parilla viime kaudella sinne sun tänne hänen ollessa toissa talvena Tanskassa Frederikshavn White Hawksin kassari. Mennyt sesonki eteni KHL:ssä Jokerien maalilla ja Mestiksessä K-Vantaan puiden välissä. Narripaitojen verkolla prosentit olivat kahdeksassa pelissä oikein mainiot 91,7.

Raumalle 2+1-vuotisella sopimuksella mukaan tulleen pelurin on pakko olla hyvä nimi, kun urheilujohtaja Kalle Sahlstedt on ennenkin onnistunut nappaamaan pääasiassa onnistuneita hakuja. Jukurin pomputtelu loppunee nyt, ja edessä on selvä kakkosvahdin pesti Lassi Lehtisen takana.

Maailmanmestari Arttu Ilomäki ja maalitykki Scott Pooley ovat ehdottoman potentiaalisia hakuja pisteiden takomisen yksikköön. Paluumuuttaja Ilomäki tietää, mitä hän saa Lukosta – ja päinvastoin. Yhdysvaltalaiskanukki Pooley on latonut jo treenikaudella näyttäviä maaleja, kiitos hyvin kutinsa.

Norjan maajoukkuemies Michael Haga on maansa vakiokäviä MM-kisoissa muutamien viime vuosien ajalta. MM-jäillä ja tuoreissa olympiakarsinnoissa tehot ovat syntyneet pääasiassa maalisyötöistä. Mainittujen turnausten yhteispisteet 27 matsissa ovat 1+6=7 (-11).

Näin runkosarjassa käy

Lukko ei välttämättä ole niin ylivoimainen kuin aiemmin. Joukkue on muuttunut jonkin verran, joka on sekä hyvä että kysymysmerkkejä sisällään pitävä seikka. Raikas tuulahdus uutta mestaruudesta johtuvan mahdollisen ulospuhalluksen jälkeen on hyvä asia, mutta miten viime kauden liki täydellinen pelillinen paketti pysyy kasassa?

Kun pelitapa on sellainen, missä viime kaudella samalla rungolla toimi jokainen asia pelistä toiseen lähes moitteetta, on peruspohja lupauksia antava. Sisäistävätkö uudet nimet pelitavan heti, vai milloin? Toistaiseksi näyttää, että heti, kun alla on tosipelejä: Lukon yhdeksi eduksi voitaneen laskea CHL-urakointi, jossa joukkueen vallan väline on ollut kiekko. Sitä Lukko ei nyt pudota ihan yhtä tiuhaan alaspäin omissa tai keskialueella kuin aiemmin.

Toisaalta, väsyvätkö pelurit CHL:n, Liigan ja mahdollisten maajoukkuekokemusten takia pelitapaan, jossa näytetään kohellettavan ajoittain päättömästi. Sitä peli ei toki ole, mutta siltä se joskus sivustaseuraajan silmiin näyttää.

CHL-taival antaa vahvistusta siihen, että joukkue marssii suoraan puolivälieriin kotietupaikalta.

Runkosarjan 4. sija

Valmennus

Päävalmentaja: Marko Virtanen
Valmentajat: Erik Hämäläinen, Jarkko Kauvosaari
Maalivahtivalmentaja: Mikael Vuorio

Kokoonpano

[table id=33 /]