Lahden Pelicansin kapteeni Hannes Björninen hilaa joukkuettaan lähes omakätisesti kohti pudotuspelejä.

Pelicans on Liigassa kuudentena 1,7 pisteen keskiarvolla. Björnisen ollessa lahtelaisten kokoonpanossa joukkue on napsinut sarjapisteitä 1,87 pisteen keskiarvolla. Se riittäisi Liigassa sijaan kolme.

Björninen on ollut sivussa maajoukkuepelien ja karanteenien takia yhteensä yhdeksästä ottelusta. Näistä Pelicansin pistesaalis on vain yksi sarjapiste per ottelu.

Otanta on lyhyt ja Björnisen poissa ollessa Pelicansilla oli muitakin kokoonpanomurheita. Siitä huolimatta Björnisen läsnäolon merkitys vaikuttaa olevan Pelicansille valtava.

Kapteeni lyö pöytään hurjia numeroita

Björninen pelaa numeroiden valossa hämmentävän hyvää kautta. Yli tehopiste peri peli tahdilla pelaava keskushyökkääjä taistelee menetetyistä otteluista huolimatta yhä täysillä Liigan pistepörssin voitosta.

Tehokkuus ei ole pois tunnollisen keskushyökkääjän puolustuspelaamisesta. Teholukema +11 on Pelicansin paras.

Mielipiteitä jakavan plus-miinus-tilaston lukemia arvioidessa on hyvä huomioida, että Björnisen keskimääräisestä parinkymmenen minuutin peliajasta minuuttikaan ei ole suojattu. Hän on jäällä aina, kun ottelua ratkaistaan.

Aloitusympyrässä Björninen on aiempien kausien tapaan ollut Liigan eliittiä. Lähes yhdeksänsataa kertaa tällä kaudella aloitukseen kyyristynyt Björninen voittaa aloituksia 63,5 prosentin tehokkuudella.

Huippupelaaja ei tingi yksityiskohdista

Tunnollinen keskushyökkääjä tekee ketjukavereistaan parempia. Björnisen vahva puolustuspelaaminen vapauttaa laitahyökkääjä Iikka Kangasniemen pelaamaan vahvuuksillaan.

Taiturimaisella laitahyökkääjällä on lupa temppuilla kiekon kanssa. Vaikka Björninen on ollut äärimmäisen tehokas hyökkäyssuuntaan, hän hoitaa puolustusvelvoitteensa äärimmäisen tunnollisesti.

Björnisen tavaramerkki on aloitusympyrässä saadun varoituksen jälkeen käytävä keskustelu, jossa hän vaatii linjatuomarilta selvityksen, mistä aloituksen uusiminen johtuu. Keskushyökkääjä haluaa tehdä pienetkin yksityiskohdat mahdollisimman hyvin.

Lähimmätkin kilpailijat ovat kaukana

Björnisen lähimmät kilpailijat ovat erinomaisia pelaajia. Arvo omalle joukkueelle ei kuitenkaan ole lähelläkään Pelicans-kapteenin vastaavaa.

Robin Press on Liigan paras puolustaja. Erinomaista kautta pelaava ruotsalainen on kuitenkin vain yksi osa Lukon erinomaisesti rakennettua kokoonpanoa. Lukko olisi yksi mestarisuosikeista myös ilman Pressiä.

Petri Kontiola pyörittää ylivertaisella tavalla HPK:n ylivoimaa. Hämeenlinnalaiset eivät kuitenkaan ole menossa edes pudotuspeleihin.

Pelicans-kapteenin arvokkuudelle ei tämän kauden Liigasta löydy verrokkia.