Maanantaimieli: Koronaviruksen tuoma liigakauden keskeyttäminen pelasti ihmeellisesti kyykänneen Tapparan totaaliselta farssilta

© Kuva: Velimatti Lehmusvuori
Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Vaikka allekirjoittanut laskikin tilastoihin perustuen Tapparan kuvitteelliseksi Suomen mestariksi aiemmin keväällä, viittasivat joukkueen alkaneen vuosikymmenen pelilliset otteet aivan johonkin muuhun kuin menestykseen pudotuspeleissä.

Kirvesrintojen pelaamisessa oli lukuisia kysymysmerkkejä, ja lisäksi pelien sisällä joukkueen tekemistä leimasivat uskomattomat tilastofaktat.

Yksi tapaus on kuvastanut Tapparan kevättä radikaalisti. Joukkue suli pudotuspeleistä putoamaan tuomittua SaiPaa vastaan kotona 27. helmikuuta tappioon luvuin 1-2. Veikko Loimaranta iski lappeenrantalaisille voittomaalin ajassa 59.49 uskomattoman säheltämisen jälkeen.

– Mitä täällä tapahtuu! On tämä käsittämätöntä tämä Tapparan viimeisten minuuttien totaalinen puppelointi, mitä tässä on tapahtunut viikko ja peli toisen perään, selostaja Sebastian Waheeb lyttäsi tuolloin Telian lähetyksessä.

Charles Bertrand ja Tuukka Mäntylä sortuivat SaiPan puolustusalueen siniviivalla uskomattomaan uunoiluun, jonka jälkeen lappeenrantalaiset iskivät vastahyökkäyksestä tapparalaisittain katkeran viime hetkien maalin – ja sellaiset eivät jääneet alkaneen vuoden puolella yhteen. Siihen viittasi Waheebkin.

LUE MYÖS: Tapparan nöyryyttävästi upottanut suurlupaus murtautui Liigaan – on nyt valmistumassa ylioppilaaksi: ”En tiedä, miten meni – omasta mielestä ihan ookoo”

Surkeita tilastofaktoja läjäpäin

Yksi paljon puhuva fakta on se, että 26. helmikuuta Liigadatan Twitter-tili twiittasi, että jos pelit kestäisivät 55 minuuttia, olisi Tappara tuolloin johtanut koko Liigaa parin pinnan erolla ennen Kärppiä.

Lopulta kirvesrinnat jäivät kuitenkin kahdeksan pinnan päähän kärkipaikasta, yhden ottelun oululaisia vielä enemmän pelanneena.

Lisäksi Tappara oli tuolloin 26. helmikuuta kolmansien erien sarjataulukoissa vasta kuudentena, mutta ensimmäisten kakkosena ja toisten ykkösenä.

25. helmikuuta sama tili twiittasi, että Tapparaa vastaan oli tuolloin tehty yhdeksän maalia ilman maalivahtia samalla, kun se oli onnistunut vain viidesti tekemään maalin tyhjiin.

Päätöshetkien maalit aiheuttivat kirvesrinnoille muutenkin tuskaa. Helmikuun loppuun mennessä Tapparaa vastaan oli tehty tasoitusmaaleja ylivoimaisesti eniten viimeisen minuutin aikana, viisi.

Keväällä olisi ollut upeaa nähdä se, että miten Tappara olisi käsitellyt mainitut epäkohdat. Vai olisiko mitenkään?

Epäkohtia

Voi olla, että koronavirus ja sen tuoma kauden keskeytys pelastivat Tapparan täydelliseltä sukeltamiselta.

Kaikkein surullisinta kirvesrintojen arjessa oli se, ettei joukkue pystynyt kääntämään viimeisten hetkien takaiskujen kierrettä, vaan se jatkui ja jatkui. Näytti, että joukkue jopa pelkäsi suorittamista ja johtoasemassa pelaamista.

Viiden ottelun välien tilastoitavassa kuntopuntarissa 5-30 edellisen ottelun otannalla joukkue ei ollut yhdessäkään kärkikolmikossa.

Vaikka joukkue otti tämän vuoden puolella isoja voittoja, olivat nolot tappiot alemman kerroksen TPS:ää, Pelicansia, KalPaa, SaiPaa, Jukureita ja Ässiä vastaan isoja epäkohtia. Siis viisi kyykkäämistä niitä vastaan, jotka piti hoitaa kevään lähestyessä vaivatta.

Jos olivat nuo tappiot mysteereitä, niin samaa voi sanoa joukkueen yksilöistä. Leiristä ei noussut esille itse asiassa montaakaan tuomittavan huonoa peluria, ja esimerkiksi Kristian Kuusela oli isossa kuvassa alati vaarallinen, liukas ja kippari, jota katsottiin ylös. Tavallaan peli oli kuosissa ja yksilöt samalla tasolla läpi kauden, mutta silti epäkohdat piinasivat arkea jatkuvasti.

On vain arvoitus, mitä Tapparalle olisi käynyt pudotuspeleissä. Ei olisi ollut ihme, jos esimerkiksi HIFK tai HPK olisi pistänyt kirvesrinnat pihalle puolivälierissä. Koronaviruksen tuoma kauden keskeyttäminen pelasti Tapparan ajautumasta totaaliseen farssiin.

Maanantaimieli on helmikuussa alkanut ja maanantaisin ilmestyvä Miska Miettisen mielipidetekstien juttusarja puhuttavista puheenaiheista.

LUE MAALISKUUN MAANANTAIMIELET:
Maanantaimieli: Valko-Venäjällä uskomatonta niskurointia koronavirusta vastaan – jääkiekkofinaalien läpiviemisessä monia kultareunuksia

Maanantaimieli: Oikeaa urheilua on valtava ikävä – on vaikea ymmärtää, mikä virtuaalihössötyksessä innostaa

Maanantaimieli: Ikiajoiksi historiakirjoihin jäävä liigatorstai näytti sen, miksi pelaajat eivät ole jääkiekon ainoita tähtiä

Maanantaimieli: Miksi tämäkin pitää nähdä huonona asiana? ”Tuntemattomille” nuorille putoaa saumoja – kotimaan pelaajapolun kruunaavaa Liigaa pilkataan taas turhaan

Maanantaimieli: Liiga ei voi olla muuta kuin sytyttämättä – rajusti rusikoidun Otto Kivenmäen hirveä kohtalo todisti sen taas karulla tavalla

Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS