Maanantaimieli: Oikeaa urheilua on valtava ikävä – on vaikea ymmärtää, mikä virtuaalihössötyksessä innostaa

© Kuva: Velimatti Lehmusvuori

En pysty käsittämään sitä, miten ihmeessä kansa ympäri maapallon voi innostua jostain NHL-joukkueen videopelistä. Tai Huuhkajien matkasta virtuaalijalkapallon EM-karsinnoissa.

Esimerkiksi NHL-joukkue Los Angeles Kingsin sosiaalisen median hyypiö ihan tosissaan lisää joukkueen viralliselle Instagram-tilille päivityksiä videopeleistä kuin oikeasta ottelusta konsanaan.

Somessa on myös nähty eri urheiluseurojen yhteenottoja vaikkapa neljän suoran parissa. Kyllähän hätä tietysti keinot keksii, mutta samalla nämä virtuaalikoohotukset näyttävät sen, miten upea asia oikea urheilu on – eli esimerkiksi jääkiekkopeli siellä, mihin se kuuluu, jäähallissa.

Vallitseva tilanne ei ole virtuaalipelien syy, ja allekirjoittanut on itsekin moisia veivaillut viime aikoina – onnettomalla menestyksellä. Mutta ei niillä pitäisi olla mitään tekoa oikeiden urheiluseurojen kanssa.

Seurat antavat oikeilla peleillään kansalle mahdollisuuden tavata sukulaisia tai kavereita, viedä kiinnostuksen kohde treffeille, nauttia laadukkaasta urheilusta ja räiskyvistä tunteista, jäähallien hajuista, kuuluttajan innoikkaista tai latistuneista kuulutuksista, kisamakkarasta, kenties huurteisesta – siis siellä, missä kaikki lajiväki on yhdessä. Jäähalleilla.

Miettikääpä sitä, miten moneen ihmiseen vaikkapa Peter Tiivolan iskemä yksikin maali vaikuttaa. KUVA: Miska Miettinen.

Nyt meiltä on viety tunteita eniten koskaan aiheuttava genre – urheilu. On nähty, miten suuri merkitys urheilulla, jääkiekolla, on suomalaiselle ihmiselle. Aiemmassa kappaleessa mainitut elementit elämään tuova jääkiekko ei ole mistään näkökulmasta samalla viivalla kuin yhteenotot ruudun välityksellä.

Jutun kirjoittaja ei tiedä urheiluseuran pyörittämisestä mitään, mutta jotenkin tuntuu, että niillä voisi olla jopa näinäkin aikoina jotain muuta tekemistä kuin keskittyä mukamas kiinnostaviin otteluihin netissä.

Ja ei, tämä ei ole epäluottamuslause videopelien tai yhdenkään suomalaisen seuran suuntaan, vaan oikean urheilun ylistäminen. En halua moittia seuroja, koska ne ovat parasta, mitä kulttuuri tarjoaa. Ne mahdollistavat huippu-urheilun.

Oikeaa urheilua on valtava ikävä – on vaikea ymmärtää, mikä virtuaalihössötyksessä innostaa.

Maanantaimieli on helmikuussa alkanut ja maanantaisin ilmestyvä Miska Miettisen mielipidetekstien juttusarja puhuttavista puheenaiheista.

LUE MAALISKUUN AIEMMAT MAANANTAIMIELET:
Maanantaimieli: Ikiajoiksi historiakirjoihin jäävä liigatorstai näytti sen, miksi pelaajat eivät ole jääkiekon ainoita tähtiä

Maanantaimieli: Miksi tämäkin pitää nähdä huonona asiana? ”Tuntemattomille” nuorille putoaa saumoja – kotimaan pelaajapolun kruunaavaa Liigaa pilkataan taas turhaan

Maanantaimieli: Liiga ei voi olla muuta kuin sytyttämättä – rajusti rusikoidun Otto Kivenmäen hirveä kohtalo todisti sen taas karulla tavalla