Maanantaimieli: Valko-Venäjällä uskomatonta niskurointia koronavirusta vastaan – jääkiekkofinaalien läpiviemisessä monia kultareunuksia

© Kuva: Getty Images

Toiminta Valko-Venäjällä on saanut saanut ison kasan ihmisiä vihaiseksi ja raivon partaalle esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Maan pääsarjassa pelataan finaaleita uhmaten koronavirusta. Sarjassa ei ole pidetty minkäänlaista taukoa, vaikka kaikki muut kiekkopelit ovat ympäri maapallon jäissä.

Maan presidentti Aleksandr Lukashenko ei pelaamista estele, vaan viime aikoina hän on viilettänyt kaukalossa itsekin eräässä näytösottelussa. Lukashenko antoi valtamedia The Guardianin Youtube-tilillä uskomattoman kommentin kyseisen pelin tuoksinassa.

– Täällä ei ole viruksia. Vai näetkö niitä lentelemässä jossain?

Silti virusta pitäisi kuulemma torjua.

– Tämä on jääkaappi. Urheilu jääkaapissa on paras tapa torjua viruksia.

Siinäpä sitä esimerkkiä muille maassa.

Niskuroinnissa kultareunuksia

Toisaalta tavallaan maan niskurointi koronavirusta vastaan voi olla hyväkin, tai edes perspektiiviä rikastava asia muutamasta eri näkökulmasta.

Ensinnäkin maan jääkiekko nauttii aivan valtavasta kiinnostuksesta, kun maailmassa ei ole muutakaan, mitä seurata. Koska Valko-Venäjä putosi keväällä 2018 MM-kisojen A-tasolta katastrofaalisesti pois, tarvitsee maa kansainvälistä näkyvyyttä.

Ei siitä kyllä voi edes tässä tilanteessa olla haittaa, sillä pelaaminen ei ole pelaajien vika. Kaiken lisäksi finaalijoukkueet, eli Soligorsk ja Yunost Minsk ovat pitkälti valkovenäläisistä pelaajista koostuvia porukoita.

Toiseksi finaalien pelaaminen todistaa sen, miten iso asia jääkiekko on laji-ihmisille. Allekirjoittanut tietää itsensä lisäksi muitakin ihmisiä, jotka seuraavat nyt jonkun piskuisen Valko-Venäjän finaalisarjaa. Ja ovathan suomalaismediatkin kirjoittaneet mielenkiintoisia juttuja pudotuspeleistä.

Kolmas seikka liittyy terveydenhuoltoon. Nyt maa itse niskuroinnillaan testaa sen, kuinka tauti reagoi massatapahtumiin – eli leviääkö se kuin ne kuuluisat Jokisen eväät, vai käykö jopa jotakin muuta?

Worldometer-sivuston live-seurannan mukaan Valko-Venäjällä on 94 tartuntaa, joka kuulostaa jotenkin hämmentävän pieneltä näihin yhä pyöriviin isoihin tapahtumiin nähden. Maan asukasluku on noin 9,5 miljoonaa.

Maanantaimieli on helmikuussa alkanut ja maanantaisin ilmestyvä Miska Miettisen mielipidetekstien juttusarja puhuttavista puheenaiheista.

LUE MAALISKUUN AIEMMAT MAANANTAIMIELET:
Maanantaimieli: Oikeaa urheilua on valtava ikävä – on vaikea ymmärtää, mikä virtuaalihössötyksessä innostaa

Maanantaimieli: Ikiajoiksi historiakirjoihin jäävä liigatorstai näytti sen, miksi pelaajat eivät ole jääkiekon ainoita tähtiä

Maanantaimieli: Miksi tämäkin pitää nähdä huonona asiana? ”Tuntemattomille” nuorille putoaa saumoja – kotimaan pelaajapolun kruunaavaa Liigaa pilkataan taas turhaan

Maanantaimieli: Liiga ei voi olla muuta kuin sytyttämättä – rajusti rusikoidun Otto Kivenmäen hirveä kohtalo todisti sen taas karulla tavalla