NHL-syksy toi 8 ottelua pistein 1+4=5, tehotilasto näytti lukemaa +3, kylkeen AHL:ssä kolme 3 taistoa – 0+1=1 (-2). Liigan kausi on sittemmin tuonut 22 ottelua pistein 0+4=4, tehotilasto on mallia +6.

Siinä Ville Heinolan tämän kauden tilastot sarjapeleistä. Mitä ajatuksia moiset lukemat herättävät?

Ristiriitaisia? Laskevaa käyrää?

Uskallan väittää, että sellaisia nyt ainakin. Tilastoja tuijottamalla on vaikea ymmärtää, miksi ihmeessä pelaaja passitettiin syksyllä Liigaan NHL:stä. Tavallaan tuo kysymys piinaa päätä päivä päivältä enemmän liigatilastojen ja pelaajan näyttöjen ollessa tasapaksua kotimaan kamaralla.

Jotenkin Heinolasta oli havaittavissa viime syksynä JYPiä vastaan pelatun paluuottelun jälkeen median edessä sellainen kiusaantunut ja ärsyyntynyt tunne. Arvio on varovainen, koska tämän jutun kirjoittaja ei tunne Heinolaa henkilökohtaisesti.

– No, kyllä se tietty harmittaa, etten saanut siellä jatkaa. Kun palaveerasimme seurajohdon kanssa, niin yritimme katsoa isompaa kuvaa, että mikä palvelee. Ehkä parin vuoden päästä… Ettemme hätäile turhaan, Lukon ykkösparissa yhdessä Robin Pressin kanssa puolustanut Honkajoen lahja valaisi SuomiKiekolle viime vuoden marraskuussa.

Viime viikolla pelaajan eleistä ja ilmeistä oli havaittavissa parempaa tunnetta. Allekirjoittaneen tulkintamäärä nojaa kolmea Lukon paikan päällä nähtyä peliä sekä muutamia nähtyjä televisio-otteluita vasten.

***

Urheilussa flow-tila merkitsee paljon. Heinolalla oli sellainen NHL:ssä, hän loisti oikeastaan jokaisella osa-alueella. Pisteissä, kiekon käsittelyssä, luistimilla. Mikään ei ollut tuomittavaa kokemukseen nähden. Pienen kaukalon salat upposivat kupoliin nopeasti.

Heinola oli Jetsin sisäisessä pistepörssissä kahdeksas, syöttöpörssissä kuudes ja tehotilastossa jopa kärki silloisen pakkipari Neal Pionkin kanssa. Kumpikin haali tilastoon numeron +3.

Kaikki oli hyvin, kunnes Jets päätyi silloin median uutisten myötä jopa odotettuun, mutta samalla täysin ääliömäiseen ratkaisuun.

Jostain syystä Heinolan SuomiKiekolle antamat kommentit Suomeen palauttamisen syistä kuulostivat oudoilta.

– Halutaan, että pelaan paljon, eikä ajeta vääränlaiseen rooliin siellä, vaan halutaan ajaa siihen rooliin, mikä nyt esimerkiksi täällä on. Se on varmasti isoin syy.

Heinola pelasi otteluissaan kaikkea väliltä 13.03-23.01. Vaihtoja kertyi 17:stä 25:een. Peliaika siis vaihteli roimasti, joten tekisi mieli kysyä, että eikö tuossa ole kymmenen minuutin heittelyllä ollut jos jonkinlaista roolia tarjolla ihan tarpeeksi?

Olisitte nyt hyvät ihmiset jatkaneet mahdollisuuksien tarjoamista. Heinolan passittaminen Suomeen oli kuin pokerissa neljän kädessä olevan jokerin heittäminen roskakoppaan.

Ville Heinola palasi Liigaan Jyväskylässä. KUVA: Miska Miettinen.

***

Nyt on ikävä kyllä helppoa todeta, että liigakomennuksen jälkeen se nousu edes lähellekään viime syksyn tilaa, flow’ta, on tuskaa jatkossa.

Vai miten itse reagoisit, jos saisit kodin siivoamisesta oikein riemun tunteen, siivoaisit joka nurkan ja tulos olisi näyttävä – mutta kylään tuleva vieras lyttäisikin sen? Kyllähän tällaiset ovat kolauksia itsetunnolle. Flow-tila häviää todennäköisesti samantien – tai tietysti se riippuu vähän ihmispersoonastakin. Kuka ottaa itseensä ja kuka ei.

Mutta flow tuntuu hävinneen Heinolan – jonka tulokassopimuksen alku siirtyy nyt Suomeen lähettämisen takia – otteista taivaan tuuliin. Eivät otteet toki huonoja ole olleet, mutta jotenkin tuntuu, että noin sensaatiomaisen nopea nousu taalaliigaan ja yhtä nopea putoaminen sieltä tekevät lopulta hallaa kupolille.

Winnipeg ei toki ole paiskonut nuoria poikia aiemminkaan koviin paikkoihin isolle vastuulle, mutta tämäkin perustelu on aika pitkälle kaksiteräinen miekka. Kauanhan seurajohdossa ajatellaan niin, ettei pelaajaa heitetä 82 ottelun runkosarjaan, koska hän ei ehkä jaksa? Toivottavasti ei ikuisuutta.

Väsymys toisi mukanaan virheitä ja henkinen kapasiteetti voi sen kautta horjua? Niin varmaan voi, mutta niin se on kyllä horjunut nytkin. NHL:n yksi jujuista on 82 pelin runkosarja. Miksi Heinola varattiin Jetsiin, jos joukkue ei sittenkään ole valmis luottamaan häneen?

Heinolan lähettäminen Suomeen tekee hallaa Jetsille. Eipä siinä, itseppä päädyitte ääliömäiseen ratkaisuun ilman mitään järjellistä selitystä.

Maanantaimielet ovat maanantaisin ilmestyviä Miska Miettisen mielipidetekstejä puhuttavista puheenaiheista.

LUE AIEMMAT MAANANTAIMIELET:
17.2. Maanantaimieli: Tyhjennysmyynneillä riehunut Pelicans näytti, miksi suljetun Liigan sarjajärjestelmä toimii – rankaisee jatkosta putoavia karuimmalla mahdollisella tavalla

10.2. Maanantaimieli: EHT paljasti rajuja epäkohtia – ruotsalaistoimittaja osui kultasuoneen: ”Pilkkaa laajaa jääkiekkoyleisöä”

3.2. Maanantaimieli: Jääkiekko on kuningaslaji ja Liiga sen kuningassarja