Palatakseni edellisiin jorinoihini, nyt on taas pakko todeta, ettei Euro Hockey Tourin pelaamisessa kesken kiivaimman liigakauden ole ainakaan viikonlopun perusteella montaakaan hyvää asiaa. Se on toki hyvä, että aihe herättää keskustelua.

***

Tietysti maajoukkuepelit ovat kovaa puuhaa ja nuo ovat pelaajille itselleen varmasti upeita näytönpaikkoja MM-kisojen lähestyessä. Ja ainakin torstaina Helsingissä Venäjä-pelissä riitti suomalaisfaneilla riemua ja iloa. Kaatuihan naapuri 3-0.

Mutta toisaalta, eipä näistä monikaan painellut Ruotsiin viikonlopuksi. Suomen ja Tsekin pelissä katsomot ammottivat tyhjillään. Kukapa sitä nyt jaksaisikaan vaivautua muille maille katsomaan, kun samat neljä maata hinkkaavat keskinäisiä pelejä turnauksesta toiseen. Olympiakaudella 2017-18 mukana olivat muun muassa Etelä-Korea ja Sveitsi. Tuhat kertaa mielenkiintoisempaa!

TPS-, HPK- ja Pelicans-faneille katsominen mahtoi olla erityisen raskasta joko paikan päällä tai televisioiden läpi. Lauri Pajuniemi, Petteri Nikkilä ja Aleksi Mustonen ottivat kolhua kukin pahasti pahimpaan mahdolliseen paikkaan sarjapelejä miettiessä. Etenkin Pajuniemen hajoaminen on kova pommi nousukuntoiselle TPS:lle.

Toki loukkaantumiset olisivat voineet käydä toteen, vaikka peliaikataulutus olisi mikä hyvänsä. Mutta olisiko turnausten erilainen aikatauluttaminen lopulta kuitenkin fiksumpaa? Joku turnaus maaliskuulle, kun pudotuspeleistä tai vaikka myöhemmin puolivälierissä pudonneet seurat ovat Suomessa ja muualla Euroopassa tiedossa.

Idea kuulostaa siltä, että yhtä tyhjän kanssa? Mukaan pelaajia, joilla ei ole mitään saumaa kisoihin? Ehkä, mutta sellaisia oli kyllä mukana jo viikonloppuna. EHT haukuttiinkin Ruotsissa Venäjän takia täysin lyttyyn. Toisaalta, olihan Slovakiassa Kultaleijonien nipussa pelaajia, joita ei ehkä ihan ensimmäisenä olisi uskallettu kuvitella maailmanmestareiksi.

***

Nytkin joukkueet olivat varsin vajavaisia. Ruotsalaislehti Aftonbladetin toimittaja Mats Wennerholm kirjoitti Venäjän ”C-maajoukkueesta” kovaan sävyyn.

– Venäläiset lähettivät sellaisen tänne, koska KHL:n pudotuspelit ovat jo ovella eivätkä seurajoukkueet halua päästä tähdistään irti, Wennerholm lataa.

Tuo lause tiivistää allekirjoittaneenkin ajatukset. Siis maajoukkueturnaus kansallisten sarjojen jatkopelien lähestyessä. Ei oikeastaan järjen hiventäkään.

EHT:n arvosta on riittänyt parran pärinää iät ajat. Turnaus pitäisi periaatteessa mieltää sarjaksi, jossa pelataan Euroopan mestaruudesta.

– Se pilkkaa laajaa jääkiekkoyleisöä, joka odottaa samalla parasta eurooppalaista antia, Wennerholm jatkaa.

– Ei muuta.

Ruotsalaiskirjoittaja ei povaa EHT:lle kovinkaan ruusuista jatkoa, jos pelit ovat edelleen jatkossakin limittäin sarjapelien kanssa.

– Näin Euro Hockey Tour menettäisi kaiken uskottavuutensa.

EHT paljasti rajuja epäkohtia, kirjoitin otsikkoon. Pelien aikataulutuksen ja C-joukkueiden kasaamisen lisäksi epäkohta oli myös Suomi. Leijonat oli hampaaton, kynnetön, ponneton. Toivottavasti Suomenkin joukkue oli C-joukkue – joko paperilla tai kentällä.

LUE EHT-JUTUISTA MYÖS:
”Noi elementit ovat NHL-tasoa” – Jukka Jalonen kehui leijonalupauksen läpikotaisin, debyyttiään jännittänyt NHL-varaus kommentoi nyt itse

Tajusitko? Leijoniin murtautunut HIFK-tähti pystynyt ihmeelliseen tilastofaktaan: ”Ei siellä mitää taikatemppuja kannata tehä – jalkakikkoja tai muita”