Liigan runkosarjan alku lähenee kovaa vauhtia. SuomiKiekko-sivusto pohjustaa sesonkia laajasti joukkue-ennakoilla, erilaisilla toppi- ja floppilistoilla sekä haastatteluilla.

Tässä juttusarjassa käydään läpi sivustomme arvio sarjan kovimmista hankinnoista.

10. Daniil Tarasov, Ässät

Kiekkoja harjoituskaudella reilusti yli 90 prosentin varmuudella pysäytellyt Daniil Tarasov varattiin NHL:ään juhannuksena 2017 kolmoskierroksella.

Tammikuussa alle 20-vuotiaiden MM-pronssia Venäjän paidassa juhlinut veskari on erilainen verrattuna moneen muuhun parikymppiseen lupaukseen. Jos moni muu vahti luottaa reflekseihin, niin Tarasov on poikkeuksellisen tarkka liikkeissään, eikä hän tee niitä turhaan.

KHL-joukkue Salavat Julajev Ufan organisaatiosta tullut veskari ajattelee pelistä syvällisesti. Luulisi, että vahti on viime kauden floppijoukkue Ässille oiva hankinta rauhallisuutensa takia.

– Hän on iso kaveri, joka täyttää maalin. Olen innoissani, että hän saa pelata ensi kauden Suomessa. Se on iso askel hänelle, Columbuksen pelaajien henkilökohtaisesta kehityksestä vastaava Chris Clark kehui Tarasovin NHL-joukkue Columbus Blue Jacketsin kotisivuilla.

9. Charles Bertrand, Tappara

Liigassa yhteensä 400 ottelussa 102 maalia latonut Ranskan ihmemies Charles Bertrand ei esittelyitä kaipaa. Laituri on parhaimmillaan pelottava maalilinko ihan missä joukkueessa hyvänsä, vaikka viime kausi menikin pipariksi.

Ranskalainen pelasi Sibir Novosibirskissä KHL:ää ja Fribourgissa NLA:ta tehden 49 ottelussa vain 11 häkkiä. Kärpissä syntyi toissa kaudella 60 runkosarjan pelissä häkellyttävät 32 maalia.

Tarvitseeko esimerkkejä vielä nostaa esille? Juonikas, hyvä laukomaan, vaarallinen kiekon kanssa.

8. Matias Maccelli, Ilves

Ilvekseen saapunut 18-vuotias hyökkääjä Matias Maccelli on tuntemattomampia suomikiekon lupauksia. Ilvekseen tullut laituri latoi syksyn eräässä treenipelissä Tapparan reppuun neljä maalia.

Puolitoista kautta rapakon takana Dubuque Fighting Saintsissa USHL:ää pelannut Maccelli kiskoi kyseisessä joukkueessa 109 ottelussa 40 maalia.

Pelaaja rikkoi Eeli Tolvasen hallussa olleen USHL:n suomalaispelaajien yhden kauden maaliennätyksen.

Vaatimattoman oloinen lupaus on kaukalossa nopeajalkainen ja hanakasti laukova.

7. Jakub Krejcik, Kärpät

Kesäkuun alussa yhden kauden kattavan sopimuksen oululaisten kanssa tehnyt Jakub Krejcik tuli lähtökohtaisesti paikkaamaan Teemu Kivihalmeen ja maailmanmestari Jani Hakanpään jättämiä aukkoja. Tämän tason pelaajista puhuttaessa ruutujen täyttäminen ei ole mikään maailman helpoin homma.

Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho kertoi aiemmin oululaisten sivuilla, että Kärpät saa Krejcikistä monipuolisen ja äärimmäisen tunnollisen pelaajan.

– Kivihalmeen ja Hakanpään lähtöjen myötä halusimme löytää tilalle dynaamisen puolustajan, joka pystyy pelaamaan isoja minuutteja vastuullisessa roolissa. Jakub on pelannut neljät MM-kisat Tsekin maajoukkueessa, mikä kertoo omalta osaltaan siitä, minkälainen pelaaja hän on.

6. Tyler Morley, Tappara

Kanadalainen Tyler Morley kantoi SaiPassa viime kaudella suurta vastuuta takoen 57 runkosarjan peliin tehot 17+24=41. Kolme pudotuspeliä toivat kaksi syöttöpinnaa.

Ennen SaiPa-kautta Morley pelasi uransa ensimmäisen kauden Euroopassa EBEL-liigassa. Kanukki pelasi Medvescak Zagrebin paidassa yli piste per peli -tahdilla niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin.

Sentteri on näyttänyt sen, että jos toimii peli rapakon takana pienessä askissa, niin sama on laulu myös eurooppalaisissa ja hieman isommissa kaukaloissa.

Pistetehtailun loppumiselle ei ole olemassa yhtäkään syytä. Tapparassa pelikaverit ovat sitä paitsi napsun kovempia kuin lappeenrantalaisjoukkueessa.

5. Tomas Zaborsky, SaiPa

Joku saattoi yllättyä siitä, että Tomas Zaborskyn tie vei piskuiseen SaiPaan, kun slovakki on edustanut Liigassa muun muassa kovista HIFK:ta ja Tapparaa.

Jo kaudella 2009-10 Suomessa debytoinut hyökkääjä on tasainen roolissaan. On nähty kausia, jolloin maaleja kertyy syöttöpinnoja enemmän – mutta osaa Zaborsky myös peliä rakentaa. Monipuolinen pistelinko on SaiPan johtohahmo talvella.

4. Tomi Karhunen, Pelicans

Paluumuuttajan tuorein näyte osaamisesta on perjantain CHL-peli Trineciä vastaan. Pelicans avasi urakkansa Euroopan kentillä 1-0-voitolla Karhusen ottaessa lähes 50 torjuntaa. Avauserässä tsekkiläiset ampuivat 22 kertaa kohti Karhusta.

Torjunnat, kiekko ei siis pomppinut yhtään, käänsivät pelin isännille. Ei Karhunen sattumalta ole kolminkertainen suomenmestari.

Scouttausta on pystynyt aika vähän tekemään, kun on ollut kesä välissä. Joitakin pikkujuttuja tiesin (vastustajasta), Pelicans-vahti sanoi SuomiKiekko-sivustolle perjantaina vaatimattomasti.

3. Jere Sallinen, HIFK

Maailmanmestari on maailmanmestari. Viime kaudella Örebrota SHL:ssä edustanut Jere Sallinen iski MM-jäillä toukokuussa yhden maalin Leijonille.

Hyökkääjä aloitti MM-kisat nelosketjun laidassa, mutta lopetti kultaisen turnauksen kolmosen sentterinä. Monipuolinen timantti ei tao pisteitä kuin kultakypärä, vaan vahvuudet ovat muualla. Sallinen on tavallaan vähän kuin Zaborsky, vaikka slovakialainen onkin pisteiden takomisessa edellä.

Kultaleijona on kova haku HIFK:lta – monipuolisuutta tarvitaan aina.

2. Jesse Puljujärvi, Kärpät

Alle 20-vuotiaiden maailmanmestari, alle 18-vuotiaiden maailmanmestari, Suomen mestari ja NHL:ssä 139 ottelua tehoin 17+20=37. Miettikääpä, jos kyseessä olisi joku muu vastaavien meriittien pelaaja kuin kohutähti Jesse Puljujärvi.

Hankintaa palvottaisiin. On sitä syytä palvoa nytkin, vaikka viime vuodet ovatkin menneet suomalaisella pipariksi.

Kaikki tietävät, mihin Puljujärvi pystyy. Laituri tuo voittamisen kulttuuria, tehoja ja juonikkutta Kärppiin.

Puljujärvi nostaa Liigan imagoa entisestään. Yksi lupaavimmista suomalaiskiekkoilijoista hakee uutta nostetta uralleen kotimaasta – todella kova. Näytön halujen luulisi olevat huimat, kun NHL-uralle on vielä takaportti auki.

1. Teemu Turunen, HIFK

HIFK:n kesän hankinnat ovat vailla vertaansa. Esimerkiksi aiemmin esille nostettu Sallinen ja Teemu Turunen ovat kevään mestareita MM-kisoista ja Liigasta.

Turunen on kesän hankinnoista kovin. Häntä oltiin viemässä ulkomaille, ja usea joukkue osoitti kiinnostusta. Tuoreen Suomen mestarin viime kausi oli käsittämätön, kun rajuja suvantovaiheita ei tullut missään vaiheessa kautta. Hyökkääjä loisti jokaista joukkuetta vastaan vähintään tarpeeksi hyvin.

HIFK:n tuore hankinta pystyy arvaamattomiin ratkaisuihin hyökkäyspäässä, mutta toisaalta myös alakerran velvollisuudet hoituvat moitteetta.