Liigakausi 2018-19 päättyi HPK:n sensaatiomaiseen mestaruuteen. Kärppien lyöminen on toki nyt kiekkokansan huulilla, mutta kyllä talven aikana koettiin lukuisia muitakin puhuttavia ja mieleen jääneitä tapauksia Liigasta tai sen ympäriltä.

SuomiKiekko-sivusto listasi alle kymmenen eniten kohauttanutta tai mieleen jäänyttä tapausta. Väliotsikon perässä oleva plus- tai miinusmerkki kertoo siitä, jäikö asia mieleen negatiivisessa vai positiivisessa valossa.

Plussia listalle tuli lopulta kuusi ja miinuksia neljä. HPK, Nuoret Leijonat ja KalPa olivat todella komeita menestystarinoita, JYP ja Ässät täydellisiä vastakohtia.

10. Legendojen paluut (+)

NHL- ja maajoukkuelegenda Jussi Jokinen tuli Kärppiin ja ylipäätään Liigaan kesken kauden, maailmanmestari Juhamatti Aaltonen puolestaan palasi Pelicansiin.

Tämän kaliiperin pelaajien saapuminen Liigaan kertoo tietysti tässä tapauksessa Kärppien ja Pelicansin, mutta ennen kaikkea sarjan uskottavuudesta todella kovaa kieltä.

9. KalPan mestaruus Spengler Cupissa (+)

Liigan pudotuspeleistä karsiutunut KalPa teki joulunpyhien ja uudenvuodenaaton aikaan suomalaista kiekkohistoriaa voittamalla perinteisen Spengler Cupin.

Kuopiolaiset päihittivät loppuottelussa Kanadan maajoukkueen voittolaukauskilpailun jälkeen. KalPa on kautta aikain ensimmäinen suomalainen voittaja kyseisessä turnauksessa.

8. Liigapelit tapaninpäivänä ja maaotteluiden aikaan (-)

Ikuinen vääntämisen aihe. Liigan otteluohjelma jaksaa puhuttaa kausi toisen perään, kun ottelumäärät heittelevät rajusti.

Nyt sarjaotteluita pelattiin myös maaotteluiden ja jouluna tapaninpäivän aikaan. Se menee vielä miettiessä esimerkiksi lapsiperheiden päästyä kenties helpommin paikalle, mutta maaotteluiden aikaan ei liigapelejä voi pelata.

Avainmiehet ovat maajoukkueiden matkassa ja seurajoukkueet kärsivät. Tavalla tai toisella. Ei hyvä.

Jotkut pelaajat muuten myönsivät suoraan, että pelaaminen tapaninpäivänä ei ollut heidän mieleen.

7. KooKoon tehomiehet (+)

Liigan pistepörssin voittanut Malte Strömwall (30+27=57), kymmenenneksi sijoittunut Miikka Pitkänen (16+32=48) ja 23:nneksi päätynyt Anrei Hakulinen (17+24=41) pitivät oikeastaan itse KooKoota mukana pudotuspelitaistelussa parhaansa mukaan.

Ruotsalaispelaajan ja Hakulisen edesottamukset huomattiin myös muualla, kun pelaajat saivat täysin ansaitusti paikat maajoukkueista. Kummankaan tie ei kuitenkaan vie MM-kisoihin. Vielä.

6. Ässien katastrofaalisen huono kausi (-)

Jotenkin yhdeksän suoraa voittoa ja 60 peliä tuntuu mahdottomalta yhtälöltä. Ässät siihen kuitenkin jollain ihmeellä pystyi. Joukkue keräsi runkosarjassa 47 pinnaa. Runkosarjan voittaja Kärpät puolestaan saalisti tasan 90 pinnaa enemmän – eli käsittämättömästi 1,5 pinnaa per kierros enemmän.

Oli Ässien peleissä toki se hyvä puoli, ettei kotiyleisö hylännyt pataa missään vaiheessa.

5. Pelicans ja sen yksilöt (+)

Syksyllä suhteellisen nimettömältä vaikuttanut Pelicans painoi runkosarjassa kolmanneksi Ville Niemisen opein. Tuore luotsi sai lahtelaisjoukkueen yksilöt uskomattomaan liekkiin, kun toistakymmentä pelaajaa pisti piste-ennätyksensä uuteen uskoon.

Joukkue pelasi raikkaasti, ja nyt sitä kunnioitettiin raivokkaan hyökkäämisen, eikä suinkaan ylilyöntien, takia.

Menestystä olisi pitänyt tulla, kun kokoonpanossa olivat mm. MM-vahti Jussi Olkinuora ja niin ikään maailmanmestaruudesta pelaava tsekki Hynek Zohorna sekä Jesse Saarinen. Yksikään näistä ei pelaa Lahdessa ensi kaudella.

Eikä pelaa kirkkain läpimurto Oliwer Kaskikaan. Pelicansin pirteä runkosarja valui turhan helposti romukoppaan – taas kerran.

Silti lahtelaiskiekko meni pelitavallaan ja uskottavuudellaan eteenpäin. Ei Aaltonen tullut turhaan Pelicansiin.

4. JYPin totaalisen nolo sukellus ja sekoilu (-)

JYP jäi ulos puolivälieristä, eikä joukkueen kaudesta pelillisesti jäänyt mieleen yhtään hyvää asiaa. Viimeisimpänä joukkue nimesi keväällä uudeksi luotsikseen Pekka Tirkkosen. Se on toki hyvä asia hurrikaaneille.

Palaset loksahtelevat paikoilleen.

Kauden aikana ne olivat kuitenkin levällään kuin jokisen eväät. Aku Vallenius jätti toimitusjohtajan tehtävät ja ylistetty Jukka Holtari urheilutoimenjohtajan työt. Ja nelikakkosta takamukseen sai myös ex-luotsi Lauri Merikivi.

Yritä siinä sitten menestyä.

3. Alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruus (+)

TPS:n Kaapo Kakko ratkaisi Nuorille Leijonille maailmanmestaruuden vuodenvaihteen jälkeen.

Muita avainpelaajia joukkueessa Liigasta olivat Pelicansin Jesse Ylönen, HPK:n tuore Suomen mestari Valtteri Puustinen, SaiPan Santeri Virtanen sekä Kärppien kaksikko Rasmus KupariAleksi Heponiemi.

Pakistokin oli hienosti edustettu: Lukon Ville Heinola ja Ilveksen Oskari Laaksonen olivat merkittävässä roolissa.

Pelaajat saivat ennen kisoja kovia pelejä vyölleen Liigassa. Sitä ei voi vähätellä tippaakaan. Taso on huikea.

2. HPK:n tarina Emil Larmin, Niclas Luceniuksen ja muiden johdolla (+)

Kuka olisi yhdeksän kuukautta sitten uskonut, että HPK yltää finaaleihin saatika vie Suomen mestaruuden? Tarina oli käsittämätön.

Talven aikana huipulle murtautuneet tehopakki Petteri Nikkilä, kova pistelinko Jere Innala ja armoton työmies Valtteri Puustinen olivat maagisista teoistaan huolimatta vain pieni osa HPK:n tähtimarssia.

Pari kautta sitten Pelicansin nuorissa ja Peliitoissa peliajasta vääntänyt Emil Larmi on kenties koko Liigan ykköspelaaja seiskapelin jälkeen. Nuorten maailmanmestarin esiinmarssi on ollut aivan huikean kova – henkilöhaastattelun arvoinen.

Pelaaja kärsi loukkaantumisista, mutta sekään ei pysäyttänyt.

Huima on Niclas Luceniuksenkin tarina. Pelaaja aloitti kautensa LeKissä naputellen sellaisia pisteitä, joilla hän keikkui ”teksti-tv”-sijoilla vielä pitkään Kerhoon siirtymisen jälkeenkin. Suomen mestaruus oli kolmekymppiselle pelaajalle uran ensimmäinen.

1. Jatkuvat tuomarisekoilut (-)

Huomioithan, että otsikossa ei lue ”mokat” tai ”virheet” vaan ”sekoilut”. Tuomarisekoilut alkoivat jo syksyllä jatkuen aina kauden viimeisille sekunneille. KooKoon Strömwallin heittäminen pihalle ”itsetyydytysliikkeen” takia runkosarjan alkupuolella oli järkyttävä virhe ja se sai aikaan jos jonkinlaista kuhinaa.

Keväällä HPK tiedotti nettisivuillaan, että se valitti hyökkääjä Janne Tavin saamasta kahden ottelun käsittävästä pelikiellosta Urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Sen jälkeenkin todistettiin jos jonkinlaisia kohauttavia tuomioita. Kauden kiimaisimmissa peleissä Ilkka Heikkisen ulosajo puhutti.

Tuorein on seitsemännessä finaalissa nähty Kärppien Heponiemen korkea maila ja siitä tullut tulpakakkonen. Erotuomarijohtaja Jyri Rönn sanoi, että HPK:n Niklas Frimanin käkättimeen osui joukkuekaverin maila eikä suinkaan Heponiemen.

Kouvolan KooKoo

@KouvolanKooKoo
Kauden neljäs #KaakonDerby 💪🏒 Kähinä alkaa Lumon Areenalla kello 18.30!

P.S. Toivomme, että yleisö ei vilkuta pelaajille, jotteivät nämä erehdy heiluttamaan käsiään...

✅ Osta liput ➡️ bit.ly/20181226SaiPa
✅ Osallistu ➡️ KooKoo – @Liiga_SaiPa

#yksijoukkue #KooKoo #Liiga