Näkemys: NHL-pelaajien kieltäytymiset vain pieni murhe: Leijonien ympärillä todella pelottavia kysymysmerkkejä

© Kuva: Juha Tamminen
NHL:ssä huippumatsi Colorado - Vegas! Ota tipsi talteen ja käytä tarjous hyväksesi!

Suomalaisten NHL-pelaajien lukuisat kieltäytymiset MM-kisoista ovat olleet kuuma puheenaihe Slovakian turnauksen alla. Nämä ovat huolestuttaneet kiekkokansaa liikaa, sillä Leijonien ympärillä on selvästi pahempiakin epäkohtia.

Loppuviikosta pelatut Ruotsi-ottelut osoittivat sen, että Suomella on karuja puutteita sentteriosastossa ja arvokisoissa korostuvassa erikoistilannepelaamisessa. Kieltäytymiset ovat johtaneet näihin.

Torstaina tehoillut ja kovia steppejä urallaan ottava Arttu Ilomäki on oikeastaan ainoa varteenotettava MM-kisojen ykkössentteri niistä keskushyökkääjistä, jotka urakoivat Ruotsia vastaan. Hänen varjoonsa jäi jopa NHL-statuksen Juho Lammikko, joka ei kaikella kunnioituksella onnistu täyttämään ykkössentterin saappaita. Eikä jutun kirjoittaja kyllä sitä odottanutkaan.

Eihän talvella kuusi maalia sarjapeleissä tehnyt soturi voi olla jääkiekkomaajoukkueessa sen tärkeimmässä, eli ykkösketjun keskushyökkääjän, roolissa. Lammikko menisi kolmos-nelosketjun keskellä.

Juhani Tyrväisellä riittäisivät jalka ja taistelutahto Liigassa, mutta MM-kisoissa vauhti nousee. Siihen illasta toiseen kovasti töitä tekevä polkukone ei pysty vastaamaan ainakaan kahdessa kärkiketjussa. Vauhdin puutetta ei paikata sinänsä hyvällä pelisilmällä.

Eetu Luostarisen ja Arttu Ruotsalaisen aika ei ole vielä. Ei vain ole.

Ilomäki on fyysisyytensä, pelisilmänsä ja nokkeelutensa ansiosta ainoa nyt tarjolla oleva potentiaalinen ykkössentteri. Vai olisiko sille paikalle lyötävä Luulaja-sentterin laidalla pelannut Kaapo Kakko?

Entä pakisto?

Ongelmakohtia on myös pakistossa. Sen peluuttaminen vaikutti allekirjoittaneen silmään jossain määrin oudolta. Liigan MVP-pelaaja Oliwer Kaski ei todennäköisesti mahdu MM-joukkueeseen, kun hän ei meinannut saada edes Ruotsi-peleissä vastuuta ykkösosaamisalueellaan. Eli siis ylivoimalla.

Pelicansissa säkenöinyt puolustaja pääsi ylivoimalla peleille heti, kun Suomi oli sekoillut Kouvolan pelissä Ruotsia vastaan omalla ylivoimallaan järkyttävällä tavalla.

Sooloilu johti Tre Kronorin alivoimamaaliin. Ja sehän tuli juurikin esille hyvässä valossa nostetun Ilomäen pahan syöttövirheen jälkeen. Tapauksen ”kruunasi” maalivahti Jussi Olkinuoran sekoilu omassa päässään.

Eli potentiaalisin ykkössentterikin nousi esille arvokisoissa eniten korostuvassa pelillisessä seikassa, erikoistilannepelaamisessa negatiivisesti.

Kasken kohtalon lisäksi toinen kysymyksiä pakistossa herättävä seikka oli Liigassa loistavasti esiintyneen Teemu Erosen panos. HIFK:sta Jokereihin siirtynyt taituri oli pelottavan hasardi kiekon kanssa Kouvolassa sortuen epätoivoisen oloiseen kuskaamiseen. Erosen otteet saattoi selittää loukkaantuminen.

Ei se nyt hirveän hyvä tilanne ole, että Liigan runkosarjan parhaimpiin pakkeihin kuuluva Kaski ei todennäköisesti pelaa MM-kisoissa jatkuvista kieltäytymisistä huolimatta. Tai jos pelaa, niin ei saa tai pysty antamaan arvokisoissa mitään suurta. Erosen kohdalla laulu olisi ollut sama, vaikka loukkaantuminen ei olisikaan tullut eteen.

Ainoa positiivinen yllättäjä ylivoimissa oli Kasken pakkipari Mikko Lehtonen. Hän pelasi niissä isoja minuutteja ihan potentiaalisesti.

Tekstin ajatuksia ei pidä ottaa tylytyksenä, vaan pikemmin niin, että Ruotsia vastaan esimerkiksi Lammikko ja Kaski pelasivat väärissä rooleissa. Leijonilla olisi enemmän annettavaa, jos palaset loksahtelisivat paikoilleen.

Kieltäytymiset ovat toki iso asia, mutta niiden taakse ei voi mennä selittelemään ”pelaajapulaa” Suomen kokoisessa kiekkomaassa. Se näkyy pelottavan laajasti tällä hetkellä.

Missä ovat ykkössentteri ja kiekkoa hyvin käsittelevä ylivoimien viivapelote?

Asiasta voit keskustella esimerkiksi Facebookin Jääkiekon Olohuone -ryhmässä.

JÄÄKIEKON MM-KISOISTA KAIKKI JUTUT KOOTUSTI TÄÄLLÄ.


Barcelona voittaa Napolin – nappaa JÄTTIKERROIN 50.00!

1. Avaa pelitili Betssonille.
2. Talleta 10-100€ – saat talletuksesi tuplana.
3. Saat nyt jättikertoimen 50.00 Barcelonan voitolle Napolista.

NHL:ssä huippumatsi Colorado - Vegas! Ota tipsi talteen ja käytä tarjous hyväksesi!