Kaikkien aikojen parhaana jääkiekkoilijana pidetyn legendaarisen Wayne Gretzkyn lukuisat NHL:n piste-ennätykset ovat vertaansa vailla.

”Väinön” paikka kaukalossa lienee monien muistikuvissa maalin takana, josta hän jakoi millimetrin tarkkoja syöttöjään muun muassa Jari Kurrin lapaan.

Varsinkin 1980-luvulla Gretzky oli myös hirmuinen maalitykki iskien parhaalla kaudellaan 1981-82 järisyttävät 92 häkkiä.

Yhteensä maaleja syntyi koko uralla 894 – luonnollisesti taalaliigan ennätys – mitä on pidetty käytännössä mahdottomana rekordina rikottavaksi.

Tuoreessa Edmonton Sunissa julkaistussa haastattelussa Gretzky kuitenkin uskoo Aleksandr Ovetshkinilla olevan täydet mahdollisuudet ohittaa hänet.

– Alex on se kaveri jolla on mahdollisuus (rikkoa ennätys). Se on mahtavaa lajille ja upeaa katsottavaa. Jos hän pääsee lähelle sitä, olen ensimmäisenä paikan päällä katsomassa kun se tapahtuu, Gretzky toteaa.

Ovetshkinilla on tällä hetkellä 636 maalia kasassa ja hän majailee kaikkien aikojen maalintekijälistalla sijalla 15 ja vaikka ero onkin vielä merkittävä, ihastelee lajilegenda 33-vuotiaan venäläisen suorituksia.

– Hän jatkaa uskomattomien asioiden tekemistä kaikkien todennäköisyyksien vastaisesti. Washington voitti (Stanley Cupin) ja ihmiset ajattelivat, että tahti hiipuisi koska hän vanhenee eikä pääse enää 50 maaliin. Viime kesän voitto toimikin vain ponnahduslautana vielä vain paremmaksi, Gretzky hämmästelee.

Tällä sesongilla Ovetshkin on latonut jo hurjat 29 maalia 35 otteluun ja ohittaa kaikkien aikojen maalipyssyjen listalla seuraavaksi vain neljän osuman päässä olevan Dave Andreychukin.