Suomalaishyökkääjä Sampo Ranta valitsi kehitykselleen samanlaisen reitin kuin superjuniori Eeli Tolvanen. Kummatkin nuorukaiset päättivät jättää Suomen jo 16-vuotiaana ja siirtyä Yhdysvaltoihin USHL-juniorisarjassa pelaavan Sioux City Musketeersin riveihin.

Tänä kesänä varauksen saava 18-vuotias Ranta pelasi päättyneellä kaudella 53 ottelua USHL:ssä ja summasi tehot 23+14=37. Tolvanen taas pyssytti omalla toisella USHL-kaudellaan 30 maalia ja kirjasi 54 tehopistettä.

– Tänne Yhdysvaltoihin siirtyminen oli minulle jättimäinen asia. Rakastan tätä. USHL on loistava sarja. Olen ottanut isoja kehitysaskelia täällä ja olen parantunut. Tämä oli todella hyvä asia – hauskaa oli, Ranta hehkutti NHL.comin verkkosivuilla.

Pelityyliltään 188-senttinen Ranta pitää itseään monipuolisena maalitykkinä.

– Minulla on paljon nopeutta ja pystyn luomaan maalipaikkoja sen avulla. Minulla on hyvä laukaus, joten tykkää ampua myös kiekkoa. Minusta tuntuu, että löydän ketjutoverini hyvin jäällä, joten pystyn luomaan myös paikkoja heille. Nopeudella voin haastaa puolustajia ja luoda tilaa laukauksen tai syötön saamiseen, nuorukainen sanoi.

Vaikka Rannan tehot eivät olleet mitenkään päätähuimaavia, ovat pelaajatarkkailijat iskeneet silmänsä todella potentiaaliseen suomalaispeluriin.

– Hänen peliälynsä on hyvin, hyvin vahvaa. Hänen fyysiset taitonsa näkyvät selkeästi. Hän luistelee ja laukoo kuin NHL-pelaaja. En usko, että hänen tilastonsa kertovat vielä kaikkea siitä potentiaalista, joka hänellä on, NHL:n Central Scoutingin johtaja David Gregory analysoi.

Rannan otteista saatiin keväällä esimakua alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa, kun hän summasi seitsemässä ottelussaan tehot 1+1. TPS:n B-juniorijoukkueen lisäksi Itävallassa ennen Yhdysvaltoihin siirtymistä pelannut huippulupaus väläytteli erityisesti fyysisiä ominaisuuksiaan turnauksessa.

– Hänen suurin vahvuus on luisteleminen, laukominen ja voimakkuus. Sampo oli enemmänkin voimahyökkääjä, joka teki rumia, rumia asioita jäällä. Pidän Sampoa enemmänkin voimahyökkääjänä, Leijonien U-18 joukkueessa pelannut Kärppien superlupaus Rasmus Kupari ylisti.

Ranta on varaustilaisuuden todellinen villikortti. Ennakkokaavailuissa hänet on asetettu 2-4 kierroksen varaukseksi, mutta jossain villeimmissä arveluissa hän löytyi jopa 30 parhaan pelaajan joukosta.