Gordon Howe, Bobby Hull ja Maurice Richard. Siinä muutama nimi, jota ei enää koskaan tulla näkemään NHL:n mestarille myönnettävän Stanley Cupin kyljessä.

Näiden nimien lisäksi joukko muita ennemmän ja vähemmän kuuluisia nimiä jää ikuisesti pois maljan kyljestä. Vuosina 1954-65 mestaruuden voittaneiden nimet otetaan pois samalla, kun tehdään tilaa tulevien kesien mestareille.

– Saskatchewanissa ihmiset ovat hieman järkyttyneitä ”Gordien” nimen poistamisesta, mutta se on traditio. Pokaalista ei voi tehdä enää isompaa. Emme pystyisi tekemään sitä, mitä teemme, kuvaili Torontossa sijaitsevan Hockey Hall of Famen työntekijöihin kuuluva Mike Bolt USA Todayn haastattelussa.

Traditiot ovat selviä: kannun on oltava sen kokoinen, että sitä voi kätevästi liikuttaa pitkin jäätä voiton hetkellä ja maljan on pystyttävä pääsemään lentokentän tarkastuksista läpi. Nimiä poistetaan kannun kyljestä 13 vuoden välein, joten maksimissaan nimi säilyy tulevien voittajien ihmeteltävänä 65 vuotta.

Stanley Cup on jo nykyisellään iso. Se on 89,5 senttiä pitkä sekä painaa yli 15 ja puoli kiloa. Lordi Stanley, tuolloinen Kanadan kenraalikuvernööri, lahjoitti maljan annettavaksi Kanadan jääkiekkomestarille vuonna 1892. Tuolloin maljalla oli pituutta 18 senttiä ja risat.