NHL-legenda Jaromir Jagr on NHL:n kaikkien aikojen pistepörssin toisena, maalipörssin kolmantena ja syöttöpörssin viidentenä. Sanomattakin selvää, että kyseessä on yksi kaikkien aikojen parhaista ja mieleenpainuvimmista jääkiekkoilijoista.

Jagr varattiin NHL:ään kuitenkin vuoden 1990 varaustilaisuudessa vasta ensimmäisen kierroksen viidentenä pelaajana, kun Pittsburgh Penguins tarttui 18-vuotiaaseen tshekkitaituriin.

Jagria ennen valittiin neljä loistavan NHL-uran tehnyttä pelaajaa Owen Nolan, Petr Nedved, Keith Primeau ja Mike Ricci.

Vancouver Canucks varasi koko tilaisuuden toisella valinnalla Nedvedin ja varauksen suorittaja oli silloinen GM Brian Burke, joka toimii nykyään Calgary Flamesin GM:nä.

Burke kertoi maanantaina Sportsnetin haastattelussa, että Jagr olisi ollut koko sen vuoden varaustilaisuuden ensimmäinen valinta, ilman yhtä asiaa.

Jagrin täytyi nimittäin käydä Tsekkoslovakian kaksivuotinen armeija ennen NHL:ään lähtöä, joten se sai neljä ensimmäistä NHL-seuraa välttämään tulevan kiekkolegendan valintaa.

Kysymys kuuluukin, miksi Pittsburgh Penguins varasi Jagrin ensimmäisen kierroksen viidennellä vuorollaan?

Burkelta löytyy tähän vastaus:

– Pittsburghin huhuttiin tehneen jotain taloudellisia sopimuksia Tshekkoslovakian hallituksen kanssa. Ja Jagr ei lopulta koskaan käynyt armeijaa, NHL-pomo paljastaa.