HELSINKI. Syksyn aikana useat KHL-seurat ovat lukeneet Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja-kirjaa, kun Jokereiden ykkösylivoima on astellut jäälle.

Ja jos eivät ole lukeneet, niin ainakin mielensä ovat pahoittaneet.

Pahasti.

Sama pohjarakenne on kylvännyt tuhoisaa jälkeä pelistä toiseen. Tylyllä tavalla.

Kuviossa Sami Lepistö asettaa itsensä kaukalon leveyssuunnassa siniviivan keskelle. Siitä Lepistö voi jakaa kiekon vasemmalle, jossa päivystää oikeakätinen hyökkääjä. Tai sitten hän voi napata syöttömerkinnän, jakamalla kiekon oikeaan laitaan Eeli Tolvaselle.

– Tuo on ollut ihan ok tapa kerätä niitä syöttöpisteitä, Lepistö naurahtaa SuomiKiekko-sivustolle.

– Aika alkukaudesta hiffasin sen, että sinne kannattaa syöttää. Siellä (oikealla laidalla) voi tapahtua ihan hyviä juttuja, Lepistö jatkaa hymyillen.

Moderni ylivoimakuvio on toiminut enemmän kuin hyvin. 27 ottelussa Jokerit on paukuttanut ylivoimalla peräti 32 maalia. Vain SKA:n miljoonamiehet ovat edellä (31 pelissä 45 ylivoimaosumaa). Tiiviin puolustamisen lisäksi erittäin tehokas ylivoima (29,1) on ollut Jokereiden alkusyksyn menestyksen iso tukijalka.

Vaikka superlupaus Tolvanen on kerännyt kunniaa lukuisilla ja vielä kerran lukuisilla onnistumisillaan, jakaa hän kehuja myös ylivoimaosumien isolle tausta-arkkitehdille.

– ”Leppä” on tehnyt siniviivalla ihan huikean työn. Monesti käy niin, että hän feikkaa ensin yhden lähellä olevan karvaajan ulos, minkä jälkeen hän levittää nopeasti laitaan. Monesti siinä on tullut itselle käytännössä tyhjä maali eteen, mihin on päässyt ampumaan, Tolvanen käy läpi syksyn kokemuksia.

– On aika helppoa pelata hänen vierellä. Meidän tehtävä on sitten laittaa sitä kiekkoa maalia kohden. Kyllä hänkin sitä sinne laittaa, mutta meidän pitää olla koko ajan valmiina ampumaan sieltä sivustoilta, Tolvanen miettii itse ylivoiman rooleista.

Kauden alkupuoliskolla 27 ottelussa Tolvanen on iskenyt 14 maalia (14+11=25). Lepistö taas on kerännyt kasaan 14 syöttöpistettä (2+14=16). Vaikka aivan kaikissa maaleissa ei olla nähty tilastokombinaatiota Tolvanen (Lepistö), on kokeneemman Leijona-kävijän ja tulevaisuuden maajoukkuetähden välille rakentunut jo oivaa kemiaa.

– On ollut aika kiva laittaa syöttöjä sinne oikeaan laitaan, kun hän oikein janoaa niitä paikkoja. Hän haluaa päästä vapaaksi koko ajan ja hän on valmis tekemään itselleen tilaa sinne. Mielellään sitä sitten antaa sen syötön sinne, vielä kun veto on tuota luokkaa, Lepistö puhuu Tolvasesta.

Ctrl+c Jokereista, Ctrl+v Leijoniin

Tiistaina Hartwall Arenalla vain paitojen väri oli muuttunut. Kuvio ei.

Lepistö siniviivalla, Tolvanen oikealla.

– Miksi mennä vaihtamaan, jos se asetelma on toiminut jo tuolla (KHL:ssä), Tolvanen heitti.

– Hyvä, että voidaan jatkaa hiomista myös täällä, nuori hyökkääjä käänsi katseet Leijonien puolelle.

Karjala-turnauksessa Suomen maajoukkuejohto pääsee testaamaan varsin kovalta vaikuttavaa ylivoimaketjua.

Tuhoisan Lepistö-Tolvanen-akselin vierelle tuodaan maestromainen Petri Kontiola. Tähän päälle tarjolla on vielä kaksi mainiota maalinedustapelaajaa, Teemu Hartikainen ja Joonas Kemppainen.

– Ei siinä ole yhtään huono paikkaa, mihin syöttää, ylivoiman libero Lepistö miettii.

– Kaiken päälle ”Konna” pystyy varmasti näkemään Eelin neliön läpi. Tuohon on voitu ottaa kovia pelimanneja sieltä täältä, niin kyllähän sen ylivoiman pitäisikin toimia. Toki sitä on hiottu vasta treeneissä ja se pitää siirtää itse peleihin. Ainakin lähtöasetelmat ovat erittäin hyvät, Lepistö tunnustaa.

Sekä tämän viikon Karjala-turnauksessa että joulukuussa pelattavassa Venäjän EHT-turnauksessa testaillaan ja haetaan palasia helmikuun olympialaisia varten.

Etelä-Korean olympiarupeama ei poikkea mitenkään muista kansainvälisistä turnauksista. Pelit pelataan nopealla aikataululla ja yksittäisten kamppailujen panokset ovat aivan katossa.

Mikäli toimivan ylivoimakoostumuksen voi rakentaa jo syksyllä, ei se ole lainkaan huono uutinen kauden pääturnausta ajatellen.

Lepistö itse kuuluu jo kokeneeseen Leijona-kaartiin. Silti hänen olemuksesta voi havaita aitoa intoa, kun häneltä kysyy olympialaisista.

– Vaikka ikää rupeaa olemaan (33), niin olo ei tunnu mitenkään vanhalta. Varsinkin kun tuossa on tapahtunut aika makeita juttuja, Lepistö viittaa Jokereiden syksyn vahvoihin otteisiin.

– On hienoa nähdä, että nuoria kavereita tulee mukaan näihin ympyröihin. Seurajoukkueessa on ollut yksi, jolle on päässyt syöttelemään ja joka on pistänyt kiekkoa reppuun aika kovaan tahtiin. Kaiken lisäksi hän sai vielä kutsun tänne, mikä taas kertoo siitä, että hän on pystynyt nostamaan itsensä korkealle tasolle, Lepistö kehuu seurajoukkuetoveriaan Tolvasta.

– Aika vaikea häntä on sivuuttaa edes maajoukkueympyröistä, Leijona-konkari puhuu uudesta tutkaparistaan.

Syksyn aikana nuoret pelaajat ovat tehneet väkevää esiinmarssia niin KHL:ssä kuin Liigassa. Tiistaina Lepistö sai tutustua IFK:n superlupaukseen Miro Heiskaseen, joka oli Lepistölle vielä varsin uusi tuttavuus.

Nuorten pelaajien kohdalla Karjala-turnaus voi hyvinkin kertoa viestiä siitä, että he ovat jo kansainvälisellä tasolla kovan luokan tekijöitä.

– Toivotaan, että heillä seurajoukkuetasolta tuttu meininki jatkuu samalla tavalla myös näissä ympyröissä. Ja uskon siihen, että kaikki menee varsin hyvin, Lepistö sanoo Tolvasesta ja Heiskasesta.

Leijonat avaa Karjala-turnauksen torstaina, jolloin vastassa on Venäjä. Lauantaina ohjelmassa on Ruotsi-ottelu ja sunnuntaina taas turnaus päättyy Suomen ja Kanadan väliseen kamppailuun.