Tampa Bay Lightningin hyökkääjäkaksikko Steven StamkosNikita Kutsherov on kylvänyt kauhua vastustajissa alkukauden aikana.

Kaksikolla on kymmenen ottelun jälkeen kasassa yhteensä käsittämättömät 37 pistettä. Tämä tekee siis 3,7 pistettä per peli, eli keskimäärin 1,85 pinnaa per mies per peli.

Lightningin ykkösvitjan keskushyökkääjä Stamkos johtaa NHL:n piste- ja syöttöpörssiä tehoillaan 3+17=20. Kutsherov on pistepörssin kakkosena ja maalipörssin kärjessä saldollaan 11+6=17.

Kyseessä on tehokkain saman joukkueen kaksikon startti sitten kauden 1995–96, nhl.com kertoo. Tuolloin Philadelphia Flyersin legendaarinen parivaljakko Eric LindrosJohn LeClair iski kymmenessä pelissä yhteensä tehot 17+22=39.

Toki kymmenen peliä on melko lyhyt tarkastelujakso, mutta osviittaa se antaa, kun puhutaan NHL:n lähihistorian parhaista parivaljakoista.

Pidemmällä, hieman reilun kolmen kauden, tarkasteluvälillä Stamkos ja Kutsherov pärjäävät myös hyvin. Kauden 2014–15 alusta kaksikko on iskenyt yhteensä tehot 201+208=409. Tällä lukemalla he ovat kahdeksannella sijalla tilastossa, jossa lasketaan yhteen joukkueen kahden tehokkaimman hyökkääjän tehot.

Edellä mainittu on hurja lukema ottaen huomioon, että Stamkosilta jäi kaudella 2016–17 peräti 65 ottelua pelaamatta polvivaivan takia. Tuolla kaudella Stamkos teki 17 ottelussa ”vain” 20 pistettä.

Kyseisen tilaston kärjessä on Dallas Starsin kaksikko Jamie BennTyler Seguin. Nämä ovat iskeneet vastaavassa ajassa 488 pistettä (209+279).

Jos Stamkos olisi pelannut koko kauden 2016–17, Tampan kaksikko olisi lähellä Stars-duoa, mutta tuskin aivan samoissa lukemissa.

Kun lasketaan pisteitä per pelattu peli sesongin 2014–15 alusta alkaen, Stamkos ja Kutsherov ovat saaneet kasaan 0,95 pistettä per pelattu peli miestä kohti. Tässä tilastossa kärjessä ovat Pittsburgh Penguinsin Sidney Crosby ja Jevgeni Malkin. Heidän lukemansa on 1,09 pistettä mieheen per peli. On kuitenkin huomioitava, että Crosby ja Malkin pelaavat useimmiten eri ketjuissa.

Stamkosin ja Kutsherovin hirmuvire on siivittänyt koko joukkueen hurjaan lentoon kauden alussa. Koko NHL:ää johtava Tampa on voittanut kymmenestä ottelustaan kahdeksan, pelannut kerran tasan ja hävinnyt vain kerran.

Mutta, kuten hyvin tiedetään, tehokkaana loistava hyökkääjäkaksikko tarvitsee yleensä ketjuunsa kolmannen, puolustusvelvoitteet tunnollisesti hoitavan lenkin. Kuten Tampan päävalmentaja Jon Cooper SuomiKiekko-sivuston aiemmin julkaisemassa jutussa huomautti, laitahyökkääjä Vladislav Namestnikov ”saa ketjun toimimaan”.

Eikä Namestnikovinkaan alkukausi ole myöskään tehojen valossa ollut yhtään hullumpi: kymmenessä ottelussa 4+7=11.

Moni valmentaja on syystä kateellinen Cooperille tämän ykkösvitjasta.