Viikonlopun aikana Pohjois-Amerikassa monet ammattilaisliigat olivat isosti tapetilla, kun USA:n presidentti Donald Trump reagoi eri tahojen protesteihin.

Ensin selkkauksen keskelle päätyi NBA:n ykköstähtiin kuuluva Stephen Curry, joka ilmoitti jättävänsä Valkoisen talon vierailun väliin.

Omien sanojensa mukaan Curry ei allekirjoita lainkaan Trumpin harjoittamaa politiikkaa, eikä hän täten halunnut lähteä perinteiselle vierailulle.

Tähän Trump vastasi raivokkaasti.

– Valkoiseen taloon kutsuminen on on upea kunnianosoitus mestarijoukkueelle. Stephen Curry epäröi, joten kutsu on peruttu!, Trump ilmoitti.

Curryn tapaan NBA:n kirkkaisiin tähtiin kuuluva LeBron James antoi tukensa Curryn eleelle.

– Ääliö. Curry ilmoitti jo, ettei hän ole tulossa. Joten ei tässä ole mitään kutsua. Vierailu Valkoisessa talossa oli suuri kunnia siihen asti, kunnes sinä ilmestyit sinne, James murahti Trumpille.

Tämän jälkeen Trump otti tulilinjalle NFL:n, jossa useammat tähdet ja joukkueet protestoivat presidentin toimintaa kansallislaulujen yhteydessä. Monet pelaajat muun muassa polvistuivat kansallislaulun aikana. Tällä eleellä eri tahot ovat ilmaisseet tukensa vähemmistöjä kohtaan.

Sunnuntaina NHL:n hallitseva mestari Pittsburgh Penguins toi julki oman kantansa Valkoisen talon vierailun suhteen.

– Penguins arvostaa presidentin instituutiota ja pitkäaikaista traditiota, missä mestarijoukkueet vierailevat Valkoisessa talossa. Olemme vierailleet aiempien mestaruuksien jälkeen presidenttien George H.W. Bushin ja Barack Obaman luona ja olemme hyväksyneet vierailukutsun myös tänä vuonna.

– Näkökulmien allekirjoittamiset, erimielisyydet ja poliittiset agendat voi tuoda muulla tavalla ilmi. Arvostamme kuitenkin eri yksilöiden ja ryhmien mielipideoikeutta. He saavat ilmaista mielipiteitä miten he haluavat, Penguinsin tiedotteessa kerrottiin.

Penguinsin päätös aiheutti rajun palautemyrskyn sosiaalisessa mediassa. Twitterissä tiedote on kerännyt jo yli 4000 kommenttia.

– Tämä on oksettavaa. Olen niin pettynyt. Teillä oli mahdollisuus näyttää rohkeutta, mutta valitsitte pelkurilinjan. Syljette teidän uskomattoman monipuolisen faniyhteisön naamalle tällä päätöksellä, nimimerkki DrSinBin murahti.

– Rakastan Penguinsia, mutta olen niin pettynyt. Teillä oli mahdollisuus sanoa jotain, mutta nyt päädyitte pitämään suunne kiinni muun muassa rasismiin liittyen, nimimerkki memerielly kommentoi päivityksen alle.

– Kunnioitatte presidentin hallintoa, mutta ette faniyhteistöä, jota uhkaillaan jatkuvasti näillä erinäköisillä oksettavilla ihanteilla. Olemme kaikki pettyneitä, bareftmontessa-nimimerkkiä käyttävä Monica ilmaisi.

– Toivon, enemmän kuin koskaan, että häviätte jokaisen ottelun tällä kaudella, extreme-urheilija Dane Rauschenberg ilmoitti.

– Tällä päätöksellä Penguins on hylännyt kaiken hyvän, mikä seuran ylle on tullut peräkkäisten mestaruuksien myötä. Tällä päätöksellä seura menettää myös ison joukon fanejaan, David Straub‏ uskoo.

– Väärin! Menemällä Valkoiseen taloon sanotte, että on ihan ok vihata ja jakaa maata! Trump ei edusta sitä, mitä tämä maa oikeasti on. Hankkikaa palleja ja sanokaa ei!, koripallon puolella Toronto Raptorsin pelejä TV:ssä kommentoiva Leo Rautins‏ murahti.

Trump huomioi Penguinsin päätöksen omalla tilillään myöhemmin sunnuntain aikana.

– Ilolla ilmoitan, että NHL:n mestarijoukkue Pittsburgh Penguins saapuu luokseni Valkoiseen taloon seremoniaa varten. Upea seura!, Trumpi ylisti.

Mestarijoukkueiden kutsuminen Valkoiseen taloon on jo vuosikymmenten mittainen perinne.