Viime kaudella NHL:ssä nuoret pelaajat olivat isossa valokeilassa. Connor McDavid valittiin sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi, ja myös tulokashyökkääjät Auston Matthews ja Patrik Laine paukuttivat kovaa jälkeä.

The Athleticin toimittaja Corey Pronman kokosi kasaan yhteensä 100 pelaajan listan alle 25-vuotiaista pelaajista.

Pelaajat laitettiin paremmuusjärjestykseen sen perusteella, keneltä voi odottaa parhaita otteita koko loppu-uran aikana. Listalla ei siis arvioitu sitä, kuka on viime kauden perusteella paras pelaaja.

Mukaan laskettiin ne pelaajat, jotka eivät ole vielä täyttäneet 25 vuotta ja jotka ovat pelanneet joko yhdellä kaudella vähintään 25 NHL-ottelua tai yhteensä yli 50 peliä taalajäillä.

Listan ykköseksi nousi vähemmän yllättäen McDavid, joka kuittasi kesällä 100 miljoonan dollarin jatkosopimuksen.

Matthews oli toisena, jonka jälkeen kolmanneksi Pronman listasi suomalaishyökkääjä Laineen.

Laineen kohdalla perusteluissa oli mukana varsin jäätävä arvio.

– Tulokaskaudellaan Laine antoi esimakua harvinaislaatuisen kovista hyökkäyspään kyvyistään. Häneltä nähtiin hieman samanlaisia otteita kuin Ilja Kovaltshukilta nähtiin samanikäisenä. Hänellä on kokoa, taitoa, peliälyä ja eliittitason laukaus. Hän voi olla parhaita maalintekijöitä, joita liigassa on koskaan nähty, Pronman heitti.

Suomalaisista toiseksi korkeimmalle ylsi Aleksander Barkov, joka oli sijalla 8.

– Hän pystyy dominoimaan kaikissa eri tilanteissa huikean taitokapasiteettinsa ja peliälynsä johdosta. Luistelukyvyt pitävät ehkä hänet poissa aivan kovimpien pistemiesten joukosta, mutta hän voi olla arvokkuudeltaan aivan samaa luokkaa kuin Jonathan Toews, Anze Kopitar ja Patrice Bergeron ovat, Pronman arvioi.

Suomalaiset olivat mukavasti esillä 20 parhaan joukossa. Sijalle 16. ylsi Sebastian Aho.

– Hän on fantastisen monipuolinen pelaaja, joka pystyy haastamaan niin nopeudellaan kuin taidoillaan. Hänestä kehittyy varmasti todellinen kahden suunnan kultakimpale, kun hän saa vielä lisää voimaa.

Pronman osoitti myös luottamusta sille, että Jesse Puljujärvestä kasvaa vielä erittäin kova pelaaja.

– Hänen tulokaskautensa NHL:ssä oli hieman kivinen, mutta häneltä nähtiin hyviä otteita AHL:ssä. Taitokapasiteetti, peliäly, laukaus ja luistelu ovat kaikki keskiarvoa parempia, joten ajan myötä hänestä voi tulla hyvinkin laadukas pelaaja NHL:ään.

Kaikki suomalaiset sadan parhaan joukossa:

3. Patrik Laine, Winnipeg Jets
8. Aleksander Barkov, Florida Panthers
16. Sebastian Aho, Carolina Hurricanes
18. Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers
37. Rasmus Ristolainen, Buffalo Sabres
59. Teuvo Teräväinen, Carolina Hurricanes
60. Mikko Rantanen, Colorado Avalanche
73. Artturi Lehkonen, Montreal Canadiens
87. Markus Granlund, Vancouver Canucks
95. Esa Lindell, Dallas Stars