NHL:ssä kesän hullunmylly alkaa olla jo takana päin.

Vapaiden pelaajien markkinoiden suma painottui heti heinäkuun alkuun, jolloin seurat julkaisivat läjäpäin uusia sopimuksia.

Isot treidit painottuivat puolestaan jo varaustilaisuuden yhteyteen.

ESPN:n sivuilla toimittaja Josh Cooper listasi vapaiden pelaajien markkinoiden voittajia ja häviäjiä.

Cooper otti mukaan näkemyksiä liigan sisällä vaikuttavilta henkilöiltä, joita hän siteerasi nimettömästi.

Ykkösenä voittajien joukossa oli New York Rangers, joka sai napattua markkinoiden halutuimman vapaan agentin Kevin Shattenkirkin.

Shattenkirk allekirjoitti neljän vuoden ja 26,6 miljoonan dollarin diilin Rangersin kanssa.

Jenkkipuolustaja jätti jopa rahaa pöydälle Rangersiin siirtymisen yhteydessä.

– Tekisin tuon saman sopimuksen Shattenkirkille ihan minä päivänä tahansa, Cooperin lainaama nimetön scoutti totesi.

Voittajien joukkoon mahtui myös suomalaiskolmikon Esa Lindell, Julius Honka, Kari Lehtonen edustama Dallas Stars, joka keräsi kovasti ylistystä niin Cooperilta kuin tämän lähteiltä.

– He tekivät erittäin hyvää työtä, itäisessä konferenssissa toimiva valmentaja totesi Cooperille.

Stars nappasi itselleen muun muassa venäläisen hyökkääjän Aleksandr Radulovin ja tshekkiläisen sentterin Martin Hanzalin.

– He toimivat aggressiivisella tavalla tämän kesän markkinoilla. Nuo liikkeet varmasti sähköistävät joukkuetta. Uusi valmentaja, uusia pelaajia ja vielä uusi maalivahti (Ben Bishop). Ensi kaudelle voidaan odotella entistä vahvempaa Starsia. Valmentaja (Ken Hitchcock) valmistaa heidät varmasti erittäin hyvin kautta varten, eikä kukaan ole palanut loppuun vielä, itäisen konferenssin puolella johtohenkilöihin kuuluva lähde totesi ESPN:lle.

Rangersin ja Starsin lisäksi Cooper listasi voittajien joukkoon Nashville Predatorsin sekä Patrick Marleaun, joka allekirjoitti ison sopimuksen Toronto Maple Leafsin kanssa.

Häviäjien puolella Cooper nosti esille tshekkilegenda Jaromir Jagrin, joka ei saanut jatkosopimusta Florida Panthersilta.

– Florida tuntui olevan ainut todellinen kohde Jagrille, joka ehti löytää hyvän kemian Aleksander Barkovin ja Jonathan Huberdeaun kanssa. Jagrin voi olla vaikea löytää samanlaista saumaa mistään muualta, Cooper miettii.

– Hän voi olla edelleen hyvin tehokas kahden oikeanlaisen ketjukaverin kanssa. Hän tarvitsee jonkun, joka voi tuoda kiekkoa alueelle. Hyökkäyspäässä hän pystyy edelleen tekemään peliä. Sitä kautta hän voi olla edelleen iso apu jollekin joukkueelle, Cooperin käyttämä valmentajalähde mietti.

Jagrin uudesta osoitteesta ei ole tippunut käytännössä minkäänlaista vihiä. 45-vuotias hyökkääjä on kuitenkin uhkunut pelihaluja.

– Tietenkin motoriikka hidastuu vanhetessa, mutta hän on ollut edelleen hyvin pelissä kiinni. Nyt hän vain tarvitsee täydellisen paikan, missä hän voi viilettää kolmosketjussa ja olla mukana ylivoimassa. Nimenomaan erikoistilanteissa hän pystyy edelleen olemaan hyvin hyödyllinen, esimerkiksi pelien loppuhetkillä, nimetön scoutti sanoi Jagrista Cooperille.

Häviäjien lista ei ollut pitkä, mutta Cooper nosti esille faktan siitä, ettei tänä kesänä markkinoilla tehty merkittävän pitkiä sopimuksia. Pisimmät diilit olivat pääsääntöisesti nelivuotisia. Vain Radulov ja Montreal Canadiensiin matkannut Karl Alzner kuittasivat viiden vuoden mittaiset sopimukset.

– Yritimme välttää noita 5-8-vuoden sopimuksia, koska koko ajan pitää seurata, mihin suuntaan palkkakatto on menossa. Ei markkinoilla vaikuttanut olevan monia sellaisia seuroja, jotka olivat valmiita tekemään tuollaisia pitkiä sopimuksia. Tuo on mielenkiintoinen muutos isossa kuvassa, Rangersin GM Jeff Gorton sanoi.