PARIISI. Suomen joukkueella MM-kisaurakka jatkuu lauantaina, kun vastassa on Norja.

Tähän mennessä Leijonat on kerännyt kasaan neljästä ottelusta seitsemän pistettä.

Turnaus lähti liikkeelle voitolla Valko-Venäjästä, jota seurasivat tappiot Ranskalle ja Tshekille. Keskiviikkona Leijonat palasi voittojen tielle Sloveniaa vastaan.

Erittäin tasaisessa alkulohkossa Leijonien on otettava runsaasti pisteitä viikonlopun otteluista Norjaa ja Sveitsiä vastaan.

Pointit lauantaina aamupäivällä pelattavaan Norja-peliin:

1) Helpottava voitto alla

– Leijonat ajautui henkisesti kovaan paikkaan, kun viikonlopun vaihteen tuplapelit tuottivat kaksi tappiota. Ranskaa vastaan Leijonat ei saanut mistään sisään, Tshekkiä vastaan kolmen maalin johto hupeni loppuhetkillä. Kaikenlaisen negatiivisuuden keskellä voittokantaan paluu tuli 5-2-voitolla Sloveniasta.

– MM-kisojen luonteen mukaisesti myös keskiviikkona Leijonat joutui koville. Slovenia tuli tasoihin (2-2) kolmannessa erässä, mutta tämän jälkeen Sebastian Aho nousi esille upean yksilösuorituksen myötä. Sen jälkeen Leijonilla ote vapautui ja lopputulos oli positiivinen. Pakkovoitto oli taskussa. Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki piti voittoa helpottavana, muistuttaen velloneesta henkisestä asetelmasta.

2) Pieniä huolia

– Keskiviikon ja lauantain välissä Leijonat ehti ottaa yhden totaalisen huilipäivän. Torstaina Suomen joukkuetta ei jäällä nähty. Perjantaina nähtiin ja eteen tuli tietoja pienistä huolista. Ykkösketjun hyökkääjä Mikko Rantanen jätti kaukalon heti joukkuekuvan jälkeen. Saman tempun teki Lasse Kukkonen, joka ei ole pelannut avausottelun jälkeen turnauksessa sekuntiakaan.

– Päävalmentaja Marjamäen mukaan Rantanen pelaa hyvin todennäköisesti Norjaa vastaan. Perjantain jääharjoitusten skippaaminen oli vain varatoimenpide. Kukkosen tila on yhä auki, vaikka joukkueen kapteeni istuikin penkillä Slovenia-pelissä. Ketjujen saralla Leijonat ei ole tekemässä muutoksia, vaan perjantaina jäällä viilettivät samat tutut viisikot. Tämä sillä poikkeuksella, että Rantasta ykkösketjussa tuurasi Juhamatti Aaltonen.

3) Haasteen kovuus

– Norjaa on voinut pitää sympaattisena pikkumaana, josta on tullut NHL-kartalle muutamia hyviä yksilöitä. Tässä turnauksessa Norja on osoittanut vaarallisuutensa. Kasassa sillä on yhtä monta pistettä kuin Suomella.

– Maalinteon tehokkuudessa Norja on Suomea edellä, samoin joukkueen torjuntaprosentissa. Erityinen vahvuus Norjalle on ollut alivoima, joka on ollut tähän mennessä turnauksen kärkitasoa. Joukkuetilastoissa Suomi on edellä ainoastaan ylivoimassa, joka on ollut Leijonilla hivenen parempaa kuin Norjalla.

– Tilastot ovat tilastoja, mutta ne kertovat sen, että lauantain kohtaamisesta voi odottaa huipputaistoa. Nykypäivänä kaikki joukkueet osaavat puolustaa MM-tasolla ja kaikilla joukkueilla on yksilöitä, jotka osaavat iskeä paikoista maaleja.

4) Muutama esimerkki

– Vaikka Norja on aloittanut alkulohkon vahvasti, on se tehnyt muihin kärkijoukkueisiin nähden melko vähän maaleja. Esillä on ollut käytännössä yksi ketju: Ken-Andre OlimbMathis OlimbPatrick Thoresen.

– Thoresen on ollut mukana peräti kuudessa (3+3) Norjan kahdeksasta maalista. Thoresen onkin iso johtohahmo Norjalle, jonka riveistä löytyy muutamia varsin tuttuja nimiä. Tehoketjun toinen Olimb, Mathis, pelasi vielä tällä kaudella Jokereissa. Mukana on myös Tapparan mestarikaksikko Martin Roymark ja Alexander Bonsaksen. Bluesista tuttu Lars Haugen on pelannut kolme ottelua Norjan maalilla torjuntaprosentilla 94,44.

5) Tärkeä peli, tärkeä peli, tärkeä peli

– Tappiot Ranskalle ja Tshekille tiesivät sitä, että Leijonat pelaa alkulohkon lopulla vain ja ainoastaan isoja otteluita. Varsinkin Norja- ja Sveitsi-pelit määrittävät sen, yltääkö Leijonat puolivälieriin vai ei.

– Leijonien leiristä on kantautunut viestejä yhtenäisyydestä. Pelillisesti Suomen joukkue on ottanut harppauksia eteenpäin, mutta nyt eteen tulee jälleen uusi testi. Slovenian 0-5-träppi tuotti isoja haasteita keskiviikkona. Norja osaa kiusata samalla tavalla, sillä se puolustaa keskialuetta hyvin tiiviisti. Miten Leijonat saa oikeanlaista hyökkäyspelirytmiä? Voittavatko Suomen pelaajat tarpeeksi päätykiekkoja, luoden näistä A-luokan maalipaikkoja? Millaista rentoutta maalinteossa näkyy? Isoja kysymyksiä, joihin ei vastauksia osaa antaa kuin ennustajavelho Antti Pennanen.

– Panokset ovat joka tapauksessa selvät. Leijonien on pakko voittaa. Taas. Muuten urakka menee todella vaikeaksi.

Leijonien ja Norjan välinen ottelu alkaa Suomen aikaan kello 13:15.