Aleksandr Ovetshkinin uho ihan turhaa – NHL:llä valttikortti torpata venäläistähden olympiakisat

© Kuva: Getty Images

NHL:n päätös jättää Etelä-Korean olympialaiset välistä on herättänyt paljon pahaa verta.

Linjaus oli odotettu eikä siinä ollut mitään yllättävää. Kansainvälinen olympiakomitea kieltäytyi maksamasta NHL-pelaajien kuluja sekä seurojen tulojenmenetyksiä. Sen sijaan Kansainvälinen jääkiekkoliitto oli valmis kustantamaan pelaajille matkat ja vakuutukset.

NHL ei siitäkään huolimatta innostunut olympiakisoista, vaikka IIHF ilmoitti valmiudestaan osallistua maksuihin.

Käytännössä kaikki taalaliigan tähdet ovat tuoneet julki pettymyksensä olympiaunelman romahtamisesta. NHL:n päätöksestä ovat narisseet muun muassa Erik Karlsson, Drew Doughty ja Sidney Crosby. Myös suomalaiset, Patrik Laine ja Jussi Jokinen etunenässä, ovat kritisoineet tilannetta.

Washington Capitalsin venäläistähti Aleksandr Ovetshkin sanoi jo ajat sitten, että hän pelaa olympialaisissa NHL:n päätöksestä välittämättä. Myös joukkuekaveri Jevgeni Kuznetsov ilmoitti toimivansa samoin.

Capitalsin omistaja Ted Leonsis on kertonut tukevansa tähtipelaajiaan. Leonsis on siis valmis päästämään miehet olympialaisiin. Näin ollen moni on siinä uskossa, että ainakin tämä venäläinen NHL-kaksikko nähdään Pyeongchangissa.

Käytännössä asia ei kuitenkaan ole Ovetshkinin, Kuznetsovin eikä edes Leonsiksen käsissä. Kukaan NHL-pelaaja ei pelaa olympialaisissa, ellei ole saanut siihen siunausta NHL:n toimistolta.

Maajoukkueessa pelaaminen edellyttää kansainvälistä siirtokorttia. Ilman sitä olympiakiekon pelaaminen on mahdotonta. Siirtokortit puolestaan ovat NHL:n komissaari Gary Bettmanin ja varakomissaari, lakiasiainhoitaja Bill Dalyn selän takana. Tämän faktan myös Venäjän jääkiekkoliiton varapresidentti Roman Rotenberg jo toi ilmi venäläismedialle.

NHL:n johtoporras tuskin suostuu tekemään poikkeuksia yhdenkään pelaajan kohdalla. Mikäli KOK, NHL ja Kansainvälisen kiekkoliitto eivät yllättäen löydä yhteistä säveltä, niin ensi talven olympiakaukalossa ei nähdä yhtään NHL-tähteä.

Eemeli Pienimaa


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.