© Kuva: Ilari Isotalo

Leijonien ex-luotsi uudenlaisen haasteen äärellä – ”Ei siellä pikkupojilla pärjää”

Keväällä Leijonat eteni aina finaaliin asti Venäjällä pelatuissa MM-kisoissa, päävalmentajana Kari Jalonen.

Jalonen kuitenkin ilmoitti ajoissa, ettei hän enää jatka kevään jälkeen kyseisessä pestissä.

Tilalle asteli Lauri Marjamäki.

Jalonen suuntasi uusien haasteiden pariin.

– Kuuntelin sydämeni ääntä. Halusin päivittäiseen työhön mukaan ja olen kyllä saanut hienon työpaikan. Olen nauttinut joka hetkestä siellä.

56-vuotias Jalonen viittaa SC Berniin, minkä päävalmentajaksi hän asteli kesällä.

Seuraan, joka pelaa 17031 katsojaa vetävällä areenalla.

– Iso eurooppalaien suurseura, jonne he saavat melkeinpä aina ne jätkät ketä he haluavat, Sveitsissä viime vuodet pelannut JYPin kapteeni Juha-Pekka Hytönen kuvailee.

– Seura kun valitsee ulkomaalaisia, niin yksi tärkein puoli on henkinen osasto, että siellä on se luonne kunnossa. Ei sinne edes valita pelaajia pelkkien pelitaitojen puolesta, vaan seuraan pitää tuoda muutakin kuin ne pelitaidot. Se näkyy tuossa joukkueessa. Ulkomaalaiset ovat johtavia pelaajia ja he ovat auttamassa niin sveitsiläisiä kuin meitä valmentajia, Jalonen itse jatkaa.

Nimekäs nippu

Nimilista on kova. Andrew Ebbett, pitkään NHL:ssä pelannut hyökkääjä, Sveitsin maajoukkueen kokenut jyrä Martin Pluss, Liigastakin tutu Ryan Lasch, taiturimainen Mark Arcobello, joka ehti kunnostautua NHL:ssä yhteen väliin kovana pisteiden nakuttajana.

– Kyllä esimerkiksi hän on ollut meille ihan keihäänkärki koko syksyn ajan. Meillä oli paljon kärkijätkiä tuossa syksyllä sivussa, niin hän kantoi reppuselässä joukkuetta, Jalonen puhuu Arcobellosta.

Jalonen on valmentanut urallaan Liigassa, KHL:ssä ja maajoukkueessa. Menestystä on tullut.

Mutta Sveitsi oli hänelle uusi tuttavuus.

– Sarja on sillä tavalla tullut yllätyksenä, että kuinka kova se on. Sitä pidetään pelkkänä luisteluliigana. Se on aika taktinen liiga, mutta se on myös aika fyysinen liiga. Ei siellä pikkupojilla pärjää. Se on näyttänyt kovuutensa jo.

– Mutta se on hieno haaste minulle ja Villelle (Peltoselle). Meillä on käsissä hieno ja hyvä joukkue. Meidän sielu ja sydän ovat vahvoja. Näkee kyllä, että pelaajat joukkueessa ovat voittaneet.

– Bernillä on ollut aina kova ja työteliäs nippu, mutta kyllä ”Kojo” ja Ville ovat saaneet tuon 20 pelin aikana omaa kädenjälkeä näkyviin. Siellä Bernissä pitää pärjätä, mutta kyllä he hyvin pelaavat, Hytönen kehaisee.

Oma tyyli vai mikä tyyli

Jalonen on tullut tutuksi hyvin kurinalaisena päävalmentajana, jonka joukkueet pelaavat vahvaa puolustuspeliä yhdistettynä nopeaan reagointilätkään.

Samoja piirteitä pystyi havaitsemaan myös Bernistä, joka vieraili Jyväskylässä JYPin vieraana CHL-ottelussa.

Miten lähdit suhtautumaan Sveitsiin? Pitikö omaa tyyliä muovata vai lähditkö viemään täysin sitä omaa juttua Berniin?

– Analysoimme tarkkaan Bernin viime kevään pudotuspeliottelut ja samalla analysoitiin heidän vastustajat. Ei me kaikkea uusiksi laitettu. Siellä oli erittäin paljon hyviä asioita, jotka pidettiin sellaisina kuin heillä olivat. Sitten tuotiin kansainvälisistä peleistä MM-kisatasolta sellaisia juttuja, mihin me uskotaan ja mitkä tekevät meistä parempia. Sillä tavalla ollaan myös nämä asiat perusteltu pelaajille, että miksi me niitä muutamia asioita lähdettiin muuttamaan. Joukkue oli aika vahva päätypeli- ja ylivoimajoukkue. Ollaan saatu siitä vahvempi riistojoukkue, mutta ollaan saatu samalla pidettyä se suorapelaaminen ja päätypeli vahvana.

Mikä se viesti kansainvälisistä peleistä oli, miä on sitten otettu mukaan seurajoukkuetasolle?

– Kyllä se oli se, että pitää pystyä hyökkäämään viisikkona. Se on vain näin. Sveitsissä on vähän tapana se, että siellä viisikot venyvät ja sitten vähän alivoimaisena hyökätään. Se ei pitkässä juoksussa tuota tulosta. Ollaan pyritty pitämään viisikkoa yhdessä, hyökkäämään viidellä ja ollaan tällä hetkellä sarjan kärki suorahyökkäysjoukkueena. Ollaan saatu siinä tulosta aikaiseksi.

Kaikesta voi päätellä sen, että Bernissä ollaan sitouduttu aidosti Jalosen ja Peltosen tuomiin asioihin.

– Kyllä tämä prosessi menee eteenpäin koko ajan. Ollaan saatu asioita menemään eteenpäin, mutta se on selvä, että meillä on vielä työtä. Mutta hyvä että on. Syyskuussa raavittiin pikkuisen kapealla materiaalilla pisteitä kasaan ja nyt lokakuussa otettiin yli 2,3 pisteen keskiarvolla niitä. Se prosessi näkyy siellä. Ollaan aikataulussa.

Bernissä mikään muu kuin menestyminen ei kelpaa. Sama on CHL:ssä eli Mestarien liigassa. Siinä ajattelutapaa Jalosen aikana on jopa käännetty selkeästi toisenlaiseksi.

– Niillä pohjoisamerikkalaisilla valmentajilla mitä tuolla on ollut, ne eivät ole arvostaneet CHL:ää tai ymmärtäneet sen arvoa. Villen kanssa kun ollaan uusia valmentajia, niin nämä ovat meillekin tärkeitä pelejä, kun ajatellaan sitä, että saadaan tämmöisiä vähän kuin game seveneitä pelata jo keskellä kautta. Niitä ja niistä saattavia tietoja me tarvitaan sitten keväällä.

– Näen tämän meille hyvänä. Saadaan tietoa siitä, että kuinka syvä se sielu joukkueella on.