© Kuva: Ilari Isotalo

Rasmus Ristolainen erikoisesta tilanteesta isoon turnaukseen – ”En voi siihen enää vaikuttaa”

HELSINKI. Leijonien puolustuksessa Rasmus Ristolainen lähtee erikoisesta tilanteesta tulevaan huipputurnaukseen, World Cupiin.

Alla ei nimittäin ole sopimusta, vaan Ristolainen on tällä hetkellä rajoitettu vapaa agentti.

– En voi siihen itse enää vaikuttaa ja olen näyttöni antanut. Se tulee kun on tullakseen, Ristolainen tuumasi sopimustilanteesta SuomiKiekko-sivustolle.

Tilanne on jatkunut varsin pitkään. Ristolaisen kohdalla mietintää riittää siitä, että tehdäänkö hänelle lyhyempi, vuoden tai kahden sopimus, vai pidempi, 5-8 vuoden jatko.

Tilanteesta Ristolainen itse ei ole liikaa murehtinut.

– En ole sellainen henkilö mikä hirveästi stressaa. Mutta haluan Buffalossa jatkaa, ehdottomasti. Olen tykännyt olla siellä ja olen saanut sellaisen kuva, että hekin haluavat minun jatkavan. Uskon, että kaikki saadaan järjestykseen.

– Kaikki tässä on ollut vähän uutta, kun ei ole ennen ollut tässä tilanteessa. Toki samalla ihan mielenkiintoista nähdä, että miten nämä hommat etenevät ja milloin sopimus saadaan kuntoon.

Ykköspakki siellä, ykköspakki täällä

Jatkosopimusneuvottelut ovat osuneet paikkaan, missä Ristolaisella alla on väkevä kausi Sabresissa. Siellä hän oli yhdessä välissä menossa jopa Norris Trophy -ehdokkuutta kohti.

82 runkosarjaotteluun Ristolainen nakutti tehot 9+32=41. Vaikka joukkueena Sabres ei vieläkään kovin korkealle yltänyt, oli Ristolainen sen riveissä selkeitä onnistujia.

– Se oli ihan hyvä alku. Tavoitteena oli saada ykköspakin rooli Buffalossa ja iso vastuu. Tuo oli hyvä ensimmäinen askel. Siitä pyrkii jatkamaan ja edelleen parantamaan. Uskon, että vielä on paljon parannettavaa.

– Pystyn olemaan vieläkin parempi, Ristolainen sanoo itseluottamusta uhkuen.

Ristolaiselle on tulossa World Cupiin erittäin merkittävä rooli, sillä hänelle ja toiselle ykköspakkiparin jäsenelle Olli Määtälle on helppo ennustaa todella isoja minuutteja Leijonien takalinjoilla.

Luottoa Ristolaista kohtaan löytyy vaikka kuinka. Se ei ole ollut kuitenkaan itsestäänselvyys. Esimerkiksi keväällä 2015 Ristolainen tippui juuri ennen MM-kisojen alkua Leijonien miehistöstä hieman yllättäen.

Nyt päävalmentaja Lauri Marjamäki on painottanut rehellistä ilmapiiriä, missä pelaajille on tehty jo hyvissä ajoin etukäteen selväksi se, millainen rooli heillä tulisi lähtökohtaisesti olemaan turnauksessa.

– Siitä jäänyt todella positiivinen fiilis. Kaikki on ollut kunnossa. Hyvät keskustelut valmennuksen kanssa ja tuntuu siltä, että nyt sitä luottoa on. Se on tietenkin hyvä juttu, mutta yritän ansaita sen ja toivottavasti se on rehellistä.

– Että ne pääsevät pelaamaan, ketkä sen ansaitsevat, Ristolainen miettii.

Jos oli Buffalossa Ristolaisella tavoite ottaa ykköspakin paikka, sama on nyt Leijonissa.

– Isona tavoitteena on ottaa isoa roolia. Näyttää kentällä mallia ja ottaa johtajan roolia siellä.

Leijonat pelaa ensimmäisen esiottelunsa World Cupissa Ruotsia vastaan torstaina Hartwall Arenalla. Ottelu alkaa kello 19.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen