HELSINKI. Nuorten Leijonien MM-kotikisojen taival on alkanut yhdellä voitolla ja yhdellä tappiolla, kun ensin Suomen joukkue kaatoi Valko-Venäjän ja perään maanantaina tuloksena oli puolestaan tappio Venäjälle.

Näissä peleissä esillä on ollut erityisesti superlupausten miehittämä ketju Patrik Laineen, Sebastian Ahon ja Jesse Puljujärven osalta.

Kolmikosta Puljujärvi on iskenyt jo tehot 2+4, Aho 1+3 ja Laine 2+2.

Nuorten taitureiden otteita on seurattu iloiten myös joukkueen sisällä.

– Onhan se ollut hienoa nähdä. Jesse ja ”Pate” molemmat ovat saaneet onnistumisia ja ”Sepe” siinä kolmantena tekee hyvin peliä molemmille. Jakaa kiekkoa ja saa itsekin laitettua sitä kiekkoa pussiin. On ollut hienoa nähdä noita suorituksia ja on hyvä, että meillä on laajalta rintamalta tuon tyyppisiä pelaajia, Nuorten Leijonien puolustaja Vili Saarijärvi hehkuttaa SuomiKiekko-sivustolle.

Kolmikko on nimenomaan esimerkin kautta isoja johtajia joukkueelle.

– ”Sepe” nyt on vähän kopissakin äänessä kun on vähän vanhempi ja kokeneempi kaveri sinänsä. Mutta kyllähän he koko kolmikkona näyttävät esimerkkiä jäällä. Se on hyvä ja iso kolmikko meille, Saarijärvi tunnustaa.

Hehkuttamista löytyy myös koko joukkueen ilmapiiristä Saarijärveältä.

– Se on kyllä täällä aika tapissa. Meillä on tosi hyvä henki joukkueessa ja on hienoa nähdä, että kaikki tulevat toisten kanssa toimeen ja kaikki saavat olla juuri sellaisia mitä ovat. Ei ole mitään ongelmia ja saa sanoa omia mielipiteitä. Se on mielestä hyvä ja iso juttu.

Harmittavia pomppuja

Maanantaina Nuoret Leijonat kokivat tappion, kun Venäjä oli sitä parempi lukemin 6-4.

Kyseinen tappio alkaa jo valua pois mielistä.

– Toki se oli harmillinen tappio. Aamulla käytiin videoiden kautta sitä läpi ja katsottiin, että mitä siellä oikein tapahtuu. Käytiin se peli läpi ja ei tässä mitään. Pitää vain mennä seuraavaa peliä kohti, eikä jäädä liikaa murehtimaan, Saarijärvi sanoi ja purki läpikäynnin antia.

– 3-1-tilanteessa ehkä vähän liikaa alettiin hyökkäämään eikä oltu niin valmiita puolustamaan. Se kostautui sitten esimerkiksi siinä meidän ylivoimalla, missä he tekivät alivoimamaalin. Siitä he saivat sitten lisäenergiaa ja se oli varmasti iso käänne sille pelille. Ei tuollaisissa tilanteissa auta jäädä murehtimaan, sillä niitä tulee ja niistä pitää päästä pois ja takaisin omalle tasolle.

Saarijärven pakkipari Miro Keskitalo nousi hieman ikävämmin esille Venäjä-pelissä, kun hänen kauttaan tuli lopulta peräti kaksi omaa maalia.

Mutta siinä mukana oli huonoa onnea Saarijärven mielestä.

– Koin, että ei meillä nyt mitään hirmuvaikeuksia ollut, vaan pystyttiin puolustamaan jämäkästi. Ei heillä kuitenkaan hirveästi ollut laadukkaita tekopaikkoja. Ehkä muutama tilanne oli sellainen, missä olisi voinut puolustaa jämäkämmin. Harmittavia pomppuja sattui vain Mirolle.

– Astui ensin niin sanotusti kiekon päälle ja siitä meni maaliin. Toinen ammuttiin sen kautta, että ei siinä Mirollakaan ollut paljoa tekemistä niiden kanssa. Noita tulee välillä jääkiekossa.

– Ehkä sitten maaleissa, niin yhdessä tuli kommunikaatiovire mulla ja ”Sepellä”. Mutta sekin on jääkiekkoa. Niitä tulee ja niistä pitää päästä yli ja mennä seuraavia tilanteita kohdin, eikä jäädä murehtimaan niitä, Saarijärvi mietti.

Mitä fiiliksiä omat suoritukset nostattavat tällä hetkellä?

– Hyvä fiilis on ollut ja olen kyllä tykännyt pelata täällä. Ollut paljon katsojia ja mikäs sen parempaa. Omaan suoritukseen tai suoriktukseen olen ihan tyytyväinen, sellaista peruspeliä. Ei sellaista liitämistä ihan siellä huipussaan tai sellaista aivan äärirajoilla pelaamista. Mutta paranemaan päin ja hyvä tuosta on jatkaa. Ei ole ollut mitään surkeaa peliä, vaan peruspeliä.

Tuttu kaveri mukaan ylivoimalle

Yksi osa-alue, missä Saarijärvi haluaa erityisesti nähdä parannusta, on ylivoimaviisikko, missä hän itse on mukana.

– Toinen viisikko on tehnyt tulosta, mutta meidän pitää saada myös. Ja kyllä se sieltä tulee, kun sitä tuossa hiotaan. Pitää olla vain kärsivällinen sen kanssa.

Ylivoimaan tulee pieniä muutoksia, kun muutenkin kärkiketjuihin nouseva Antti Kalapudas ottaa paikan toisesta ylivoimasta Saarijärven, Mikko Rantasen, Roope Hintzin ja Kasperi Kapasen viereltä.

Saarijärvellä ja Kalapudaksella yhteisiä kokemuksia löytyy jo Kärpistä aiemmilta vuosilta juniorijoukkueiden parista.

– Pelasimme paljon A:ssa ja B:ssä samoilla paikoilla, missä nyt ollaan. Antti on sitä kautta kyllä tuttu kaveri mulle.

Ylivoima menikin tiistain harjoituksissa parempaan suuntaan, missä se on ollut aiemmin Saarijärven mukaan.

– Huomasi tuossa, että parempaa liikettä oli. Kahdessa ensimmäisessä pelissä ollaan vähän enemmän vain paikoiltaan syötelty ja sitä kautta ei ole oikein väyliä auennut. Aamulla kun pistettiin jalkaa liikkeelle, niin kyllä se mun mielestä vaikutti jo ihan eriltä.

– Siinä oli sellaista kunnon tekemisen meininkiä ja ihan hyvää virkistystä tulee, kun Antti tulee siihen. Meidän pitää vain saada vetoja maalille ja maalin eteen porukkaa. Kun on kärsivällinen, niin uskon, että se lähtee tuosta pyörimään, Saarijärvi luottaa.

Nuorilla Leijonilla ohjelmassa on keskiviikkona ottelu Slovakiaa vastaan ja torstaina alkulohkon päättävä Tshekki-kamppailu.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen