HELSINKI. Nuorten Leijonien riveissä yksi mielenkiintoinen tapaus tämän vuoden kisoissa on Kasperi Kapanen, joka sai kovaa kritiikkiä viime vuonna otteistaan.

Kapasen piti olla iso johtava pelaaja, mutta nykyään Toronto Maple Leafsin organisaatiossa pelaavan Kapasen otteet jäivät pettymykseksi.

Eikä hän sitä kiertele itsekään.

Kapanen onkin tehnyt asennemuutosta.

– Nyt otan nämä vähän rennommalla mielellä, enkä ota itseeni niin paljon painetta. Sen virheen tein viime vuonna ja lopputulos oli huono, Kapanen myöntää SuomiKiekko-sivuston haastatttelussa.

– Tänä vuonna lähden hakemaan hyvää fiilistä. Toivottavasti voitetaan mahdollisimman monta peliä ja tuodaan mitali kotiin vaikka pelataankin kotikisoja. Mutta jo nuo kotikisat tuovat energiaa ja näytönhalua.

– Mutta hymyissä suin lähden pelaamaan, Kapanen painottaa.

Johtava pelaaja Kapanen aikoo joka tapauksessa olla.

– Omalla pelillä lähden liikkeelle ja yritän näyttää esimerkkiä noille nuoremmille pelaajille. Onko se sitten luistelun kautta, taklaamalla vai millä tahansa, niin yritän näyttää esimerkkiä.

– Meillä on hyvä nippu tässä ja olen innoissani tulevasta.

Torille tähtäin

Johtavan pelaajan asemassa Kapanen puhuu nimenomaan esimerkistä, eikä niinkään siitä, miten äänessä pitää olla missäkin.

– Ei mitään roolia tarvitse vetää, vaan olla oma itsensä. Esimerkiksi kun ”Arsin” (Artturi Lehkonen) tai (Aleksi) Mustosen kanssa on pelannut, niin eivät he välttämättä kopissa mitenkään äänekkäitä ole, mutta he näyttävät esimerkkiä kentällä. Yritän tehdä sitä samaa ja sitä kautta uskon, että tulee nuoremmille rauhallinen ja uskalias olo siellä kentällä.

Tämän vuoden kisoihin yksi sanakääntely toimii Kapasen kohdalla hyvin. Kisojen ei tarvitse olla hänen kohdallaan ”vau” eli näyttäviä kikkoja sun muita, vaan ”jes”, eli tehokasta suorittamista.

– Kyllä. Ja totta kai ne vau-hetket tulevat, kun pelaa sitä omaa peliä, sen mää tiedän. Koitan samalla sitten keskittyä niihin muihinkin asioihin eli puolustamiseen ja kiekottomaan peliin ja ylipäätänsä siihen, että tekee mitä tahansa, jotta joukkue voittaa.

– Kyllä mää siellä torilla haluan juhlia tänä vuonna mielelläni, Kapanen puhuu kirkkaasta tavoitteesta.

Kapanen itse pääsi Pohjois-Amerikasta saapumisen jälkeen pelaamaan kaksi harjoituspeliä Nuorten Leijonien mukana, kun maanantaina vastassa oli Sveitsi ja tiistaina USA.

Näistä jälkimmäinen jätti selvästi paremman maun suuhun, vaikka molemmista tuloksena olikin tappio.

– Joukkueena USA-peli oli hyvä esitys. Tietenkin päästettiin kolme maalia, missä oli sellaisia helppoja virheitä. Kun ne otetaan pois, niin meillä on mahdollisuus voittaa kenet tahansa, Kapanen sanoi tiistaina Lahdessa.

Oliko samaa tarinaa myös omassa pelissä, eli USA-kamppailu oli parempaa?

– Oli tämä parempi. Tavallaan pääsi peliin paremmin mukaan ja nyt oli Roopen (Hintz) kanssa toinen peli ja saatiin vähän kemiaa jo siihen. Kyllä se sieltä pikku hiljaa tulee, vaikka vielä en ole parhaimmillani. Mutta kisathan alkavat vasta kohta, niin toivottavasti sitten silloin olen 100% iskussa.

Aikaerokaan ei paljoa paina.

– Sen kanssa ei ole ongelmia. Olen tottunut lentämään jo tuota väliä, niin ei sen (aikaeron) kanssa hirmupitkään mene.

Nuoret Leijonat aloittaa kisaurakkansa tapaninpäivänä, kun vastassa on Valko-Venäjä.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen