Jääkiekon alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen elää pienessä jännityksessä Colorado Avalanchen farmiseura San Antonio Rampagessa hienoja otteita esittävän Mikko Rantasen suhteen. Rantasen kisahalukkuudessa ei ole epäilyksen häivääkään, vaan Rantanen on täysin rinnoin tulossa mukaan.

Rantanen voidaan kuitenkin kutsua takaisin Coloradon NHL-miehistöön, jos miehen otteet ovat Avalanche-johdon mielestä sen arvoisia. Silloin Rantasta tuskin päästettäisiin kisoihin.

Jalonen kertoi Rantasen tilanteesta varsin perusteellisesti Jääkiekkoliiton tiedotustilaisuudessa maanantaina.

– Rantasen pisteet eivät ole yllätys. Mikko on huippupelaaja. Hän osoitti sen ensin viime vuonna MM-kisoissa ja sitten vielä Liigassa. Hän oli Lake Placidissa mukana ja hän on tuttu kaveri. Tekeminen ja onnistumiset ovat odotettua. Antaako Colorado sitten hänen olla AHL:ssä kehittymässä ja pelaamassa isoja minuutteja vai nostaako NHL:ään? Aika näyttää. Se on meidän kannaltamme riski. Jos hän pelaa ”liian hyvin”, hän voi kohta olla NHL:ssä ykkös-kakkoskentässä. Molemmat ovat Mikolle hyviä vaihtoehtoja, sanoi Jalonen.

Rantanen on tehnyt AHL:ssä 13 ottelussa viisi maalia ja antanut 12 maalisyöttöä. Kauden alussa hän pelasi myös NHL:ssä Coloradon paidassa.

Rantasen ohella myös NHL-organisaatio Toronto Maple Leafsissa kirjoilla oleva Kasperi Kapanen on tarjolla mukaan. Niin Toronto kuin Coloradokaan ei aio asettua Jalosen ja Suomen tielle poikkiteloin.

– Lähtökohtaisesti ne suhtautuvat myönteisesti (kisamatkaan), jos he pelaavat AHL:ssä, kun kisat on ja heidät valitaan. On mahdollista, että sekä Kapanen että Rantanen pääsevät kisoihin. Aina voi kuitenkin sattua jotain. Voi tulla loukkaantuminen tai heidät nostetaan NHL:ään. Heidän ei ole pakko lähettää pelaajia tänne. Se on aina arvoitus niin kauan, kun pelaaja on täällä. Uskallamme kuitenkin odottaa heitä ja että he vahvistavat meitä kisoissa, Jalonen sanoi.

Nuorten MM-kisat alkavat tapaninpäivänä. Nuorten Leijonien ensimmäinen kisaleiriryhmä julkistetaan ensi maanantaina. Se käsittää Jalosen tämän hetken arvion mukaan kolme maalivahtia ja viisi kentällistä pelaajia. SuomiKiekko-sivusto julkaisee lisää Jalosen haastattelusta tehtyjä juttuja tällä viikolla.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen