OULU. Liigan välierissä on nyt pelattuna kolme ottelua. Tapparan ja Lukon sarjassa Lukko kävi hakemassa ison vierasvoiton Tapparan luota maanantaina, kun taas Oulussa Kärpät jyräsi heti alkumetreillä JYPin aivan suohon.

Kärpät johti maanantain peliä avauserän jälkeen jo 4-0 ja vei lopulta kamppailun nimiinsä lukemin 8-3.

Tiivistys pelin jälkeen JYPin päävalmentajalta Marko Virtaselta oli suora.

– Kärppien merkeissä mentiin. Kova tehokkuus jatkui, mikä on ollut koko sarjassa leimana ja teemana. Kärpät vei ja JYP epäonnistui, Virtanen napautti annin yhteen.

Kahdeksasta Kärppien osumasta neljä syntyi ylivoimalla ja yksi tasavajaalla. Virtasella oli kuitenkin hyvin suora näkemys, mikä viittasi myös isoon kuvaan tähän mennessä.

– Tässä sarjassa ollaan viety koko ajan viidellä viittä vastaan peliä. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaa, niin viidellä viittä vastaan maalipaikat olivat 14-11 tässä pelissä meille. Jumalattoman tehokas on tuo ylivoima vaan Kärpillä niin kuin nyt nähtiin.

– Erikoistilanteet vaan ovat keväällä äärimmäisen isossa roolissa. Siihen puoleen meidän pitää saada parannusta, se on ihan elinehto, Virtanen linjasi suoraan.

– Parantaa pitää, siinähän se iso homma on, mutta toki siellä tulee sellaisia maaleja joille ei voi mitään. Ylivoimalla yleensä aina tulee laukaus ja alivoima voi päättää sen, että mistä se tulee. Pystyy ohjailemaan sitä. Mutta jos siihen joku pääsee matkalla väliin, niin se on maali. Tyhjään paikkaan kun se menee, niin se on maali. Absoluuttisesti sitä ei voi koskaan pelata pois.

– Mutta se vain kuvastaa sitä, että kun asiat ovat letkussa, niin kaikki onnistuu, Virtanen sanoi viitaten muun muassa Kärppien moniin ohjurimaaleihin maanantain pelissä.

Kärppien jatkuvat onnistumiset ylivoimalla ovatkin saaneet sille saralle jo pientä henkistä yliotetta.

– Onnistumiset ruokkivat lisää onnistumisia, niin se on ihan missä tahansa. Tämä on epänormaalia. Molemmat tekevät erittäin kovalla prosentilla ylivoimamaaleja ja uskon, että jossain vaiheessa se tästä normalisoituu. Se on se, mihin me luotetaan ja mihin me uskotaan.

JYP teki myös maanantain kamppailussa maalivahdin vaihdoksen, kun kolmannen takaiskun jälkeen Tuomas Tarkki sai tehdä tilaa Sami Rajaniemelle.

Rajaniemen taakse tipahti useampi ohjurikiekko ja pomppumaali, joista Virtanen antoi suoraa ymmärrystä.

– Vaikea oli tulla hänellä peliin, se on ihan selvä. Kaikenlaisia pomppuja sun muita oli siellä ja niille vastustaja ei voi yhtään mitään. Matkalla kun se jostain muuttaa suuntaa, niin se on yleensä maali, kun tyhjään paikkaan osuu.

Maalivahtipeli ei ole kuitenkaan missään nimessä vakuuttanut kummallakaan joukkueella, vaikka iso osa osumista onkin tullut erikoistilanteiden puolella. Se, että millaista läpikäyntiä suoritusten suhteen JYPin leirissä on käyty, sitä Virtanen ei sen kummemmin lähtenyt avaamaan.

– Me jutellaan ne parannettavat asiat tuolla kopin sisällä.

Matka jatkuu kuitenkin nopeasti, kun keskiviikkona edessä on sarjan neljäs kohtaaminen.

– En tiedä lähdetäänkö ihan hirveästi mitään siihen muuttamaan, mutta meidän pitää vain parantaa. Siitä on kyse. Aika selkeä humppa on ollut näissä peleissä, että miten tämä homma etenee.

– Nyt Kärpät oli 8-3 parempi ja sai yhden voiton. Neljästä poikki, Virtanen tiivisti pelin hengen.

Keskiviikkona Jyväskylässä neljäs kohtaaminen alkaa kello 18:30.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen