Liigan puolivälierissä vastakkain ovat seuraavat parit:

Kärpät-SaiPa
Tappara-HIFK
Lukko-KalPa
JYP-Blues

SuomiKiekko-sivusto käy läpi puolivälieräsarjojen alla niin lähtökohdat kuin sarjojen avainpelaajat.

Ylhäältä galleria-kohdasta voit lukea molemmista joukkueista nostetut avainpelaajat sarjan kulkua ja ratkaisuja ajatellen. Alla puolestaan ovat lähtökohdat ja ennustukset sarjan lopputuloksesta.

Aiemmat jutut:

Puolivälierät: Kärpät-SaiPa – lähtökohdat ja avainpelaajat
Puolivälierät: Tappara-HIFK – lähtökohdat ja avainpelaajat

Samankaltaisuutta

Kun runkosarjan vaiheita molempien Lukon ja KalPan kohdalla katsoo, voi löytää paljon samankaltaisuuksia.

Hyvä kevät, sen jälkeen ajoittaisia ongelmia ja tappioputkia, mutta myös vahvempia jaksoja.

Eikä joukkueiden välillä piste-erokaan ollut lopulta kuin kuusi pistettä. Lähtökohdat joukkueilla olivat huomattavasti erinlaiset, sillä KalPa oli kyntänyt koko viime kauden, kun taas Lukko oikeastaan jatkoi siitä asemasta, missä se oli viime kaudella, eli kuului suosikkeihin kauteen lähdettäessä.

Kesällä Lukko operoi vahvasti uutta osaamista peräpäähänsä, kun mukaan tarttuivat Janne Niskala ja Mikko Kousa, joilla Risto Dufvan johtama valmennus haki kovia vahvistuksia kiekollisen osaamisen puolelle sekä ylivoimaansa, mikä eittämättä on Lukolla iso vahvuus kun sen terävintä osaamista lähtee perkaamaan.

KalPalla paletti meni varsinkin kärkiosaamisen suhteen kovasti uusiksi viime kaudesta. Mutta silti isoin muutos tapahtui penkin takana, kun KalPa palasi takaisin Pekka Virran komennukseen.

Välillä kuopiolaisten kiekottelu häikäisi, välillä taas keräsi kovasti vastahakoisuutta. Mutta identiteetiltään KalPa pelaa tällä hetkellä hyvin vahvasti sitä kiekkoa, mihin on myös totuttu. Se, että onko aineksia keväällä pitkälle menoon onkin sitten toinen juttu.

Ennakkosuosikki jyrää?

Vaikka Lukon ja KalPan osalta runkosarja meni melkolailla samoissa merkeissä, ei silti ennakkosuosikin asemasta sarjaan lähdettäessä tarvitse paljoa käydä vääntöä.

Ennakkosuosikki on Lukko, jonka pitäisi myös mennä jatkoon, mikäli se pystyy yltämään normaalille tasolleen.

Yksinkertaisesti siitä syystä, että sen kokonaispaketti on kevättä ajatellen huomattavasti paremmassa kunnossa kuin KalPalla. Sen viisikkopuolustamisen laatu on monta astetta parempaa kuin KalPalla, vaikka ei KalPakaan toki ole mikään avoimien ovien joukkue ole.

Lukko on rakennettu kevättä varten. Se on lopulta isokokoinen ja kokenut joukkue, jolla on varsinkin roolipelaamisen suhteen monta korttia käytössä. Sen ylivoimaosaaminen on erittäin hyvää ja sillä on Filip Riskan, Olli Sipiläisen, Ville Niemisen ja Olavi Vauhkosen kaltaisia vääntäjiä, ärsyttäjiä ja fyysisen pelin taitajia.

Mutta. Ei pelkkää hehkutusta ilman kysymysmerkkejä. Isoimmat kääntyvät sentteriosastolle. Ykköshyökkääjiin kuuluva Aaron Gagnon oli pitkän pätkän poissa lopputalvesta ja oli aivan näkymätön runkosarjan viimeisissä peleissä. Missä Gagnon liikkuu nyt? Onko hän edelleen vaisu vai aidosti johtava pelaaja?

Gagnonin takana Jonne Virtanen on varsin hyvä alempien ketjujen sentteri, mutta esimerkiksi kakkossentterin rooli on mennyt jopa pitkälti laitureiden hoidettavaksi.

Lukko sai Kärpistä Joonas Komulaisen loppukaudeksi itselleen, mutta Komulainenkaan ei ole kuitenkaan aivan sellainen palanen, joka pystyisi koko kevään kantamaan kyseistä roolia. Kuinka paljon sitten tämä näkyy?

Toisaalta onpa myös KalPalla kysymysmerkkejä tarjolla. Ykkösvahti Eero Kilpeläinen on poissa, onko Andy Chiodosta torjumaan KalPa välieriin? Missä liikkuu Kasperi Kapanen? Löytyykö tarvittavia vastuunkantajia? Onko erikoistilanteissa tarpeeksi osaamista?

Ja kaikista tärkein: onko KalPa tarpeeksi pudotuspelijoukkue?

Dufvan johtamalla Lukolla tätä ei tarvi kysyä. Se ei tule olemaan ongelma. Mutta pystyykö KalPa vastaamaan esimerkiksi Lukon asettamaan fyysiseen haasteeseen? Jääkö se liikaa kulmiin pyörimään?

KalPalla on paljon näytettävää, mutta rutiinitasoltaan Lukko on vähintään sen yhden askeleen edellä.

Tulosveikkaus

Lukko etenee jatkoon voitoin 4-2.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen