Itku Suomesta on kantautunut viimepäivinä yli valtameren. Tuomarit ovat kuulemma pilanneet Liigan finaalit. Pari päivää sitten itku kantautui Pohjois-Suomesta, eilen Tampereelta. NHL:ssä kuulemma kaikki on toisin. Ammattituomarit ja kaikki.

Ruoho harvemmin on vihreää aidan toisella puolella millään elämän osa-alueella. NHL:ssä voi olla ammattituomarit, mutta virheitä tapahtuu siinä, missä Suomessakin. NHL:ssä suurempi ongelma on kuitenkin kurinpito-osastolla, minkä touhussa ei ole tolkun häivää.

Viikon käynnissä olleiden NHL:n pudotuspelien alku on ollut pelottava. Kaukalossa on nähty useita törkeitä vahingoittamisyrityksiä, mutta NHL:n linja (mikä linja?) tuntuu olevan, että vain loukkaantumisista rangotaan.

Se, mihin tämä linjaus pidemmässäkin juoksussa johtaa, sitä en uskalla edes ajatella.

***

Keskiviikkona NHL julkaisi Minnesotan Matt Cooken seitsemän ottelun pelikiellon. Cooke taklasi maanantaina törkeästi Coloradon puolustajaa Tyson Barrieta polvella. Barrien kausi on paketissa. Ja niin on todennäköisesti pelikiellon myötä Cookenkin.

Mutta.

Menemättä Cooken todella likaiseen historiaan tai sen syvemmin pelikiellon pituuteen, ensimmäinen kysymys kuuluu: miten ihmeessä Chicagon Bryan Bickell selvisi rangaistuksetta taklattuaan täysin samalla tavalla St. Louisin Vladimir Sobotkan viikonloppuna?

Vastaus: Ei loukkaantumista, ei rangaistusta. Sikailla saa, kunhan kaveria ei kanneta paareilla kaukalosta.

***

Sitten osasto pääsiäismunien rikkojat. Bostonin Milan Lucic huitoi takaapäin täysin puolustuskyvytöntä Detroitin Danny DeKeyseriä kulkusille oikein todenteolla menneellä viikolla. Sanktio? Viiden tuhannen dollarin sakot. Siis sakot? Täysin tahallisesta ja todella törkeästä vahingoittamisyrityksestä.

Samana päivänä aiemmin Anaheim Corey Perry keihästi, tai millä termillä sitä haluaakin kutsua, Dallasin Jamie Benniä jalkojen väliin mailalla. Sanktio? Ei mitään.

Näin.

***

Sitten pääkallon metsästäjät. Chicagon puolustaja Brent Seabrook taklasi viikonloppuna St. Louisin David Backesia päädyssä suoraan päähän. Backes horjui taklauksen jälkeen päädyssä hämärän rajamailla ja on ollut sittemmin sivussa peleistä. Tuomio? Kolme peliä. Monilla aivotärähdyksistä toipumiseen on mennyt kuukausia.

Tiistaina puolestaan Philadelphian Matt Read veti keskialueella New York Rangersin Daniel Carcilloa todella törkeästi kuolleesta kulmasta suoraan päähän. Vähän niinkuin ohimennen. Carcillo putosi jäähän, poistui koppiin, mutta palasi peliin. Pelikiellon pituus? Nolla ottelua.

Näin.

Sama linjaus: törkeä teko + ei loukkaantumista= ei pelikieltoa. Yksinkertaista matematiikkaa peruskoululaisellekin.

***

Edellämainittujen lisäksi kaukaloissa on nähty toistuvia rajatapauksia. St. Louisin Max Lapierre muun muassa taklasi Chicagon Sheldon Brookbankia todella vaarallisesti kovalla vauhdilla suoraan selkään, mutta kun loukkaantumista ei tullut, ei tullut penaltiakaan.

Etenkin läntisessä konferenssissa, missä marginaalit ovat ennennäkemättömän pienet, tuntuu olevan meneillään vankilasäännöt. Tuomarit ja liigan kurinpito eivät kuitenkaan tunnu olevan millään tavalla valmistautuneet tilanteeseen, mikä on farssin esiaste. Vähintääkin.

Kukaan ei tällä hetkellä halua puhaltaa peliä poikki. Asettaa rajoja. Vain pahasti rampautuneet lasketaan. On hienoa, että pudotuspeleissä on tunnetta, mutta jonkun olisi hyvä ymmärtää, että ”I just did it in the heat of the moment” ei käy selitykseksi, kun jonkun pelit päättyvät jäälle.

Voidaan olla myös montaa mieltä siitä, minkälaista tyylikkyyttä Chicagon Duncan Keith osoitti menemällä huutelemaan puolitajuttomalle Backesille törkeän taklauksen jälkeen ”Wakey, wakey!”

Mopo on karkaamassa käsistä monella sektorilla. Tuomarit voivat ainoa sanoa, että eivät nähneet pelin tuoksinassa jotakin. Yritin tänään miettiä, mitä NHL:n kurinpito sanoisi selitykseksi edellä mainittuihin tilanteisiin.

En keksinyt.

***

Ja huom! En maininnut mitään täysin käsistä karkaamassa olevasta huitomisesta ja mailalla estämisestä, mikä on jälleen kerran syövyttämässä lajin.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala