Vaihderikkaan välieräkamppailun jälkeen Leijonilla edessä on vielä pronssiottelu.

Ruotsi ei kaatunut todella kovasta taistelusta huolimatta ja täten edessä on pronssista taistelu.

Se on samalla viimeinen kerta, kun monta hienoa suomalaista jääkiekkoilijaa nähdään maajoukkuepaidassa.

Aika nostaa hattu ja kiittää kaikesta.

Hienoille tarinoille ja hienolle turnauksen taipaleelle toivoisi niin kovasti hienoa päätöstä.

Sitä tuo nippu lähtee hakemaan lauantaina USA:ta vastaan.

Sinne jenkit joutuivat, kun Kanada oli välierissä heitä parempi niukasti lukemin 1-0. Ainoasta osumasta perjantain iltaottelussa vastasi Jamie Benn.

Pienestä jäi kiinni

Leijonien kohdalla yksi jäähy ja yksi virhe alivoimalla kostautuivat pahasti. Huipputehokkaasti Sotshissa tähän mennessä pelannut Erik Karlsson jäi vapaaksi ja hän pääsi rokottamaan todella tulisella lämärillään.

2-1 ja siitä Leijonat ei lopulta toipunut. Vaikka kiri olikin täynnä urhollista yritystä.

Venäjästä otettu puolivälierävoitto vaihtui isoon, isoon, isoon harmitukseen. Mutta. Nyt katseet kääntyvät kohti lauantain vääntöä.

Sinne USA tulee vastustajaksi, vaikka jenkit ovat esittäneet turnauksessa mainioitakin suorituksia. Mutta kun yhdessä pelissä ei pysty maalintekoon, niin silloin onpi vaikeampi voittaa.

Maalivahti Jonathan Quick takasi jenkeille hyvät mahdollisuudet, mutta Kanadan vastus oli liian paha. Liian vaikea.

USA ja Leijonat eivät ole kohdanneet vielä tässä turnauksessa. USA voitti oman alkulohkonsa, kun taas Leijonat oli toinen omassaan Kanadan jälkeen. Puolivälierissä USA päihitti puolestaan Tshekin lopulta melko helposti.

Nyt mitataan myös paljon sitä, paljonko lauantaina riittää nälkää pronssitaisteluun isojen perjantain pettymysten jälkeen. Pronssi on kuitenkin pronssia. Hieno saavutus sekin näin kovassa turnauksessa.

Kiitos ja kunnia

Lauantai ja kello 17.00 jälkeinen aika on myös koskettavaa. Teemu Selänne, Kimmo Timonen, Sami Salo, Olli Jokinen. Kaikki nämä, todennäköisesti viimeisen kerran maajoukkuepaidassa. Viimeinen peli näille loistaville pelaajille Leijonien nutussa.

Kaikki hienoja tarinoita ja niille tulee nyt päätöspiste.

Kuinka hienoa onkin ollut katsoa sitä, miten nämä kokeneet veijarit ovat taistelleet haavoittuneen Suomen joukkueen eteen. Ei ole ollut Mikko Koivua, Valtteri Filppulaa, tippui Aleksander Barkov ja niin edelleen.

Selänne on pelannut loistavaa lätkää. Olli Jokinen on kantanut kovasti vastuuta. Salo on ollut maalipaikoilla, joista todella harmittavalla tavalla verkko ei ole sitten millään heilahtanut. Timonen on kantanut suurta vastuuta, vaikka lähtikin turnaukseen loukkaantumiset allaan.

Heille tämä on viimeinen palvelus. Sen jälkeen on aika jättää herkät hyvästit ja vastaanottaa kiitokset kaikilta niiltä kiekkojännäreiltä, jotka ovat lukuisia kertoja saaneet tuuletella ja ilahtua näiden herrojen suorituksien takia. Salon lämäri Torinossa Venäjää vastaan, Selänteen lukuisat maalit, Jokisen pronssisuoritus Vancouverissa, Timosen vastuunkanto useissa kisoissa. Näitä riittää. Hienoja pelaajia.

Samalla päättyy myös turnaus nuorilla pelaajilla Mikael Granlundilla, Sami Vatasella ja Olli Määtällä. Näillä aivan huikealla tavalla olympiatasolle mukaan tulleilla pelaajilla.

Joo, kyllä, Määttä teki yhden virheen, mistä Ruotsi teki tasoituksen. Mutta millä tavalla nuori pakki onkaan pelannut muuten? Täytyy olla ylpeä. Granlund on ollut hyökkäyspään moottori ja Vatanen Suomen ylivoimaisesti paras pakki.

Näillekin suorituksille toivoisi niin kovasti palkintoa.

Mutta tuleeko sitä? Se on erittäin kovan työn takana.

Ratkaisun avaimet

Quick, Ryan Suter, Patrick Kane, Zach Parise, David Backes, Phil Kessel. Aivan supertähtiluokan pelaajia USA:lla riittää.

Peli on kulkenut mukavasti, vaikka Kanadaa vastaan tykit jäivät ilman ehkä jopa ansaittuakin tulosta.

USA on yksinkertaisesti todella laadukas joukkue, jota vastaan Leijonilla on todella paljon töitä tehtävänä. Tuoreessa muistissa on monella varmasti vielä Vancouverin välierä, missä USA pisti Leijonat melkoiseen mankeliin ratkaisemalla koko ottelun jo ensimmäisessä erässä todellisessa hirmumyrskyssä.

Siitä jenkkien joukkue ei ole missään nimessä heikentynyt, vaan iskukykyä on aivan huimasti tarjolla.

Mutta miten motivaatio? Onko heillä oikeasti vielä aivan loppuun asti palaavaa halua taistella pronssista ison pettymyksen jälkeen? Näkyykö tuo puoli pelissä? Vai tuleeko jäälle motivoinut nippu, joka on valmis iskemään Leijonia vastaan?

Pelitempo tulee varmasti kasvamaan, jos vertaa esimerkiksi Ruotsi-välieräpeliin. USA:n ja Kanadan pelissä intensiteetti ja ylipäätänsä pelinopeus oli aivan toisella tasolla aamupäivän kamppailuun verrattuna.

Kuinka Leijonat pystyvät vastaamaan tällä kertaa haasteeseen? Pystyykö tuo joukkue yltämään samanlaiseen sitkeään taisteluun kuin aiemmin Kanadaa vastaan? Saako Leijonat hyökkäyspeliä rullaamaan vai jääkö se fyysisyydessä altavastaajaksi suorilta käsiltä?

Nämä ovat isoja kysymyksiä ja niihin saadaan lauantaina varmasti nopeasti vastauksia.

Tulosveikkaus

Suomi: 1, 2, 3

USA: 2, 3, 4

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen

Huipputarjous: Pelaa tänään olympiakiekkoon 50€ riskitön veto Nordicbetille!
Lisäksi 100€ bonus! Jos vetosi menee ohi, saat panoksen takaisin!