Tampa Bayn suomalaissentteri Valtteri Filppula oli kentän hahmo keskiviikkona Vancouverissa, mistä Filppulan edustama Tampa haki vierasvoiton 4-2-lukemin. Tampa Bayn valmentaja ei säästellyt ylisanoja kehuessaan uransa parasta jääkiekkoa pelaavaa Filppulaa.

Tampa Bay palasi kahden tappion jälkeen keskiviikkona takaisin voittokantaan, kun se kävi hakemassa Kanadan vieraskiertueen avausottelussa kaksi pistettä Vancouverista 4-2-voitolla. Voitolla Lightning vahvisti asemiaan itäisen konferenssin kärkitaistossa.

Tampan voiton takuumiehenä hääri keskiviikona tuulikuuma Valtteri Filppula tehoilla 1+1. Filppula iski Tampalle tärkeän 1-1-tasoituksen sekä alusti Alex Killornin, ottelun käytännössä sinetöineen, 4-2-maalin. Filppula on tehnyt viimeisessä kahdeksassa ottelussa 12 (5+7) tehopistettä.

– En voi tarpeeksi hehkuttaa, millainen hankinta Valtteri on ollut meille. Ei kukaan osannut arvata, että (Steven) Stamkos loukkaantuu tai että Filppulasta tulee ykkössentteri. Nyt hän pelaa jatkuvasti parhaita pelaajia vastaan ja millä tavalla. Olen aiemmin nähnyt häntä vain tv:ssä, mutta et voi käsittää, miten hyvä pelaaja hän on ennen kuin näet hänet läheltä, Tampa-luotsi Jon Cooper hehkutti SuomiKiekko-sivustolle.

Filppula, joka on nostanut tasoaan etenkin tähtipelaaja Steven Stamkosin loukkaantumisen jälkeen, on nuoren Tampan tärkeimpiä johtajia kokeneen Martin St.Louisin ohella.

– Hän on ollut poikkeuksellinen johtaja meille. Onhan meillä St.Louis ja joitakin muita, mutta sen voin sanoa, että ilman Valtteria emme olisi siellä, missä nyt olemme, Cooper jatkoi.

Tampa luotsi näkeekin, että lähtö ikääntyneestä Detroitista on tehnyt 30 maalin vauhdissa olevalle jokerikasvatille pelkästään hyvää. Filppulan autokaupungissa saamasta kiekkokasvatuksesta Tampaa korjaa hyödyn.

– Hän on täysin aliarvostettu pelaaja. Hän on saanut Detroitissa mallin pelaamiseen Pavel Datsyukilta ja kun katsot näitä kahta pelaajaa, et voi olla huomaamatta yhtäläisyyksiä. Hän on nyt päässyt pois (Henrik) Zetterbergin ja Datsyukin varjosta ja me onneksemme saamme siitä hyödyn, Cooper hymyili.

Filppula on iskenyt NHL-kauden 40 ensimmäiseen otteluun viisitoista maalia ja 32 tehopistettä. Filppulan uran paras saldo on kahden vuoden takaa Detroitista, jolloin suomalaispelaaja teki 23 maalia ja 66 pistettä.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala