Nuoret Leijonat aloittaa perjantaina urakkansa nuorten MM-kisoissa Malmössä.

SuomiKiekko-sivusto käy läpi joukkueen pelaaja pelaajalta. Puolustajaosasto on Malmössä lähes paras mahdollinen, kun myös NHL-apu Rasmus Ristolainen on tervehtynyt ja mukana ryhmässä.

Ainoastaan Olli Määtän puuttuminen on merkittävä takaisku puolustuksesta.

Muuten lakerrasta löytyy monipuolisesti seki fyysisyyttä että kiekollisuutta.

#4 Mikko Lehtonen, TUTO Hockey

TUTOssa ensimmäistä kauttaan aikuisten sarjaan totutellut Lehtonen on päässyt Kupittaalla heti isoon rooliin. Kiekon kanssa taitava yleispuolustaja on kehittynyt Ismo Lehkosen opissa valtavasti varsinkin puolustuspäässä.

Lehtonen on entuudestaan tuttu nimi nuorisomaajoukkueista. TPS-lupaus kaipaa otteisiinsa vielä ripauksen tasaisuutta. Turkulainen on kuitenkin tulevaisuuden nimiä myös Liigassa. U20-joukkueessa tarjolla on rooli alemmissa puolustajapareissa.

#5 Rasmus Ristolainen, Buffalo Sabres (NHL)

Nuorten Leijonien kirkkain tähti alakerrassa tulee rapakon takaa. Ristolainen on ehtinyt saada jo syksyn aikana ensimmäisen tuntumansa NHL-vauhtiin.

Maajoukkueessa isokokoisen ja monipuolisen pakin rooli korostuu entisestään. TPS-kasvatti on isossa vastuussa sekä erikoistilanteissa että viisikoin pelatessa. Suurin huolenaihe on se, miten tuore loukkaantuminen näkyy pelituntumassa. Mikäli se ei vauhtia hidasta, on pakilla on mahdollisuus olla koko turnauksen parhaita puolustajia.

#7 Esa Lindell, Jokerit

Jokereista tuttu puolustaja on pelannut alkukaudesta sekä Mestiksessä että Liigassa. Nosti profiiliaan varsinkin loppukaudesta, kun helsinkiläisryhmä kärsi loukkaantumisista.

Lindell karsiutui viime vuonna nuorten kisoista. Helsinkiläinen on ottanut pelinsä kanssa isoja askelia oikeaan suuntaan ja nyt kiekollisesti taitavan pakin peliin on tullut selviä parannusksia. Tuo erityisesti ylivoimalle paljon taitoa ja luovuutta, mutta pärjää myös omassa päässä paremmin kuin ennen.

#9 Julius Honka, Swift Current (WHL)

Onko tässä tuleva suomalainen huippupuolustaja NHL-tasolle? Pohjois-Amerikkaan lähtenyt Honka on pelannut vahvaa syksyä rapakon takana, mikä on saanut myös NHL-seurat innostumaan.

Monipuolinen Honka nauttii myös Nuorissa Leijonissa isosta roolissa. Pienikokoinen pakki on kiekollisten taitojen lisäksi yllättävän vahva vääntäjä. Nämä kisat ovat JYP-kasvatille kohtuullisen tärkeitä myös ensi kesän varaustilaisuutta ajatellen.

# 12 Ville Pokka, Kärpät

Jo kolmansiin U20-kisoihin valmistautuvalla Pokalla on alla vahva syksy Kärpissä. Monipuolinen pakki on ottanut Lauri Marjamäen alaisuudessa tällä kaudella monta isoa askeltaan pelinsä kanssa.

Torniolainen on isossa roolissa myös Malmössä. Leijona-luotsi Karri Kiven miehistössä tarjolla on todennäköisesti vastuuta paljon sekä yli- että alivoimalla.

#15 Juuso Vainio, HPK

Hyvä peruspuolustaja tuo leveyttä Nuoriin Leijoniin. HPK-kasvatti on hiljalleen ottanut askelia eteenpäin myös Liigassa.

Vainio kaipaa silti yhä enemmän tasaisuutta otteisiinsa, jotta lopullinen läpimurto aikuisten tasolla tapahtuisi. Vainio on ikäisekseen kokenut maajoukkuekävijä, joka on mainio perusvääntäjä tälle tasolle.

#19 Mikko Vainonen, Kingston (OHL)

Isokokoisella HIFK-kasvatilla on toinen kausi Pohjois-Amerikassa. Viime kaudella vahva vääntäjä tippui aivan viime hetkillä U20-kisoissa, nyt rooli Nuorissa Leijonissa on kuitenkin selkeämpi.

Vainonen tuo Leijona-ryhmään ennen kaikkea fyysistä vääntövoimaa ja hyvää peruspelaamista. Varsinkin alivoimalla pakki on tärkeässä roolissa.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo