Lahden Pelicans lähtee uudessa johdossa Liiga-kauteen, kun uusvanha päävalmentaja Hannu Aravirta, 60,hyppäsi kesällä puikkoihin toistamiseen seuran historiassa.

Valmentaja kuuluu SM-liigan kokeneeseen kaartiin, mutta tämä ei tarkoita paikalleen jämähtämistä.

– Tuon sekä uutta että vanhaa Pelicansiin. 30 vuoden kokemus valmentajantyöstä, niin pitää pystyä sitä hyödyntämään ja analysoimaan aina kauden jälkeen missä on onnistuttu ja missä pitää parantaa, konkari valotti SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

– Uusia kujeita pitää olla jokainen vuosi ja pyrkiä kehittymään mukana lajin evoluution kärkijoukoissa. Moni varmaan ajattelee ja huomaa asioita, mutta juju on siinä, kuinka ne asiat saadaan näkymään jäällä. Olen täynnä virtaa muutenkin kuin sukunimen loppuosassa!

Aravirta ilmoitti aikoinaan lopettavansa valmentajauransa, kun Kärppä-pesti päättyy vuoden 2013 keväällä. Kuitenkin jo ”päätöskauden” alussa alkoi mieli muuttumaan.

– Katsoin, että 60-vuotta tulee mittariin ja ympyrän on hyvä sulkeutua. Viime syksynä kun pelit käynnistyivät, huomasi kuitenkin miten hienoa on valmistautua peliin, elää sykkeessä ja tuntea voitot ja tappiot.

– Kyllä se elämältä tuntuu. Siinä se ajatus rupesi vaihtumaan, että jos joku mielenkiintoinen juttu tulee, niin mietitään asiaa rauhassa.

Ratkaiseva puhelu

Eräänä joulukuisena päivänä tuttu mies Lahdesta soitteli sitten ”Aralle”.

– Siihen maaperään (Pelicansin toimitusjohtajan) Kaarnan Ilkan soitto napsahti oikeaan kohtaan. Ensimmäinen tunne oli, että jes. Muistan yhä kysymyksenikin, siinä ei smalltalkia ollut. Hän sanoi, että ”Ili tässä terve” ja heti arvasin, ettei golfista ollut kyse.

– Kysyi suoraan, että voisinko kuvitella valmentavani Pelicansia ensi kaudella. Mietin kaksi sekuntia ja sanoin, että voisin kuvitella.

Araviralle oli jäänyt lämpimiä muistoja edelliseltä Lahden keikaltaan. Nyt mies on jälleen virtaa täynnä. Myös valtakunnan huipulta käynyt käsky toimi miehen uuden tulemisen vauhdittajana.

– Seuranvaihtokin toi lisää virtaa. Oli paljon muistoja ja hyviä kokemuksia edelliseltä jaksolta. Näki, miten organisaatio ja resurssit olivat kehittyneet. Siellä on tuttuja kavereita johdossa, pelaajistossakin.

– Siihen samaan syssyyn sattui vielä Jyrki Kataisen puhe työurien pidentämisestä. En tuntenut itseäni vielä eläkeläiseksi millään tavalla.

Miksi muuttaa sitä, mikä ei ole rikki?

”Aran” lähtökohdat tulevaan kauteen ovat hyvät. Pelicansin viime kausi alkoi surkeasti, mutta loppukausi oli hyvä, vaikka pudotuspelit jäivät haaveeksi.

– Joukkue on aika lailla sama kuin keväällä. He pelasivat menestyksekästä peliä ja pohjataan niihin asioihin.

– Nyt liigan alla on saatu puolustuspeliä kuntoon. Ekat 6-7 harjoituspeliä maaleja meni neljän keskiarvolla omiin, sillä ei pisteitä oteta. Nyt kolmessa viimeisessä päästetty viisi maalia ja yksi tyhjiin eli alle kahden keskiarvolla.

Aravirta nostaa joukkueesta tulevan kauden suurimmaksi tasonnostajaksi paljon parjatun Jesse Niinimäen, 30.

– Hän on saanut kesän harjoitella hyvin. Mielestäni toiminta on ollut kokonaisvaltaista niin harjoituksissa kuin peleissäkin. Taitoa löytyy. Tämän tyyppisiä vanhempia nousijoita tarvitaan. Siinä on mahdollisuutemme.

Pelicans avaa Liiga-kautensa perjantaina vieraspelillä HPK:ta vastaan.

Kai Lintinen (Twitter@kailintinen)