MM-kisojen ratkaisupelit käynnistyvät torstaina neljällä puolivälieräottelulla.

Tukholmassa päivystävä Kiekkoministeri Ilari Isotalo käy läpi Sveitsi-Tshekki-ottelun läpi viiden ratkaisukohdan kautta.

****

Tukholman lohkon iltapäiväpelissä kohtaavat kisojen suurin ylisuorittaja ja vähintään yhtä pahasti alisuorittanut joukkue.

Itse ottelusta on helppo ennustaa kuitenkin tasaista vääntöä. Tässä on viisi seurattavaa asiaa klo 15.45 alkavalle kamppailulle.

1) Yllätysmahdollisuus meni jo
Sveitsi pääsi aloittamaan kisat yllätysten sarjalla. Seitsemän voiton jälkeen se elementti on kuitenkin hävinnyt joukkueen työkalupakista. Joukkue lähtee monelta kantilta jopa ennakkosuosikkina Tshekkiä vastaan. Kuinka sveitsiläisryhmä pystyy käsittelemään sen?

2) Kapteenin paluu herätti
Jos Mikko Koivusta puhutaan suomalaisen kiekon johtohahmona, on Tomas Plekanec vähintään samaa Tshekille. Monipuolinen hyökkääjä osoitti heti ensimmäisessä pelissään valtavaa johtajuutta ja herätti uinuvan tshekkiläisryhmän jopa jetlagin kourissa. Todellinen johtaja, joka voi viedä ryhmänsä vielä pitkälle.

3) Ratkaisupelaajat huippuvireessä
Sveitsin seitsemän voiton takaa löytyy monta yksittäistä onnistujaa. Turnauksen paras puolustaja Roman Josi on ottanut alakerran haltuunsa ja hyökkäyksestä löytyy monta huippuvireistä hyökkääjää Nino Niederreiter ja Dennis Hollenstein etunenässä. Ratkaisupelaajien huippuvire ennen ratkaisevaa peliä lupaa hyvää sveitsiläisten kannalta myös puolivälieriä ajatellen.

4) Pelikuri vastaan luovuus
Tshekin NHL-tähdet ovat yksilöinä valtavasti edellä Sveitsin Euroopassa pelaavia kollegoita vastaan. Pelikuri ja järjestelmällisyys ovat kuitenkin kääntäneet kelkan Sean Simpsonin valmentaman ryhmän eduksi. Tämä tulee olemaan asian laita myös torstaina. Kysymys kuuluu, pystyvätkö Tshekin NHL-tähdet ratkaisemaan pelin yksin? Vai väsyttääkö sveitsiläinen järjestelmällisyys slaavilaiset tahdet.

5) Ylivoimatykit vastakkain
Ottelussa kohtaa kaksi kisojen kärkiporukkaa ylivoimapelin suhteen. Sveitsi on iskenyt turnauksessa eniten ylivoimamaaleja. Tshekki on tehokkuudessa sijalla kolme. Vähämaalissa ottelussa on helppo ennustaa erikoistilanteiden roolin kasvavan. Kumpi saa ylivoimansa vireeseen, kun panokset kasvavat?

Ilari Isotalo, Tukholma
Twitter: @IlariIsotalo