TPS aloittaa kilpailukautensa European Trophy -turnauksessa. Perjantain avausottelussa vastustajana on Tshekin Bili Tygri Liberec ja sunnuntaina kotona tulee vastaan toinen tshekkijoukkue Padubice.

Muut lohkon joukkueet ovat Tappara, Brynäs ja Djurgården Ruotsista sekä Fribourg-Gotteron ja Bern Sveitsistä.

TPS:n päävalmentaja Pekka Virta näkee kansainvälisen turnauksen tuovan mielenkiintoa, ja uutena formaattina pelaajatkin ovat ottaneet turnauksen erittäin positiivisesti vastaan.

Pekka, millaisin tunnelmin joukkue lähtee European Trophyyn tällä kaudella?

Kansainväliset ottelut ja turnauksen laajuus on erilainen kuin lähteä pelaamaan suomalaista paikallisturnausta, mitä on normaalisti pelattu pienilläkin paikkakunnilla ennen kautta.

Samasta asiasta on tietenkin kysymys. Yritetään parantaa omaa peliä ja valmistautua SM-liigaan ja voittaa. Yritettiin niitä pikkuturnauksia voittaa ja sitä lähdetään myös nyt tavoittelemaan.

Kuinka pelaajat ottavat kansainväliset pelit vastaan. Kyse on kuitenkin käytännössä peleistä kesken harjoituskauden?

Uskon ainakin tällä hetkellä että pelit kiinnostavat, tämä on sen verran tuore turnaus. Mutta jos joku kaipaa Savonlinnan Oopperaturnausta tai muuta, niin en voi sille mitään!

Nekin ovat hienoja tapahtumia. Fakta kuitenkin on, että ulkomaanmatkaa odotetaan. Meidänkin lohkossa on mahdollisuus lähteä Sveitsiin, missä on kesä vielä kauneimmillaan. Se ei tuota mitään ongelmaa, kun on vielä kovia pelejäkin tiedossa.

Mitä merkitsee valmentajan näkökulmasta pelata välillä ulkomaalaisia ryhmiä vastaan?

Pelitapojen ja –tyylien toimivuus näkyy paremmin näissä peleissä. Suomessa opitaan tuntemaan toinen toisemme hyvin ja yksittäisissä otteluissa lähdetään scouttamaan ja pelaamaan vastustajan mukaan ja vastustajan tapoja pois.

Nyt ei olla sillä päällä ollenkaan ketään tarkkailtu. Pyritään omaa peliä parantamaan ja uskotaan, että se tuo meille voittoja.

Pelaa TPS-Liberec NordicBetille 50 euron riskitön veto kertoimilla: 2,00 – 4,25 – 2,72
Jos veto menee ohi, saat panoksesi takaisin! Lue tästä lisätietoja!

Tarkoitatko, että näissä peleissä ei oteta samalla tavalla miehestä mittaa, kuten kotimaan keskinäisissä otteluissa?

Tällaiset nokkapokat ja jännitteet mitä SM-liigassa on, mitä jääkiekossa tarvitaankin, ei tule vielä tässä vaiheessa kuvaan. Joskus Suomessa on heti ensimmäisessä turnauksessa jo tällaista henkistä taistelua. Siinä mielessäkin nämä pelit ovat mielenkiintoista vaihtelua.

Pelaajat, jotka roolittuvat määrätyllä tavalla, esim. voimapuolella ja nenänvääntöpelaajista puhuttaessa, niin nyt hekin saavat rauhallisemmin keskittyä jääkiekkoon.

Sama koskee huippupelaajia. Tuskin tulee isoja ärsytysyrityksiä tai päällystakkijuttuja. Hekin pääsevät myöskin näyttämään osaamista eri tavalla. Toki kaikissa joukkueissa on huippumiehet, jotka tiedetään, mutta uskon, että lähtökohta pelaamiseen on erilainen kuin SM-liigassa.

Kuinka valmis TPS:n kokoonpano on nyt, jos verrataan siihen, mikä ryhmä hyppää kaukaloon syyskuun puolessa välissä SM-liigan alkaessa?

Toiset puhuu neljällä miljoonalla ja toiset vähemmällä. Me pelataan näitä pelejä niillä pelaajilla, joilla pelataan SM-liigaakin. Ei ole varaa kahta joukkueellista miehiä pitää.

Totta kai nuoria pyritään ajamaan sisään ja antaa isompaa vastuuta näissä peleissä. Joillekin vanhemmille pelaajille voidaan antaa enemmän lepoa puolestaan.

Mutta nämä ovat valmistavia pelejä, ei niitä ylen paljon ole, että huippupelaajia voisi monta peliä lepuuttaa peräkkäin.

Aiotko erityisesti antaa nuorille pelaajille mahdollisuuksia European Trophyssä?

Olen nostanut nuoria kavereita liigaankin, ei tässä sen ihmeempää. Sen verran nostetaan, että saadaan vielä kilpailukykyinen joukkue jäälle. Ei missään tapauksessa lähdetä tieten tahtoen mitään A-juniorijoukkuetta peluuttamaan.

Yritetään niitä pelaajia A-junioreista ottaa, ketkä auttavat meitä talvellakin. Ei sillä tavalla mitään lahjapelejä anneta. Potentiaaliset juniorit, jotka ovat liigapaikkaa lähellä, saavat ehkä isomman vastuun näissä peleissä kuin liigapeleissä, jos on koko pelaajisto käytettävissä.

Haastattelu: Kai Lintinen

Pelaa TPS-Liberec NordicBetille 50 euron riskitön veto kertoimilla: 2,00 – 4,25 – 2,72
Jos veto menee ohi, saat panoksesi takaisin! Lue tästä lisätietoja!