Jokerien laitahyökkääjä Jarkko Ruutu kertoo SuomiKiekko.com-sivuston haastattelussa muun muassa helsinkiläisseuran loppukauden tavoitteista ja mielipiteensä jääkiekon pelikirja-ajattelusta.

Jarkko Ruutu, hieno voittomaali edellisessä kamppailussa HPK:ta vastaan. Ottaako päähän, kun hyvistä pelillisistä suorituksistasi kerrotaan mediassa vain sivulauseissa, kun taas jäähy- ja muut kohut uutisoidaan suurin otsikoin?

En tiedä onko sillä mitään merkitystä elämääni, mitä lehdet kirjoittaa. Ne ovat yksittäisten toimittajien mielipiteitä, tai sitten ne yrittävät myydä lehteä. Tein minä jotain tai olin tekemättä, niin siitä revitään isoja otsikoita.

Kuinka suuri osa jäähyistäsi tulee mielestäsi maineesi perusteella?

Vaikea sanoa, en ole ikinä laskenut eikä sillä ole minulle merkitystä. Eiköhän kaikki näe, tuleeko niitä vai ei. Turha minun on sitä kommentoida. Mielenkiintoista olisi tehdä vertailu tuomarikohtaisesti kuka niitä antaa – nousisiko joku esiin enemmän kuin toinen. Sekin on aika yksilökohtaista.

Mitä mieltä olet SM-liigan ”säälipleijareista”? Onko systeemissä järkeä?

En tiedä onko oikein vai väärin. Loppujen lopuksi kuitenkin pitää voittaa enemmän pelejä kuin vastustajan, on se sitten paras kolmesta tai paras seitsemästä. Paras kolmesta -sarjassa annettaan sattumalle suurempi merkitys. Paras seitsemästä -sarjassa ei jää mitään selittelyjä jos voitat tai häviät neljä peliä – parempi voittaa siinä.

Mitä Jokerien pitää tehdä paremmin, jotta paikka ainakin vähintään kuuden parhaan joukossa irtoaa?

Säälipleijarit ei ole meille vaihtoehto. Meidän fokus on ihan muualla. Loppujen lopuksi tulos on se mikä ansaitaan, kun sarja on päättynyt. Totta kai me halutaan mahdollisimman korkealle sijoittua, mutta ei olla ajatustakaan uhrattu säälipleijareihin.

Uskotko, että neljän joukkoon ja kotietuun on vielä mahdollisuuksia?

Ei me tuijoteta sarjataulukkoa sen enempää. Mennään peli kerrallaan ja pyritään kaikki voittamaan sekä saada peli sellaiseen malliin, että ollaan pleijareissa lennossa. Loppujen lopuksi runkosarjalla ei ole sen enempää merkitystä. Sarja on niin tasainen. Se joka voittaa seitsemän pelin sarjan, niin menee seuraavalle kierrokselle.

Mitä asioita omassa pelissäsi voit vielä parantaa?

Vaikea hirveästi analysoida. Tasoa pitää nosta kaikilla osa-alueilla. En näe, että se on yksilön juttu; yksilöillä on huonoja ja hyviä iltoja. Mutta se, että joukkuepeli toimii kokonaisuudessaan, on ainoa tärkeä juttu millä on merkitys.

Tärkeää on tietynlainen balanssi joukkueessa. Suomessa tämä on mennyt hirveäksi pelikirjapuheeksi ja höpöttelyksi, se on täysin merkityksetöntä. Kyllä nämä pelit ratkaistaan henkisellä ja tahtopuolella; pitää olla taitoa joukkueessa ja pystyä lukemaan peliä hyvin. Tätä ei kirjasta pelata, tämä on reagointipeliä. Lainalaisuudet tulevat aina olemaan samat. Voi laittaa vaikka minkälaisen vihkon, mutta sillä ei vaan voiteta yhtään peliä.

On mielenkiintoista, miten Pohjois-Amerikassa puhutaan vain jenkkifudiksessa ns. pelikirjasta, gamebookista. Ei jääkiekossa. Siellä on maailman parhaat pelaajat, ja peli ei perustu siihen pelikirja-ajatteluun. Tietynlainen perus sapluuna pitää olla, mutta kyllä tämä on pelinluku-, järki- ja sydänpeli ennen kaikkea.

Kuka Jokerien pelaaja tulee nousemaan johtohahmoksi keväällä?

En katso ikinä tätä yksilöjuttuna. Joku nimi nousee enemmän, kun tekee tärkeän maalin, ja joku toinen tekee tärkeän blokkauksen, mutta siitä ei kirjoiteta. Tämä on joukkuepeliä; kun joukkue menestyy, niin yksilöt menestyvät. Jokaisella on oma homma, ja kun sen hoitaa hyvin, niin se tulee siitä. Kukaan ei muista, kuka voitti pistepörssin sen viimeisen pelin jälkeen.

Kuinka olet seurannut entisen seurasi Anaheimin ja varsinkin Teemu Selänteen otteita NHL:ssä?

Teemu on huima jätkä, ei siitä pääse mihinkään. Ei ole sattumaa, että on menestynyt. Tietenkin hän on lahjakkuus, mutta on myös treenannut ja pitänyt itsensä kunnossa, että pystyy pelaamaan tuossa iässä. Anaheim on nyt nousukunnossa. Saa nähdä miten käy; menee tiukoille. Siellä on paljon jengejä viivan ympärillä. Lännessä playoff-paikat ratkeavat todennäköisesti vasta ihan viimeisissä peleissä.

Haastattelu: Kai Lintinen