HELSINKI. Torstaina runkosarjan viimeisessä ottelussa Jokereiden teema on loppupeleissä varsin yksinkertainen.

Go big or go home.

Noh, jos vetäisi sanonnan suoralla käännöksellä, niin vaikeahan kotiin on mennä kun on jo kotona. Sinänsä sanonta osuu kuitenkin hyvin, kun avaa vaihtoehtoskenaariot.

Mikäli Jokerit ottaa torstaina voiton Kazanista, varsinaisella peliajalla tai sen jälkeen, on se varmasti pudotuspeleissä.

Eroa Sotshiin on tällä hetkellä viisi pistettä. Jos Sotshi voittaa loput kaksi otteluaan ja Jokerit saa Kazan-ottelusta vain 0 tai 1 pistettä, on Sotshi jatkossa.

Kaikki on siis Jokereiden omissa käsissä.

– Tauon jälkeen lähtökohta on ollut se, että kaksi kotipeliä ja tilanne on tuo. Ei tämä (tiistain kotivoitto Neftehimikistä) sinänsä muuta mitään. Kyllä varmasti jokainen äijä haluaa pelata jämäkän viimeisen runkosarjapelin, Jokereiden puolustuksesta Topi Jaakola mietti.

Torstain vastus Jokereilla ei ole mitenkään helpoimmasta päästä. Helsinkiin kun saapuu KHL:n jättiläisiin kuuluva Kazan, jolla tosin ei ole enää panosta ottelussa, koska divisioonansa voittava Avangard pitää Itäisen konferenssin kakkospaikkansa, vaikka Ak Bars menisikin pisteissä sen ohi.

– Kazan on yksi sarjan kovimmista joukkueista. Varmasti hyvä peli tiedossa, Jaakola ennakoi.

Vaikeaa

Oma pointti Jokereissa on se, että miten tähän tilanteeseen on päädytty.

Vielä viime kaudella Jokerit oli koko läntisen konferenssin kärkijoukkueita. Se vei oman divisioonansa nimiinsä.

Nyt kaikki on muuttunut.

– Ei olla joukkueena onnistuttu tai pelattu hyvin. Aika helppoja pistemenetyksiä on tullut omista virheistä tässä matkan varrella, Jokereiden sentteri Mika Niemi miettii.

– Ollaan tehty itsellemme vaikeiksi näitä otteluja. Ja sitten kun tuollaista jatkuu pitkään, niin se menee vähän tuonne pääkoppaan. Se taas näkyy sitten tekemisessä. On huolimattomuutta sun muuta, Jokereiden johdon puolesta GM Jari Kurri käy läpi.

Jokereille tuli vaiheita, missä se ei esimerkiksi pystynyt ottamaan voittoja keneltäkään muulta kuin SKA:lta.

Siltä se nappasi maukkaita päänahkoja, mutta sarjataulukon alemmilla sijoituksilla oleville joukkueille se kärsi tappioita.

Viime aikoina, ratkaisevilla hetkillä, venymistä on kuitenkin tullut.

– Se on hyvä puoli ja kyllä tuossa luonnetta löytyy. Se rentous vain on jäänyt vähän.. jonnekin. Se on ihan selvää, että se ilmiö tulee, kun on pitkään taistellut. Siitä rentoudesta tulee väkinäistä, mikä näkyy vedoissa ja maalipaikoissa, missä se viimeistely ei ole niin luontevaa. Se on vain osa tätä urheilua välillä, Kurri taustoittaa.

Otteet ovat olleet viime aikoina lupaavia. Esimerkiksi Neftehimikiä vastaan Jokerit hallitsi kenttätapahtumia, mutta se teki iltansa jälleen vaikeaksi, kun johtoasemassa se ei pystynyt hyödyntämään avopaikkojaan.

Sitten tulivat vieraat ja aivan viimeisillä minuuteilla peli oli 2-2. Jokerit menetti taas yhden pisteen. Jatkoajalla Jokerit onnistui kaapimaan voiton Niemen maalilla.

Hieman kaksijakoista siis. Iloa oikeaan suuntaan osoittavasta käyrästä, toisaalta taas murheita siitä, että samoja vanhoja oireita on ollut edelleen ilmoilla.

Jo tovin ajan isojen pelien parissa

Omalla tapaa Jokerit on ollut pudotuspelien keskellä jo monien viikkojen ajan. Tilanne on mennyt tiukaksi ja välillä jopa hyvin vaikeaksi.

– Tietenkään se ei ole hyvä asia, että ollaan hoidettu asiat tähän pisteeseen. Aina urheilussa asiat eivät mene niin kuin ollaan suunniteltu ja tässä on ollut kaikenmaailman haasteita kauden mittaan, Jaakola kertaa.

– Mutta jos joku joukkuetta kasvattaa, niin vaikeat paikat. Onhan se tietenkin mukava olla mukana ja rallatella, kun mennään voitosta voittoon ja pisteitä tulee. Mutta sitten kun niitä pisteitä ei tulekaan, niin sittenhän siinä vasta mitataan. Se on ollut tosi hyvä juttu meille, että ollaan oltu viikkokausia hakemassa sitä paineen kanssa elämistä ja olemista.

– Se on osa tätä hommaa ja se on hyvä kääntää voimavaraksi, Jaakola perustelee näkemystään.

Tähän mielipiteeseen tulee tulitukea Niemeltä.

– Kyllä siitä voi olla hyötyä, että on tärkeitä panoksia peleissä. Koko ajan ollaan kuitenkin menty parempaan suuntaan.

Jokereiden ja Kazanin ottelu alkaa torstaina kello 18.30.

Päivitys 16.2. klo 9.08 tietoa Kazanin panoksesta ottelussa.