Toronto Maple Leafsin Auston Matthewsilla on ollut isompi vaikutus joukkueensa pelaamiseen kuin Patrik Laineella Winnipeg Jetsin esityksiin, NHL.comin toimittaja Rob Vollman kirjoittaa.

Maple Leafs ja Jets kohtaavat tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen aikaa. Ottelu on saanut paljon huomiota, sillä pelissä kohtaavat viime kesän ykkösvaraus Matthews ja toisena varattu Laine.

Laine johtaa NHL-tulokkaiden pistepörssiä kerättyään 54 pelissä tehot 28+24=52. Matthews on kakkosena summattuaan 54 ottelussa saldon 28+21=49.

Vollman huomauttaa, että Maple Leafsin pistekeskiarvo on noussut selvästi viime kaudesta ja kiitos kuuluu osaltaan Matthewsille.

– Toronton pistekeskiarvo oli viime kaudella 0,421 ja nyt se on 0,56. Se tarkoittaa 82 ottelun runkosarjassa 23 pistettä. Winnipegin lukema oli viime kaudella 0,476 ja nyt 0,492 eli vain kolme pistettä runkosarjassa. On helppoa olla skeptinen Laineen vaikutuksesta Jetsiin, vaikka hänen teholukemansa ovat vaikuttavat, Vollman toteaa.

Samalla on hyvä muistaa, ettei Matthws ole kannatellut joukkuettaan yksin. Seurassa on kahdeksan tulokasta ja jenkkisentterin lisäksi edukseen ovat esiintyneet muun muassa Mitch Marner, William Nylander ja Nikita Zaitsev.

Jets on tehnyt tällä kaudella enemmän maaleja kuin viime sesongilla, keskimäärin 0,28 osumaa ottelua kohden. Omiin on mennyt kuitenkin 0,23 osumaa viime kautta enemmän eli noin 3,11 maalia per ottelu, joten se pyyhkii pois hyödyn tehtyjen maalien kasvusta.

Laineen ollessa jäällä vastustaja on laukonut Jetsiä enemmän. Sen sijaan Matthewsin ollessa kaukalossa Maple Leafs on laukonut selvästi vastustajaansa enemmän, tilastot kertovat.

– Vaikka nämä kaksi ovat käytännössä tasoissa tulokaspörssissä, niin Matthewsin kokonaisvaltaisella pelillä ja kemialla Maple Leafsin muiden nuorten nuorten pelaajien kanssa on ollut suurempi vaikutus Torontoon kuin Laineella Winnipegiin, Vollman arvioi.