OULU. Varsinkin Leijonien tulevan päävalmentajan Lauri Marjamäen aikakaudella Oulusta Kärppien luota vierasjoukkueet eivät ole poistuneet ihan kovin montaa kertaa voittajana kotimatkalle.

Samainen trendi on ollut voimissaan myös pitkälti aiempinakin vuosina. Oikein missään vaiheessa Oulu ei ole ollut vierasjoukkueille kovin mieluisa paikka vierailla.

JYPille se on ollut, varsinkin kahtena viimeisenä vuonna:

22.11.2014
Kärpät-JYP, 1-2 JA.

12.3.2015
Kärpät-JYP, 2-3

22.11.2015
Kärpät-JYP, 0-3

27.1.2016
Kärpät-JYP, 1-4

8.3.2016
Kärpät-JYP, 2-4

Toki samainen trendi on ollut voimissaan myös toiseen suuntaan, sillä Kärpät on voittanut jokaisen vierasottelunsa samaisella pätkällä Jyväskylässä.

– Onko näin? Tiesin kyllä, että vierasvoittoja on tullut aika paljon, mutta että noin… Molemmilla on hyvät joukkueet ja aina nähdään hyvätasoisia pelejä, mutta ehkä se vieraspelaaminen on vähän tylympää molemmilla ja sitä kautta se ero tulee. Lataus ja keskittymisen hakeminen ovat ehkä helpompaa vieraskaukaloissa, missä korostuu yksinkertaisuus. Ehkä se on sitäkin, JYPin puolustaja Mikko Luoma pyörittelee tilastofaktaa ja sen taustoja SuomiKiekko-sivustolle.

Hieman samoilla linjoilla on myös JYPin päävalmentaja Marko Virtanen.

– Molemmat skarppaavat ja ottavat sen extra-askeleen. Ja myös se, että on pelattu paljon, niin onko vähän sitä, että toinen yrittää lähteä viemään peliä liikaa kotikaukalossa. Kyllä me vietiin kotipeliä viimeksi Jyväskylässä, mutta sitten hävittiin. Vaikea sanoa onko siihen ihan suoraa yhtenäistä tekijää tai selitettä kuitenkaan.

Kärppien leirissä vierasvoitot oli nostettu esille ennen peliä.

– Juteltiin jätkien kanssa siitä, että miksi me pelataan Jyväskylässä hyvin. Miksi me voitetaan siellä ja miksi ollaan täällä hävitty. Mun mielestä tiettyjä asioita pystyttiin tekemään paremmin kuin viime kotipelissä heitä vastaan, mutta tietyissä jäätiin vajaiksi. Mutta aika jännä tuo on. Molemmat ovat pystyneet pelaamaan pois toisten vahvuuksia vieraskaukalossa, kun taas sitten viime kevään pudotuspelisarjassa se meni toisinpäin. Silloin taas voitettiin kaikki kotona, Kärppien luotsi Marjamäki taas mietti.

JYPin vierasvoitot Marjamäen aikana ovat jo ylipäätänsä kova saldo, kun kolmen vuoden tilastofaktoja kaivellaan.

– En edes tiennytkään tuollaista recordia, että vain 10 kertaa on jääty nollille 90 pelistä. Se on hyvä juttu, mihin rakentaa.

Samainen kaava toistui nyt, mikä nähtiin Jyväskylässä viime kerralla. Kotijoukkue vei, vierasjoukkue oli kliininen ja tehokas.

– Vähän turhan helposti sai JYP maalinsa tänään. Voittavat asiat puuttuivat meiltä ja JYP teki niitä paremmin. Heillä oli mennyt seitsemän omiin viimeksi ja nyt he kyllä puolustivat hyvin. Meillä taas tuli kaksi kutia viivasta ilman minkäänlaista laukauksen peittoa. Tuollaiset ovat aika pahoja ja juuri niitä voittavia asioita, mitkä jäivät tänään puuttumaan, Marjamäki harmitteli.

– Harvemmin meille kuitenkaan tuollaisia maaleja tehdään. Kyllä meiltä jotain jäi puuttumaan ja se näkyi noissa maaleissa varsinkin, Marjamäki jatkoi.

Voiton myötä JYP puolestaan varmisti neljännen sijan runkosarjassa ja kotiedun puolivälieriin, missä vastaan asettuu varmuudella SaiPa.

– Päästiin omaan tavoitteeseemme, eli neljän joukkoon. Se tavoite on ollut äärimmäisen kova. Se saavutettiin, mihin olen äärimmäisen tyytyväinen, Marjamäen kollega Virtanen iloitsi.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen