HELSINKI. Nuoret Leijonat onnistuivat voittamaan maalintekokilpailun Kanadaa vastaan ja MM-kisojen isäntämaa etenikin jatkoon, kun se oli parempi lauantain puolivälieräottelussa lukemin 6-5.

Kamppailulle ratkaisumaali tuli kolmannessa erässä, kun Patrik Laine rokotti kahden miehen ylivoimalla.

Loppuhetkillä Suomi onnistui taistelemaan kotiyleisön edessä ja piti Kanadan takanaan.

– Kyllä siinä oli kaikenlaiset tunteet pinnassa. Välillä oltiin taivaassa ja välillä tuntui kuin olisi elävältä haudattu. Kaikkea siltä väliltä, Nuorten Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen tunnelmoi.

– En ole kyllä koskaan ollut tuollaisessa kamppailussa. Tai muutenkaan samantyyppisessä, missä mennään koko ajan vuoristoradassa. Toinen johtaa välillä ja toinen taas välillä. Molemmat olivat sitkeitä ja kumpikaan ei antanut periksi. Kyllä tämä oli todella pienistä asioista kiinni, että kumpi tämän voitti, Jalonen mietti.

Yhdeksi isoksi kulminaatiopisteeksi nousi maalivahdin vaihtaminen, kun Kanadan 3-2-osuman jälkeen Veini Vehviläinen vaihtui Kaapo Kähköseen.

Tätä Jalonen kävi läpi pelin jälkeen myös.

– Silleen se onnistui, että Kähkönen oli siinä vaihdon jälkeen ihan huikea ja otti pari gamesaveria siinä. Siitä jos olisi tullut kahden maalin ero tai enemmän, niin en tiedä olisiko siitä noustu. Hän pelasi kuitenkin niin hyvin ne tilanteet, Jalonen kiitteli.

Puolustuspelaamisen suhteen Jalonen näki, että Nuoret Leijonat menivät oikeaan suuntaan, vaikka viisi maalia helähtikin omiin.

– Tavallaan meidän puolustaminen jämäköityi tänään. Siinä oli paljon hyviä elementtejä. Muutama lapsus siellä tuli ja ehkä muutama maali tuli siitä, että kiekon kanssa sössittiin omissa. Paineen alta lähdettiin vähän huonosti.

– Tosi vaikea on reagoida nopeasti Kanadaa vastaan, kun he kääntävät niin nopeasti tuollaiset maalintekopaikoiksi. Ei se helppoa ole. Kaikki huomaavat, että heillä on taitavia kavereita, mutta kyllä heilläkin on vaikea meitä vastaan puolustaa. Niin kuin kaikilla on ollut tähän mennessä, Jalonen mietti.

– Puolustaminen perustuu yksilötaitoon ja ymmärrykseen ja nämä ovat nuoria miehiä vielä. Nämä ovat parhaita pelaajia ikäluokissaan ja moni ei ole joutunut puolustamaan tai joutunut miettimään puolustamista niin paljoa. Se näkyy sitten niin hyvässä kuin pahassa. Pyritään parantamaan, mutta voi olla, että tässä turnauksen aikana eivät kaikki opi. Sitten pitää tehdä yksi enemmän kuin vastustaja. Siinä meillä on kyllä eväitä jatkossa.

Yksi vahva suorittaja ja esimerkkitapaus kuitenkin nousi esille.

– Se on vaan kun tulee ukkoa päälle ovista ja ikkunoista, niin se ei ole ihan helppoa lähteä sieltä paineen alta. Joku jännittää vähemmän, joku vähän enemmän. Tässä oppii tuntemaan pelaajat vähän paremmin, että jos tiukkoihin paikkoihin joudutaan, että ketkä siellä selviää paineen alla. Kyllä esimerkiksi joku Olli Juolevi on aika huikea pakki. Se miten hän selvittää kiperät tilanteet rauhallisesti ja maltilla, eikä hosu. Ihan loistavaa pelaamista.

Seuraavana haasteena Nuorilla Leijonilla on edessä Ruotsi.

Tähän Jalonen pureutui jo hieman.

– Ruotsissa on paljon samantyyppisiä juttuja kuin kanukeilla, mutta hyökkäävät vielä viidellä viittä vastaan laadukkaammin ja rohkeammin. Pitävät kiekkoa paremmin. Silleen erityyppinen joukkue, että eivät heittele kiekkoa vaan sinne taakse. Tiedetään miten he pelaavat ja viimeksi voitettiin heidät. Tiukka vääntö tulee taas ja enpä nyt ihan usko, että peli päättyy 1-1.

– Luulen, että seitsemän tai kahdeksan joutuu voittaja tekemään, Jalonen heitti hieman vitsillä.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen