HELSINKI. Nuorilla Leijonilla on edessä vielä yksi haaste MM-kotikisoissa, kun finaalissa vastassa on Venäjä.

Ilalla kiekko tippuu jäähän hieman puoli yhdeksän jälkeen, milloin selviää se, että mikä se lopullinen maku turnauksesta onkaan.

Onko se suuri ilo vai kakkoseksi jääminen.

Mitä viestiä sitten haluat välittää joukkueelle kun se astuu estradille ennen peliä, päävalmentaja Jukka Jalonen?

– Meidän pitää edelleenkin uskaltaa pelata rohkeasti ja lähteä onnistumaan. Nauttia tästä hetkestä ja tilanteesta ja yrittää saada tuo yleisön tuki puolelleen. Ja olla valmiita taas kaikkeen. Sietää erilaisia asioita, sietää sitä, että ollaan tappiolla, sietää sitä, että tuomari viheltää meidän mielestä vähän hassun tai turhan jäähyn. Jos me siinä onnistutaan, niin silloin me ollaan vahvoilla, Jalonen sanoi SuomiKiekko-sivustolle.

– Ja se, että mikään ei tavallaan hetkauta. Peli kestää 60 minuuttia ja se mitä aikaisemmin tapahtuu, niin se ei välttämättä vielä peliä ratkaise. Vaan se mikä sitten on se tulos siellä taululla, kun summeri pärähtää tai lopullinen ratkaisu tulee.

Niistä arvoista ja iskulauseista, mitkä joukkue on viritellyt ennen turnauksen alkua, on Jalosen mukaan tärkeä pitää kiinni myös nyt finaalissa.

– Alunperinkin meidän slogan on ollut se, että pidetään kivaa ja vedetään täysillä. Siitä kun pystytään pitämään kiinni. Että on pieni pilke silmäkulmassa ja kuitenkin annetaan kaikki joukkueen eteen. Silloin lopputulos on yleensä hyvä. Ei tehdä tästä kuitenkaan liian isoa numeroa, vaan tämä on kuitenkin samanlaista lätkää mitä se oli eilen ja toissapäivänä. Jokainen pelaa omilla vahvuuksilla, eikä tarvitse tehdä mitään taikatemppuja mitä ei osaa tehdä. Vaaditaan niitä asioita mitä osataan ja mitä on totuttu tekemään.

Rentous on myös yksi iso tekijä varsinkin pelin alkuhetkillä.

– Tietenkin ei tässä ole helppoa pelata ja se varmasti näkyy noissa meidän pelien aluissa, että pojat varmaan vähän jäpittävät. Mutta sitten kun se olo rentoutuu ja pääsee sille omalle tasolleen, niin sitten se peli on aina parantunut. Pitäisi saada tänään vähän rennompi startti kuin aiemmin.

TOP kahteen

Jo tähän mennessä Nuoten Leijonien matka on ollut varsin värikäs, mutta siinä on myös noussut esille hienoja asioita joukkueesta.

Matkan varrella Suomen joukkue on ollut tappioasemissa, mutta se on noussut niistä useita kertoja voittoihin.

Ja se kertoo vahvasta joukkueesta, että ei haittaa, vaikka kyseessä on maalintekokilpailu tai shakkimaisen tiukka vähämaalinen ottelu. Keinot voittamiseen ovat löytyneet.

– Ollaan opittu voittamaan erilaisilla tavoilla ja halutaan voittaa tänään. Ei tiedetä yhtään, että mitä me tarvitaan että voidaan voittaa tänään. Jos tarvitsee tehdä ylivoimamaaleja, niin tehdään niitä, jos tarvitsee puolustaa alivoimalla, niin puolustetaan alivoimalla, jos tarvitsee karvata kovaa niin karvataan kovaa, ihan mitä vaan. Kaikkeen pitää olla valmis. Sitähän se pelaaminen on, kun ei sitä voi käsikirjoittaa etukäteen, Jalonen pohtii ja jatkaa.

– Tavoite ei ole pelata kuitenkaan mitenkään unelmapeliä tai täydellistä peliä, kun sellaista ei ole olemassakaan. Mikä on unelmapeli, virheetön peli, en tiedä ja ei varmaan pystytä siihen, mutta ei myöskään lähdetä välttelemään virheitä. Vaan mennään rohkeasti, niin silloin varmaan virheitä tulee tehtyäkin. Me lähdetään voittamaan, kuuluu vahva painotus.

Prosessi on jo tähän mennessä ollut hieno Jalosen mukaan.

– Kyllä sitä on valmentajana aina hieno päästä arvokisoissa finaaliin ja pelata maailmanmestaruudesta, se on ihan selvä asia. Sitä tässä tavoitellaan ja ei tämä pelkästään päävalmentajan juttu ole. Meillä on huikea valmennustiimi tuossa ja sitten pelaajisto vielä. Tämä koutsaaminen on muuttunut vuosien varrella vahvasti yhteistyön tekemiseksi. Siellä on muilla kavereilla, (Timo) Lehkosella, (Kari) Lehtosella ja (Antti) Pennasella omat osa-alueensa mitä he pääosin työstävät tuossa joukkueessa. Mää sitten pitelen vähän lankoja käsissä. Ilman heidän apua ei oltaisi todellakaan tässä tilanteessa missä nyt ollaan. Olen tosi ylpeä ja hienolta on tuntunut.

Nuorten Leijonien kanssa kisoihin valmistautuminen ja kokonaisprosessi nousevatkin korkealle, kun Jalonen lähtee vertailemaan eri kokemuksia maajoukkuevalmentajan tehtävissä.

– Kyllä tämä varmasti prosessina menee ihan sinne kahden parhaan joukkoon missä on tullut oltua maajoukkueessa mukana. Se juuri, että miten tämä on edennyt tähän pisteeseen. Tietenkin Bratislava, kun se päättyi kultamitaliin, on korkealla. Nyt myös on sauma siihen ja vielä kun miettii sitä, mistä lähdettiin liikkelle ja kuinka vähän on oltu yhdessä ja miltä se peli nyt näyttää, niin siihen nähden tässä on tapahtunut aika huikeita asioita eteenpäin menon osalta.

– Kyllä tämä ihan sinne TOP kakkoseen menee, Jalonen myöntää.

Ei vääriä joukkueita finaalissa

Finaalivastustajana Nuorilla Leijonilla toimii Venäjä, joka on tuottanut Suomen ainoan tappion tässä turnauksessa tähän mennessä.

Ruotsi-välierävoiton jälkeen Jalonen nostikin tappion Venäjälle alkusarjassa yhdeksi isoksi tekijäksi siinä, miten joukkueena Nuoret Leijonat on kasvanut.

Ruotsi ei kokenut tappioita tai vaikeita tilanteita ja kun sellainen tuli, niin se tuli väärään paikkaan.

Nuorten Leijonien turnauskulussa ja esimerkiksi kevään 2011 A-maajoukkueen kultataipaleensa on samankaltaisuuksia Jalosen mukaan.

– Yksi sama piirre on varmasti se, että sielläkin meillä oli vaikeuksia alkusarjassa. Oli tappiota ja oli rankkarikisaa, vaikeita hetkiä, jotka selvitettiin. Ne tietenkin joukkuetta vahvistavat ja henkistä lujuutta kasvattavat mitä nyt näissä parissa viimeisessä tiukassa pelissä täälläkin on tarvittu. Ollaan pystytty ne kovat, tiukat paikat selvittämään. Se toki on ollut meidän tavoite, että ollaan paineessa parhaimmillamme.

– Yksi kanto on vielä kaskessa ja se pitää hoitaa.

Joukkueen vireystila vaikuttaakin Jalosen mukaan hyvältä.

– Huipputikissä ollaan mun mielestä niin fysiikan osalta kuin henkisesti. Ei voisi enempää toivoa. Koko ajan on menty eteenpäin ja uskon, että nyt kun kliimaksivaihe edessä, niin me ollaan parhaimmillamme.

Nyt sitten vastassa on Venäjä, jolla tuli haasteita vastaan varsinkin puolivälierissä, missä se oli hyvin lähellä tippua Tanskalle. Se selvitti kuitenkin itsensä rinnalle aivan kolmannen erän loppuhetkillä ja otti välieräpaikan jatkoajalla tulleen osuman myötä.

Jalonen antaa rehdisti kehuja illan vastuksesta.

– Itse kuitenkin puolitoista vuotta Venäjällä asuneena tiedän sen heidän mentaliteetin. Tanska-peli ei hirveästi poikia sytyttänyt, mutta eilinen sytytti ja olivat erittäin vahvoja eilen. Tuommoista se Venäjän peli on, kun ovat ytimessä henkisesti. Taistelevia kavereita, antavat kaikkensa, eivät ole todellakaan mitään primadonnia, mikä kuva meillä on usein heistä. Päinvastoin, viimeisen päälle sotureita. Kovaluonteisia äijiä on vastassa ja meidän pitää vastata siihen omalla tavalla.

Mitä sitten pystyi oppimaan alkusarjan ottelusta heitä vastaan ihan tätä iltaa ajatellen?

– Se, että miten Venäjä pelaa tietyt tilanteet, niin varmaan pystytään paremmin niihin reagoimaan ja pelaamaan järkevämmin. Muutamia asioita on katsottu videolta ja tiedetään, että mikä voisi vähän helpottaa meidän pelaamista tänään varmasti, Jalonen sanoo ja jatkaa.

– Jokainen peli on oma tarinansa ja nyt panokset ovat erilaiset. Molemmat joukkueet ovat menneet paljon eteenpäin siitä hetkestä, peli on kehittynyt ja tunnetaan toisemme vielä paremmin. Aikalailla varmasti sellaista tasaista pelaamista tulee olemaan ja pienet nyanssit tulevat ratkaisemaan sen, että kumpi voittaa.

– Kaksi parasta on jäljellä ja ei muuta tarvitse miettiä. Nyt vain pohditaan sitä, että miten se Venäjä saadaan kaadettua.

Venäjän ja Suomen tarinassa on kuitenkin hieman samankaltaisuuksia, mistä Jalonen myös puhui.

– Venäjä on vahva kamppailemaan. Heillä pakit ovat voimakkaita ja hyviä yhdellä yhtä vastaan tilanteissa. He pelaavat kahdeksalla pakilla ja heillä on se systeemi mikä perustuu puolustamiseen ja se on yksi syy, miksi he ovat finaalissa. Neljällä ketjulla ja kahdeksalla pakilla, mikä on erilainen kuin esimerkiksi jenkeillä, jotka pelaavat neljällä pakilla ja 7-9 hyökkääjällä. Sen eron sitten näkee näissä peleissä, kun jalka liikkuu.

– Me ollaan myös pelattu niin laajalla materiaalilla kuin vain mahdollista ja se on varmasti yksi syy, että miksi ollaan finaalissa.

– Mutta en usko, että sieltä mitään varsinaista heikkoa kohtaa löytyy. Ja jos löytyisi, niin turha niitä olisi mainita mitenään julkisesti, Jalonen kävi läpi.

Joka tapauksessa valmis Nuorten Leijonien joukkue on voittamaan isoja asioita.

– Ei varmaan enempää voisi olla, mutta niin on varmasti vastustajakin. Että ei mitään tulla ilmaiseksi saamaan.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen