Tiistaina Tshekin MM-kisoissa saadaan alkulohkot päätökseen ja viimeisenä pelinä niiden suhteen vuorossa on Leijonien ja Venäjän kohtaaminen Ostravassa.

Siinä panosta tulee joka tapauksessa riittämään paljon, vaikka kylkeen on tulossa hyvin halpa sivumaku mukaan, sillä tilanne on menemässä aivan absurdiksi.

Varsinkin jos USA voittaa iltapäiväpelissä Slovakian, se tietäisi jopa sitä, että iltapelissä Venäjän tai Leijonien ”kannattaisi hävitä”.

Mikäli USA voittaa Slovakian iltapäiväpelissä, jossa Slovakialla ei ole enää mitään panosta, on se lohkoykkönen ja se kohtaa puolivälierissä Ostravassa Sveitsin. Se taas tietää sitä, että Leijonien ja Venäjän pelin voittaja on lohkokakkonen ja se tulee kohtaamaan torstaina Prahassa kisojen isäntämaan Tshekin, jolla on takanaan hurmoksellinen kotiyleisö.

Häviäjä puolestaan kohtaisi Ostravassa Ruotsin ja täten sen ei tarvitsisi edes matkustaa keskiviikkona välipäivänä.

Asia kuitenkin menee vielä monimutkaisemmaksi, sillä tässä tapauksessa Ruotsin ja Ostravan lohkon kolmoseksi tulevan puolivälieräparin voittaja kohtaisi välierissä USA-Sveitsi-pelin voittajan.

Ostravan lohkon kakkosen ja Tshekin välisen puolivälieräottelun voittaja puolestaan saisi vastaansa hyvin todennäköisesti Kanadan, joka kohtaa Prahassa puolivälieräottelussa Valko-Venäjän. Kanada on tehnyt turnauksessa aivan järkyttävän kovaa jälkeä ja sen välttäminen ei varmasti tunnu pahalta kenellekään.

Eli siis yhteenvetona: mikäli USA voittaa Slovakian, saa Venäjän ja Leijonien ottelun häviäjä asteen verran helpomman jatko-ohjelman kuin ottelun voittaja.

Tähän Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtaja Vladislav Tretjak jopa viittasi, kun häneltä kysyttiin siitä, kannattaisiko Venäjän hävitä illan ottelu?

– Olisi parempi pelata puolivälierä Ruotsia vastaan Ostravassa kuin Tshekkiä vastaan Prahassa, Tretjak sanoi Sovjetski Sportissa.

Mutta mikäli USA häviää Slovakialle iltapäiväottelun, menevät asetelmat puolestaan aivan uusiksi.

On kyllä melkoinen soppa.

Tällä hetkellä Ostravan lohkossa tilanne on seuraava, kun kaikki muut paitsi Valko-Venäjä ovat pelanneet kuusi peliä:

1. USA, 15 pistettä
2. Venäjä, 14 pistettä
3. Suomi, 14 pistettä
4. Valko-Venäjä, 14 pistettä

USA on suoralla tappiolla Slovakia-pelissä joka tapauksessa lohkokakkonen kävi sitten Leijonien pelissä miten tahansa. Jos se taas ottaa yhden pisteen, on se joko ykkönen tai kakkonen riippuen siitä, että meneekö Leijonien ja Venäjän peli jatkoajalle. Jatkoaikavoitolla tai ylipäätänsä voitolla se on varmasti lohkoykkönen, koska se on voittanut keskinäisissä kamppailuissa sekä Leijonat että Venäjän.