OULU. Liigassa välierät saatiin päätökseen maanantaina, kun Tampereella Tappara selvitti tiensä finaaleihin ja Oulussa Kärpät onnistui matkaamaan finaaleihin puolustamaan viime kevään mestaruutta.

Täten koossa on siis finaaleiden uusinta, sillä Kärpät ja Tappara olivat vastakkain myös viime keväänä viimeisessä vaiheessa.

Kärpillä JYP-sarjassa isoon rooliin nousi nimenomaan kotietu ja siitä kiinni pitäminen, vaikka päävalmentaja Lauri Marjamäen mukaan joukkueensa pelasi monta erittäin hyvää peliä myös vieraissa, mistä palkintoa ei kuitenkaan mukaan tullut.

– Huonoin peli meillä tuli JYP-sarjaan ensimmäiseen kamppailuun, mutta sitten taas pelattiin todella korkealla tasolla pelit 3.-6. Viimeinen oli sitten tämmöinen taistelupeli, mutta olen todella tyytyväinen siihen, millä tasolla me pelataan. Jyväskylässä ei yhteen peliin annettu kuin 20 laukausta maalia kohti, kun yleensä vierailla on siellä 40 torjuntaa. JYP piti identiteetistään kiinni, missä käännetään peliä nopeasti ja koko ajan on tuollaista tempolätkää. Aika hyvin päästiin siihen kiinni. Se vain harmitti, että mun mielestä pelattiin Jyväskylässä kolme hyvää peliä eikä yhtään voittoa sieltä saatu, Marjamäki kävi läpi SuomiKiekko-sivustolle.

– Onneksi sitten pidettiin kiinni näistä kotipeleistä, painepeleistä ja otettiin niistä voitto. Se oli kuitenkin se iso juttu sitten.

Marjamäki myös antoi iso kiitosta välierien vastukselle.

– Olen ihaillut heidän tekemää työtä siitä lähtien, kun 2007 tulin Liigaan mukaan. Siellä on osaavat ihmiset, (Jukka) Seppäset, (Kari) Tynit, (Jukka) Holtarit, oli (Risto) Dufvat, (Jyrki) Ahot, on (Marko) Virtasta… että ei se ihan sattumaa ole, että tuollainen pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta. Kaikki kunnia heille, upea vastus oli.

– Kyllä mä silti uskon, että parempi joukkue menee finaaleihin ja kyllä me varmaan tuo oltiin ansaittu, Marjamäki tiivisti.

Nyt Kärpillä edessä on nopeasti katseiden kääntäminen kohti finaaleita, jotka alkavat jo keskiviikkona. Siellä haaste tulee eroamaan siitä, mitä se oli välierissä JYPiä vastaan.

– Varmaan vähän erilainen sarja on tulossa. Tappara on tuttu joukkue meille ja varmasti vähän pelin luonne tulee muuttumaan.

Mutta miten?

– Ei siinä nyt mennä ihan tuhatta ja sataa päästä päähän niin kuin nyt mentiin. Tulee erilaisia vaiheita. Pitää ruveta katselemaan nauhoja ja on sitten joukkueelle tietoa tarjolla, kun tiistaina aletaan valmistautua.

Isona pohdintana ennen finaalisarjaa on ollut se, että mihin tuomarilinja tulee asettumaan. Se kun oli selvästi erilainen kahden sarjan välillä välierissä. Kärppien ja JYPin sarjassa otettiin välillä erittäin tarkastikin rikkeet pois, kun taas Tapparan ja Lukon sarjassa sallittiin huomattavasti enemmän roikkumista ja kahvaamista.

Marjamäki lähti kommentoimaan aihetta vielä isomman kuvan kautta.

– Sen verran sanon, että viime vuonna meillä oli 16 liigapelaajaa MM-kisoissa mukana ja otettiin eniten kaksi minuuttisia koko MM-kisoissa. Me tehdään tässä iso karhunpalvelus koko suomalaiselle jääkiekolle.

– Kaikki voivat vetää siitä isot johtopäätökset, mutta kesällä on muutoksen aika. Se on (Kimmo) Ranniston ja muiden homma. Mutta ei se linja varmasti tästä sen enempää muutu, Marjamäki näkee.

Finaalit alkavat keskiviikkona Raksilassa kello 18:30.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen