OULU. Leijonien riveissä viikonloppuna Ruotsissa huomiota keräsivät Kärppien kaksikko Joonas Donskoi ja Joonas Kemppainen, jotka olivat näkyviä pelaajia jo perjantaina keskeytyneessä pelissä sekä myös sunnuntaina Globenissa.

Kaksikosta Donskoi on ollut näyttävän pelityylinsä johdosta jo kohtuullisesti esillä, mutta nyt valokeilaan on tulossa kovaa vauhtia myös Kemppainen.

Liigan puolella Kärpissä nimenomaan Kemppaisen johtama ketju, jossa vakiojäseninä ovat olleet jo tovin ajan niin Donskoi kuin Julius Junttila, on ollut se, joka on määrittänyt oululaisjoukkueen pelillisen suunnan. Se on vierittänyt hyökkäykset jatkuvasti vastustajan päätyyn ja myös puolustanut vankasti, mikäli suunta on kääntynyt toiseen suuntaan.

Kaikki tämä siis joukkueessa, joka on ollut kiistatta Liigan ykkösjoukkue yli puolentoista kauden ajan.

Iso tekijä ketjussa on ollut Kemppainen, jonka keskikaistapelaaminen on pelistä toiseen aivan viimeisen päälle laadukasta. Siihen päälle Kemppainen on äärimmäisen hyvä puolustava sentteri ja hänestä onkin tullut Kärppien päävalmentajalle Lauri Marjamäelle koko joukkueen arvokkaimpia pelaajia.

Laadukkaan pelillisen suorittamisen tasonsa Kemppainen sai Donskoin kanssa vieritettyä hyvin myös maajoukkueen puolelle viikonloppuna.

– Tuntui siltä, että kehitystä on siinä mielessä varmasti tapahtunut, että pysyi vauhdissa mukana. Kovavauhtista peliä oli, mutta samalla vähän harmitti, että ei tehty maaleja niistä paikoista, mitä meillä siellä oli. Muuten jäi varsin positiivinen fiilis, Kemppainen kertasi tuntemuksiaan varsinkin sunnuntain Ruotsi-peliin liittyen SuomiKiekko-sivustolle.

– Ovathan nuo kuitenkin ihan erityyppisiä pelejä. Ruotsi nyt oli hyvin luisteleva joukkue, joka ajoi paljon vastaan. On tietyllä tavalla helppo pelata heitä vastaan, jos viisikkopeli toimii. Mutta samalla kyllä näin niin, että pystyin ja pystyimme pelaamaan ihan omaa peliä siellä.

– Ja mukavia pelejä nuo kuitenkin ovat. Vauhtia riittää, taitavia äijiä ja samalla todella kehittäviä pelejä, Kemppainen jatkoi annista.

Hyvät näytöt

Nopeiden maajoukkueviikonloppujen aikana aivan sellaista yksilötason palautetta pelaajat eivät valmennusjohdolta yleensä saa. Mutta. Pientä kehua vahvasta suorittamisesta Kemppainen, Donskoi ja heidän ketjun kolmas lenkki Olli Palola ehtivät kuitenkin kerätä.

– Perjantain pelissä, mikä sitten keskeytettiin toisessa erässä, tuli palautetta, että ensimmäinen erä oli hyvä meidän ketjulta. Ei sitten muuten kummempia, Kemppainen tuumasi.

MM-kisakorttia on kuitenkin heiluteltu kovasti Kemppaisen kohdalla, sillä vahvaa kahden suunnan pelin taitajalle sekä erikoistilanteiden väkevälle roolipelaajalle Leijonien päävalmentajan Kari Jalosen on varmasti vaikea sanoa ei.

Samalla kun kehityskäyrä on ollut koko ajan varsin vahva ja suorittamisen taso on mennyt kokonaiskuvassa hyvin vahvasti oikeaan suuntaan, on monissa papereissa matkaa keväällä Tshekissä pidettäviin MM-kisoihin alettu pitää jo lähes varmana Kemppaisen kohdalla.

Jalosen kanssa Leijonien valmennusjohdossa toimiva Marjamäki kuitenkin vielä toppuuttelee MM-paikkojen suhteen, vaikka samalla myöntääkin Kemppaisen näyttöjen olevan mainiot.

– Kisoihin on kuitenkin 2,5 kuukautta ja pitää tehdä asioita hyvin arjessa ja pelata hyvin, niin sittenhän kaikki on aina mahdollista. Taistelu on kovaa, mutta ei niitä asioita kannata miettiä tällä hetkellä. Nyt mennään seurajoukkueen kanssa ja yritetään näitä asioita saada hyvälle tasolle. Sitä kautta yritetään saada keväästä pitkä ja sitten katsotaan.

– Tietenkin näytöt ovat hyvät ja varmasti teki sitä kautta Jaloseen vaikutuksen, Marjamäki käy läpi.

Kemppainen itse ei ole MM-kisakysymyksellä paljoa päätänsä rasittanut.

– Tässä on vielä niin paljon pelejä, eikä niitä paikkoja ole varmasti vielä ratkaistu. Tuokin Ruotsi-peli oli vain yksi peli, enkä usko, että siitäkään pystyy mitään aivan hirveitä johtopäätöksiä vetämään. Vähän kuitenkin siinä mielessä harmittaa, että perjantaina jouduttiin se peli sitten keskeyttämään.

Isointa antia viikonloppuna niin Kemppaiselle kuin Donskoille oli Marjamäen mukaan se, että molemmat pääsivät havahtumaan nykytasostaan.

– Hienoa, että näkivät sen, että pärjäävät myös tuolla kansainvälisissä peleissä. Molemmat ovat kehittyneet paljon, minkä eteen ovat tehneet kovan työn. Toki siellä pärjäämisessä auttaa paljon hyvä itseluottamustaso, mikä heillä on.

Asioiden korjaamista

Paluu Liigan arkeen oli luvalla sanoen nopea. Sunnuntaina Globenissa pelatun pelin jälkeen Kärpät oli kehissä heti maanantaina Porissa, mistä matka jatkui tiistain kotipeliin Lukkoa vastaan.

Kolme kovaa peliä kolmeen päivään.

Mutta ne kaikki Kemppainen ja Donskoi vetivät läpi ilman murinoita.

– Kemppainen tuossa vain kysyi, että saako jättää aamujään välistä ja on hyvä, että kuuntelevat omaa kroppaansa. Kyllä he tietävät, että aamujäille ei ole pakko tulla. Ja hyvässä kunnossa äijät näyttävät olevan, oululaisseuran päävalmentaja Marjamäki tokaisi.

Kemppainen itse ehti jo syksyllä valitella, miten maajoukkuetapahtumien yhteydessä ehtii tulla useamman päivän tauko peleistä, joiden yhteydessä on vaikeampi saada koneita käyntiin.

Entä nyt sitten kolmen päivän ja kolmen pelin yhteydessä?

– Mukava oli. Ehkä tässä kolmannessa pelissä alkoi vähän painaa, mutta yllättävän hyvältä kuitenkin tuntui. Ajattelin, että olisi voinut olla vähän enemmänkin hapoilla.

– Ja itselle oli ainakin selkeä se, että kaikki pelit tuossa pelataan, Kemppainen heitti perään.

Operoimista liigakärjellä Kärpillä kuitenkin hieman nyt riittää, sillä tavaramerkkinä jo tovin ajan ollut tiivis puolustuspeli on hieman rakoillut viimeisimmissä peleissä. Ässät nousi maanantaina kolmen maalin takaa tasoihin ja Lukko puolestaan heilautti oululaisjoukkueen verkkoon viisi maalia.

Sieltä kehityskohde nouseekin nopeasti Kemppaisella esille.

– Vähän kyllä sellaisia ihmeellisiä maalejakin tuli, mutta ei ole puolustuspelikään oikein toiminut näissä kahdessa pelissä ainakaan niin miten sen olisi pitänyt. Sitä kun parannetaan, niin varmasti paranee peli joukkueenakin.

– Vaikka molemmissa näissä maanantain ja tiistain peleissä kaveri pääsi mukaan lopussa, niin pystyttiin aina lopulta kaivamaan voitto, kuului kuitenkin positiivisen annin viesti 26-vuotiaalta sentteriltä.

Keskiviikkona Kemppaiselle onkin tiedossa melko lailla hyvin ansaittu vapaapäivä.

– Ei tainnut olla reenejä, niin menee ihan rötsätessä kämpillä.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen