Välierien kovien vääntöjen jälkeen finaaleihin selvisivät Kärpät ja Tappara, kun taas pronssipeliin matkasivat Lukko ja SaiPa.

SuomiKiekko-sivusto käy läpi ensin pronssipelin lähtökohdat, kyseisen kamppailun avainpelaajat ja potentiaalisimmat yllättäjät. Maanantaina puolestaan luvassa finaaliennakot.

****

Pronssiotteluun lähtee lopulta hyvin erilaisista lähtökohdista kaksi joukkuetta.

SaiPa lähtee nälkäisenä janoamaan hienoa kruunua kaudelleen, kun taas Lukolla alla on iso pettymys.

Lukolla finaalipaikka oli lopulta hyvin lähellä, kun Tappara-välieräsarja venyi seitsemänteen otteluun. Raumalaisjoukkue nousikin hienosti pitkältä takaa-ajomatkalta, mutta aivan siellä lopussa ei sitten lopulta ihan potku riittänyt.

Lisäksi kamppailu toi vielä isoja takaiskuja maanantain pronssipeliä ajatellen.

SaiPalla taas ohjelmassa on ollut jo useampi harjoittelu- ja lepopäivä, kun välieräsarja Kärppiä vastaan loppui keskiviikkona. Yksi voitto oli ainoastaan se, mitä SaiPa sai mukaansa, kun Kärpät jyräsi lukemin 4-1 finaaleiden puolelle.

Myös SaiPalla välieräsarjan yhteydessä tuli takaiskuja, mutta kolhujen suhteen suunta on näyttänyt paremmalta. Ainakin avainpelaajien osalta.

Haastavasta tilanteesta

Lukon puolella välierät Tapparaa vastaan olivat todella tasaisia. Vaikka raumalaiset hävisivät sarjan alkupuolella pelejä putkeen, ei se missään nimessä ollut kokonaiskuvassa edes kovin paljoa kirvesrintoja perässä.

Lukko pystyikin hyvin horjuttamaan Tapparaa, mutta aivan se viimeinen puristus ei lopulta onnistunut.

Isoksi tekijäksi viimeisen kamppailun osalta nousivat poissolot jo aivan pelin sisällä. Ensin Erik Riska lensi kyseenalaisesti suihkuun Pasi Puistolaan kohdistuneen taklauksen jälkeen. Myöhemmin puolestaan Petteri Nummelinin taklaus painui ohi Tapparan pelaajasta ja Nummelin joutui jättämään pelin kesken loukkaantumisen takia.

Varsinkin Nummelinin tilanne pronssipelin suhteen on pahasti avoinna. Lauantaina tullut loukkaantuminen ei näyttänyt missään nimessä miltään pieneltä.

Sen lisäksi raumalaisilta sivussa on jo valmiiksi luottohyökkääjä Toni Koivisto, sekä mahdollisesti ulos lauantaina lentänyt nuorempi Riskan veljeksistä. Myös peräpäässä esimerkiksi Jesse Virtanen on kärsinyt loukkaantumisista.

Siihen kun päälle lisätään vielä kovan sarjan tuoma väsymys sekä iso pettymys, niin eivät lähtökohdat missään nimessä ole kovin helpot Lukolle.

Vastaan kun vielä tulee todella luisteluvoimainen ja sitkeä SaiPa.

Nälkäinen keltaryhmä

Vaikka SaiPan osalta välieräsarja Kärppiä vastaan oli tuloksellisesti selvästi oululaisten heiniä, eivät idän ihmeet pelanneet missään nimessä heikosti.

SaiPa pystyi useassa ottelussa hallitsemaan kenttätapahtumia ja pistämään Kärpät ahtaalle, mutta lopulta jo ihan kokemuskin käänsi kelkan Kärppien eduksi.

Sarjaan lähdettäessä isoja kysymyksiä liittyi maalivahdin Jussi Markkasen pelikuntoon. Ne puheet Markkanen ohitti ja torjui useassa ottelussa erittäin loistavasti. Kovia kolhuja oli alla myös muun muassa joukkueen kapteenilla Ville Koholla, joka sitkeästi kuitenkin taisteli läpi sarjan SaiPan ykkösketjun keskellä.

Iso poissaolo oli myös mainion runkosarjan pelanneen Patrick Davisin puuttuminen. Davisin osalta myös pronssipeli menee ohi, sillä hän palasi jo kotimaahansa kuntouttamaan loukkaantumisiaan.

Kärppiä vastaan sivussa oli myös muun muassa David Spina, joka kuitenkin hyvin todennäköisesti on maanantaina taas kehissä.

Näiden tärkeiden pelaajien puuttuminen näkyi valitettavan suorasti SaiPan iskukyvyn puolella nimenomaan maalinteon saralla. Rajallisesta materiaalista puuttui noin isoja lenkkejä ja samalla kun taustalta taas ei tullut tarvittavaa nousua avainrooliin. Hyvä puolustaminen ja mainio maalivahtipeli eivät sitten kuitenkaan riittäneet todella vahvaa Kärppien nippuja vastaan.

Mutta.

Pronssipelissä löytyy paljon vielä saavutettavaa SaiPalle. Jo tähän mennessä mainion kauden pelanneelle lappeenrantalaisnipulle pronssi olisi kuitenkin se hieno kruunu kaudelle, vaikka finaalipaikkaa ei tullutkaan. Mutta ei myöskään neljäs sija ole missään nimessä mikään pettymys, joten joukkue pääseekin varsinkin hyvästä lähtökohdasta liikkeelle jo asetelmien saralta.

Moni asia on SaiPalla kuitenkin erittäin hyvässä iskussa ja kun siihen päälle lisätään vielä useamman päivän akkujen keräily, nähdään maanantaina Raumalla varmasti erittäin hyvä keltapaitainen vierasjoukkue.

Ratkaisun avaimet

Väsynyt ja rikkinäinen kokenut nippu vastaan nälkäinen työryhmä. Siinä on tiivistettynä se lähtökohta, mistä maanantain peliin lähdetään.

Lukolla ratkaisuvoimaa löytyy ehdottomasti enemmän vaikka esimerkiksi Nummelin olisi sivussa. Ville Vahalahti näytti lauantaina väsyneeltä, mutta on silti erittäin vaarallinen tapaus kun vain paikkoja aukeaa. On Aaron Gagnoa ja kumppaneita.

Mutta toisaalta SaiPalla on lyödä esimerkiksi erittäin vaarallista Jesse Mankista tai useita tärkeitä maaleja iskenyttä Per Savilahti-Naganderia korttipakan puolelta pöydälle.

Pelillisellä puolella asetelma on myös mielenkiintoinen. Lukolle vastaan asettuu nyt huomattavasti korkeammalta karvaava ja pelitemmoltaan selvästi kovempaa tahtia hokkareita jäällä liikuttava SaiPa, jota vastaan peli helposti menee maalipaikoilla mässäilyyn. Sopiiko se paremmin vai tuleeko kovan paineen alla vaikeuksia?

Ja ylipäätänsä: löytääkö kokenut nippu vielä aivan viimeisen latauksen ja nälän pronssipeliin? Pystyykö se vielä kaikki lähtökohdat huomioiden yltämään yhteen huippusuoritukseen? Koska tilanne on vain yksinkertaisesti se, että sitä vaaditaan nyt. Vastustaja on kuitenkin niin kova pronssipelissä.

Tulosveikkaus

SaiPa nappaa pronssit itselleen.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen